Martin Olczak & Anna Sandler: Trolldom i Gamla Stan (Rabén & Sjögren 2011)
Tioårige Jack har bott på barnhem i Norrland i många år. Nu skall han flytta till en släkting i Stockholm och det blir en glad överraskning när hans tuffa moster Betty hämtar honom på stationen med sin motorcykel!

Än mer spännande blir dagen när det först blir besök i Bettys verkstad och därefter riktiga trollkonster. Jack upptäcker en gömd gammal magibok och blir snart varse att han faktiskt kan trolla! En människa med riktiga trolldomskrafter har det inte funnits i Sverige många hundra år, det här är synnerligen speciellt!

Ja,vilken tur att Jack kan trolla, för nu får han också veta att han möjligen inte alls är föräldralös som han trott. Hans mamma och pappa lever troligen, men de försvann för nio år sedan. De blev med största sannolikhet kidnappade av varulvar! Nu när Jack är i Stockholm och visar sig vara trollkunnig kan moster Betty tänka sig att leta efter sin saknade syster och hennes man. Är Jack möjligen intresserad av att hitta sina försvunna föräldrar?

Jo, men självklart är han det. Skall de lyckas måste de ha mer info. Först måste de bryta sig in på Gröna Lund efter stängningsdags…

Lättläst, högt tempo, spännande och med ett varierande galleri med diverse monster som dyker upp här och där. 87 sidor som är illustrerade med svartvita bilder innan allt tar slut. Men sökandet efter föräldrarna är inte över. Det är bara att läsa vidare i nästa bok.
Martin Olczak & Anna Sandler: Vålnader på Vasaskeppet (Rabén & Sjögren 2011)
Efter att framgångsrikt ha smugit in på Gröna Lund mitt i natten är det nu dags att hitta någon som kan veta mer om silver-kompassen. Varför inte fråga Gråtand, dvärgarnas främste smed?

Och hur finner man honom? Jo, man öppnar såklart den hemliga porten ned till Dvärggrottan, belägen rakt under Nytorget i Stockholm.

Den kommande natten måste man sedan se till att tillbringa inne på Vasamuseet. Någonstans på det sjunkna skeppet skall kompassen finnas. Vilken otur att där också finns vålnader och varulvar!

Tioårige Jacks sökande efter sina föräldrar fortsätter på 82 lättlästa, spännande, illustrerade sidor. Till sin hjälp har han moster Betty och vätten Rurik, och så magiska krafter förstås!
Martin Olczak & Anna Sandler: Varulvar i Storkyrkan (Rabén & Sjögren 2012)
Trots att många uppmaningar om att sluta leta efter mamma och pappa når våra huvudpersoner på de mest fantastiska sätt söker Jack, Betty och Rurik vidare. Nu besöker vi vättarnas rike innan det blir dags att ge sig in i Storkyrkan där vi träffar flera varulvar. Lyckligtvis får Jack med sig ett varulvshårstrå innan han måste fly därifrån…

Och efter 85 stycken lättlästa, spännande sidor är det slut för den här gången. Jacks mamma och pappa är funna men försvunna igen. Upplösningen kommer i nästa bok!
Martin Olczak & Anna Sandler: Häxor i tunnelbanan (Rabén & Sjögren 2012)
Så där ja, nu äntligen kan silver-kompassen visa var Jacks mamma och pappa befinner sig. Det är inte så långt bort som man skulle kunna tro. De finns någonstans under Stockholms gator, i mörka, delvis okända skrymslen i anslutning till tunnelbanan.

Olyckligtvis kan varken människor eller vättar beträda de här domänerna så Jack, Betty och Rurik måste först förvandla sig till några andra. Vilken tur att Jack har en trolldomsbok…

Vålnader, vittror, varulvar… Det finns många otäcka varelser där under marken. Hoppas, hoppas att Jack kan rädda sina kidnappade föräldrar…

En spännande saga får sitt riktiga slut efter totalt 4 böcker, här kom de 91 sista sidorna. Fantasifullt och på alla sätt en trevlig läsupplevelse.