Ozzy Osbourne & Chris Ayres: Doktor Ozzy – Råd från rockens överlevare nummer ett (Norstedts 2012)
(Trust Me I’m Dr Ozzy - Advice from Rock’s Ultimate Survivor (2011)

Hårdrockaren Ozzy blev tillfrågad om huruvida han kunde tänka sig att som ”Doktor Ozzy” besvara läsarnas frågor kring hälsoproblem och relationer i Sunday Times och Rolling Stone. Här kommer på 286 sidor utvalda frågor och svar från nämnda tidskrifter.

Det poängteras gång efter annan att Ozzy Osbourne självklart inte är en riktig läkare utan saknar alla former av medicinsk utbildning. Samtidigt har han ett helt liv som hypokondriker och (före detta) missbrukare bakom sig så någon form av erfarenheter att dela med sig av har han såklart.

Han säger själv att han är något av ett medicinskt under som fortfarande är i livet efter att ha levat som han nu gjort, så visst kan det vara intressant att ställa sina frågor till Doktor Ozzy.

Men som hel bok betraktat blir det tyvärr inte speciellt intressant. Bitvis glimtar Ozzys svarta humor till och han skojar till svaret på en fråga eller rentav skojar bort hela svaret, men oftast ger han sin högst personliga syn på saken. Och så kompletteras förstås denna med en uppmaning till frågeställaren att uppsöka en riktig läkare!

Den här boken skall således inte tas på alltför stort allvar. Ett antal visdomsord avrundar det hela och där har vi väl i princip bokens seriösa budskap. Om du tror att något eventuellt kan bero på spriten, gör det helt säkert det. Oroa dig över verkliga problem, inte över vad andra människor skall tänka. Skäms inte för att gå till doktorn, denne har redan sett och hört allt, dina problem är inte hälften så pinsamma som du tror. Folk som får dig att känna att du inte duger är inga verkliga kompisar. Alla droger är skit och skall undvikas och om du skriver till Ozzy för att fråga om något är rätt eller fel så vet du redan svaret… hehe.

Ozzy ombeds ge sina tips på hur man bäst slipper förkylning, baksmälla, jetlag, fotsvamp, halsbränna, hicka, snarkningar, nästäppa, depression, hosta, yrsel, vårtor, hudbristningar osv.

Andrew skriver att hans läkare berättat för honom att han har högt kolesterolvärde. Betyder det att han borde sluta använda kokain? Antony funderar på att sluta med alkohol och undrar om öl räknas dit. David i New York är ingen knarkare men han vill ordna en rolig födelsedagsfest. Vilken kombination av magiska växter, pulver, piller och andra sinnesförändrande substanser kan Ozzy rekommendera?

Ja, det är ingen hejd på tokerierna som folk undrar över. Nicola har svalt en fluga – kommer den att ge henne någon hemsk sjukdom? Jay undrar hur svårt det skulle vara att amputera sitt eget ben, någon annan som just svalt ett tuggummi undrar om det verkligen kommer att dröja 7 år innan det kommer ut… ah, suck, idioter finns det gott om.

Ozzy skall hjälpa folk som uppfattas som snåla, tycker andra luktar illa, vill hämnas på chefen, är kortväxta osv. osv. Här och där dyker det förstås upp en del rätt vettiga funderingar. Sen kan man förstås diskutera huruvida just doktor Ozzy är rätt person att ge råd…

Catherine undrar vad hon skall göra, hennes 3-åring blir slagen/sparkad/biten av sonen till en vän. Liz har hittat porr i sin sons dator, Zans dotter har en enorm näsa, bör dottern få en näsoperation? Jerrys 10-åriga dotter har funnit ett intimt foto på honom och älskarinnan i Jerrys iPad. Hjälp!

Min son röker, hur får jag honom att sluta? Min dotter vill tatuera sig, hur får jag henne att glömma alltihop? Min son är gay, hur får jag honom att bli straight? Är det någon idé att gifta sig om tjejen är usel på avsugningar? Hur undviker jag svärmors usla mat? Jag har hört att manlig förstoring, dvs. en penisoperation är riskfritt – borde jag ta steget?

Hahaha, somligt är så himla dumt att det blir kul, men svaren är ibland såklart riktigt väntade och kanske inte fullt så underhållande som själva frågan. Ofta, ofta har dock Ozzy (naturligtvis) själv upplevt något liknande (eller någon i hans närhet) varför han såklart tar tillfället i akt och ger sin syn på saken… Så vill man lära känna just Ozzy själv lite mer kan det vara värt att bläddra lite i boken.

Varje kapitel avslutas med en handfull mer eller mindre knäppa frågor i Doktor Ozzys frågesport och här och där stöter man på faktarutor med Häpnadsväckande medicinska kuriosa. Det mesta där är så skruvat och sanslöst udda att det inte förmår fängsla ändå…

Tja, som medicinskt faktaverk är boken halvdan, som humorbok når den tyvärr inte heller ända fram. En svag trea blir mitt betyg. Men Ozzy är ju en fängslande person…