Helena S. Paige: Hon går in på en bar (Albert Bonniers Förlag 2013)
(A Girl Walks into a Bar. 2013)

Under 80-talet var rollspelet Drakar & Demoner inne. Speldeltagarna kunde ikläda sig rollen av att vara en trollkarl, en tjuv, en riddare eller något annat fascinerande och själva styra vart äventyret skulle ta vägen. I den vevan kom soloäventyr på liknande teman, berättelser i bokform där läsaren kunde låtsas vara huvudpersonen. Med olika gjorda val kunde man sedan bläddra fram och tillbaka i boken och få olika händelser att inträffa, allt beroende på de val man gjorde.

Nu gör soloäventyren tydligen comeback, den här gången som erotisk underhållningslitteratur. Hahaha, så annorlunda och spännande. Och så bra det funkar!!

Här är du en ung kvinna i dina bästa år. Du skall ut på stan med din bästa väninna, ni skall mötas på en bar och starta aftonen med en drink. Du ser fram emot en utekväll och gör dig i ordning. Det är när du klivit in på baren som din vän SMS:ar att hon fått förhinder och inte tänker komma. Där är du, uppklädd, sugen på… ja, vad då?

Det är nu äventyret kan ta sin början. På 224 sidor varvas korta och längre textstycken men det här är alltså ingenting du läser från pärm till pärm, nej inte alls. Här kommer du att få bläddra fram och tillbaka mellan olika stycken och sidor allt beroende på vad du väljer.

Ditt första val kommer redan på andra sidan. Du är hemma och klär på dig efter duschen. Men exakt vad tar du på dig för underkläder? Spetsstringtrosa, läs vidare på sidan 7. De bekväma trosorna, gå till sida 8. Gördeltrosa, sid 9 eller varför inte strunta i trosor helt och hållet och läsa mer på sida 10… Och så fortsätter allt därifrån…

På baren kan du sedan välja mellan att sitta med din drink och se vad som sker eller följa med folk till en konstutställning. Det behöver väl inte sägas men kvällen tar sig förstås helt olika uttryck beroende på vad du bestämmer dig för. Olika val och möten, leder till nya händelser, nya möten och val…

Såvida du inte är en riktig tråkmåns och bara längtar hem till TV:n eller vibratorn, vilket förstås snabbt avslutar boken, så är det stor sannolikhet för ett hett erotiskt möte. Men är det en man eller kvinna du går till sängs med? Är det den äldre affärsmannen som lockar? Rockstjärnan? Dennes biffiga livvakt? Kocken? Skall du flirta med bartendern? Hänga med kvinnan från damtoaletten? Någon annan? Skall du överhuvudtaget lyckas få till det?

Ja, spännande kan det bli, upphetsande likaså. Ganska vanligt sex blir det med somliga, lite mer kinky inslag kan erbjudas i andra möten. Allt utifrån val och preferens eller som en överraskning… Efter att du haft ditt skojiga är det sedan kanske dags att tänka på refrängen och åka hemåt. Och då är det väl till slut bara att bläddra tillbaka till bokens början och välja en annan inriktning där i inledningen för en ny och helt annan upplevelse av Hon går in på en bar…

Här kommer som sagt bara 224 sidor text men det känns som att jag måste läsa boken i alla fall sex (!) gånger (nåja, olika delar i alla fall) innan jag fått vara med om allt den har att erbjuda i form av erotiska möten… Detta är inte alls någon speciellt märkvärdig läsning, men den som gillar typ erotiska noveller skall nog inte bli besviken. Ta det för vad det är… (Bättre än E.L. James serie om 50 nyanser…)
Helena S. Paige: Hon går på bröllop (Albert Bonniers Förlag 2014)
(A Girl Walks into a Wedding. 2013)

De tre vännerna som gömmer sig bakom pseudonymen Helena S. Paige berättar i en ny bok om dina romantiska äventyr i samband med din bästa väns bröllop! Japp, det är så sant, det här är skrivet utifrån perspektivet att det är just läsaren som är i fokus, det är du själv som till stora delar bestämmer vart det hela skall ta vägen.

Den här boken läser man inte från pärm till pärm, snarare är det så att du läser ett stycke text eller några sidor i början och sedan ställs inför ett val. Gör du si eller så? Ja, bestäm dig och fortsätt läsningen på till exempel antingen sida 15 eller 21. Berättelsen rullar vidare utifrån dina tidigare val och snart nog ställs du inför nya valsituationer osv.

På detta sätt ger de här 279 sidorna dig mer än en enda berättelse. Sagan kan sluta på så många olika sätt så skall du ta del av alla sidorna och allt boken har att erbjuda måste du läsa den om igen, och igen, fast där du då såklart måste välja andra svar än tidigare.

Storyn är ändå i grunden densamma. Du är en kvinna i dina bästa år och din allra bästa kompis skall gifta sig. Du skall förstås vara med som en av tärnorna. Och det är nu allt drar igång. Gillar du egentligen din klänning eller inte? Skall du ta med dig vännen Lisa eller din väldigt nya vän Steve?

Ja, det går faktiskt att låta berättelsen ta slut redan innan du ens kommit iväg till bröllopet. Och kommer du iväg kan du få vara med om att bli utkastad, se evenemanget bli inställt eller varför inte sluta lyckligt fast på flera olika sätt.

För dig kan det också erbjudas många tillfällen till fantastiskt sex men också en del stunder av kaos och fylla och andra pinsamheter. Din klänning kan gå sönder, det kan bli kamp om den kastade bröllopsbuketten, hotellet är fullbokat, ja du kan till och med få flyga jetplan till Paris!

Och någonstans mitt i allt detta bröllopsspektakel med gamla och nya vänner finns alltså goda möjligheter till heta möten. Du kan få se och själv vara med om tjejsex, du kan bli rejält uppvaktad och du kan själv ta initiativ. När du tagit dig igenom precis samtliga scenarion som står till buds kan du ha fått intim samvaro med såväl Steve som en gammal skolkamrat, en pilot, discjockeyn, brudgummens best man och självaste prästen! Och kanske ytterligare någon mer…

Festligt sätt att läsa en bok, kul med olika möjligheter att variera berättelsen och själv ha viss kontroll, men detta är ändå en sämre berättelse än Paiges första bok. Visst är det sex och så men också väldigt mycket kring bröllopsplanerandet; klänningar hit och dit, bordsplaceringar, mat och dukning, dans och musik och många inbjudna. Det är trots allt inte riktigt du som är i kontroll här och en del inslag känns faktiskt rätt löjliga.