Martin Olczak: Akademimorden (Norstedts 2013)
Svenska Akademiens sekreterare möter döden i en park i Stockholm. Någon skjuter ihjäl honom med en gammal 1800-talsrevolver. Strax därpå dödas ytterligare några medlemmar av samma litterära akademi och då utbryter nästintill panik. Alla kvarvarande ledamöter det går att få fatt på får förstås genast polisskydd.

Men vad hjälper det? Ytterligare personer dödas, på det ena originella sättet efter ett annat...

Det är när polis Claudia Rodriguez tror sig ha kommit på en liten ledtråd som kan leda vidare i mysteriet som hon helt plockas bort från utredningen. Höga polischefer bråkar med varandra och Rodriguez som är en tuff och stark självständig kvinna är ett hot, ett potentiellt problem man helst vill slippa. Rodriguez kan få lösa små gängbråk i förorten, inte ansvara för landets största seriemördarjakt!

Det behöver väl inte sägas att Rodriguez bestämmer sig för att försöka lösa fallet själv, eller med hjälp av en gammal kär vän rättare sagt. Tillsammans med antikvariatsföreståndaren Leo finner det lite omaka paret naturligtvis den ena pusselbiten efter den andra i bästa DaVinci-koden-stil.

Ja, Akademimorden blev en glad överraskning, en härlig bok att mysa en stund tillsammans med, lättläst och spännande. Originell dessutom. Här finns förstås i grund och botten den typiska kriminalromanen där polisen skall fånga en mördare men allt är kryddat med fantasifulla mordmetoder, hemliga sällskap, udda huvudpersoner och kluriga gåtor, samtidigt som man faktiskt får lära sig en hel del om både Svenska Akademien och somliga Nobelpristagare i litteratur genom åren. 368 sidor.