Ozzy Osbourne & Chris Ayres: Jag är Ozzy (Norstedts 2010)
(I am Ozzy. 2009)

Han är Ozzy Osbourne, världskänd frontfigur i rockbandet Black Sabbath, än större som soloartist och kanske mest bekant för allmänheten som knäpp hemmapappa i TV-dokumentären The Osbournes på MTV. Han närmar sig pensionsåldern och han har knarkat och supit sig igenom livet. Detta är hans berättelse och den är riktigt läsvärd, särskilt om man har någon form av relation till hans musikkarriär för det är ju rocken som så att säga skapat mannen i fråga.

Här berättas om hans fattiga uppväxt i England, hans tillkortakommanden i skolan, om trista jobb och hans rockstjärnedrömmar och hur allting en dag lossnade och världen låg för hans fötter. Rockbandet Black Sabbath slog igenom och Ozzy kunde leva lyxliv. Vilket förstås i rockvärlden bara är ett annat ord för att supa, knulla och knarka dagarna igenom. Ja, det är banne mig helt otroligt hur mycket alkohol som konsumeras. Det är nästan så att det blir tjatigt i längden att läsa om det, man vet ju liksom på förhand att allt i Ozzys liv skett i något slags dimmigt rus. Men ändå är det intressant. Ozzy har ju ändå träffat en hel del andra stora kändisar och såklart fått vara med om både det ena och det andra. (Full som en alika, hög som ett hus...)

Här berättas om första giftermålet med Thelma och om Ozzy som en mycket frånvarande pappa till två små barn. Här berättas om mötet med blivande fru nummer två, Sharon, och den utökade familjen med tre nya barn.

Här kan man läsa om Ozzy som fängelsekund, som dyslektiker, diagnostiserad med ADHD, utredd för misstänkt MS eller Parkinson och HIV-positiv, om Ozzy som otrogen äkta man, som kvinnomisshandlare, som mångmiljonär. Här skrivs om vänners dödsfall, om bråk och bus mellan bandmedlemmar, om Sharons cancer, ja, om så mycket mer. Sidorna är späckade med fylla, tragik och en hel del fullkomligt galna saker. Och så en lagom bunt spännande färgbilder från Ozzys händelserika liv.

Detta är 368 mycket intressanta sidor om en riktig rockstjärna.