Dag Öhrlund: Ingen lämnas kvar (Lind & Co 2019)
Kommissarie Ewert Truut och hans team har förlorat en kollega, Truuts son Kim har förlorat sin pojkvän och partner. I båda fallen är det Måns Schmidt som dragit vidare.

Men det är kanske ingen större fara på taket. Polisteamet får förstärkning i form av Rickard Kahn och Kim hittar en ny kärlek.

Så förskräckligt allt blir för kommissarie Truut ändå. Den nye arbetskamraten visar sig vara vegan, miljöpartist och pappaledig. Sonen Kims kärlek är en man i Ewerts egen ålder...

Dessutom både vill och inte vill Truut flytta ihop med sin Claudia och så är det något fel med katten Alice Capone...

Vad gäller nya utredningar för det nedläggningshotade teamet så måste man hitta förövaren som från långt avstånd skjutit ihjäl sjuksköterskan Shirin. Men det går sådär... Sedan är det Maria som blir knivmördad och Elisabeth som drabbas av bruten nacke.

Gemensam nämnare, Danderyds sjukhus, men också, visar det sig, den före detta pojkvännen Jens...

Av och till följer vi en Jens och hans Sandra när de köper hus tillsammans och planerar för att öppna ett Bed & Breakfast...

Lättläst, småspännande, småroligt. Truut är en festlig gubbe! Ingen lämnas kvar varar över 512 sidor inklusive en kortare intervju med författaren. Han är förresten själv med i berättelsen.
Dag Öhrlund: När regnen upphör (Lind & Co 2020)
Kommissarie Truuts lilla utredningsgrupp är hotad, det råder besparingskrav och teamet skall kanske splittras. Truut tänker inte vika ned sig, han och kamraterna löser ju fler fall än någon annan i polishuset…

En känd politiker knivmördas på öppen gata utanför bostaden. I rockfickan har mannen ett råtthuvud. Fler mord sker där alla offren får sällskap av nya råtthuvuden.

Kommissarie Truut tar hand om fallet men han hinner knappt börja innan han halkar på en isfläck och bryter foten. Sjukhusvistelse och gips rimmar inte alls med hur Truut tänker sig dagarna men vad kan han göra åt det? Inget.

Dagarna på lasarett blir dock en ögonöppnare av sällan skådat slag och ger honom nya speciella insikter och vänner, ja faktum är att Truut blir riktigt rejält uppvaktad av en handfull kvinnor. Men han är ju lycklig i förhållandet med den fantastiska Claudia. Väl? Truut är rejält svartsjuk och har faktiskt stora problem med att hans kvinna skall iväg på tjänsteresa tillsammans med snyggingen Tony.

Kollegan Rickard fortsätter att reta gallfeber på Truut med sina flexibla arbetstider, en massa VAB, rödbetsjuicer, hälsosamt cyklande och ett öppet förhållande. Den andra kollegan Carolina får jobba under täckmantel på en superhemlig sexklubb.

Ja, en samling mord måste klaras upp, en mördare hittas. Och så måste såklart både Rickard, Carolina och Ewert Truut själv få ordning på sina privata relationer…

När regnen upphör är 435 lättlästa sidor följt av en författarintervju. Truut själv är lika kärv och underhållande som någonsin tidigare. Han må vara en gammal stofil, konservativ och rasistisk men nog har han väl samtidigt en genuint vänlig själ? Tyvärr är väl själva mordutredningen inte superspännande men visst förtjänar romanen ett solitt medelbetyg.
Dag Öhrlund: 419 timmar (Lind & Co 2021)
Kommissarie Truut behöver lägga ungefär 419 timmar på en utredning om personer som dödats och försetts med en inristad bock på bröstet, avbockad liksom, uppdraget utfört, innan han själv kan sätta en mördare bakom lås och bom.

Dessförinnan har det varit synnerligen turbulent i hans liv.

Kärleken Claudia propsar på att få flytta in hos Ewert. Skall de ha en riktig relation skall de väl leva tillsammans? Ja, jo. Så det stora flyttlasset går och med Claudia kommer också mindre trivsamma inslag. Hon sprider egna kläder och papper överallt, rensar ut hans kläder och tavlor och flyttar om i hans skåp, ja hon byter till och med ut hans älskade gamla klockradio! Och så skall det ätas nyttigare och drickas mindre. Nej, nu är måttet sannerligen rågat.

Och utöver att vara kattägare kommer det även in både hund och papegoja i lägenheten samtidigt som det blir hälsokontroll, pistolskyttetest och påtvingad semester.

Men det stannar såklart inte där. Ewert Truut söker sig också till dejtingappar och skapar sig en profil, lär sig googla och avstyr ett butiksrån. Han bekantar sig med impotens och ställer upp för en vän och försnillar bevis från en brottsplats. Sen ljuger han för chefer och kollegor, dumpar mordvapnet i sjön och går på träff med sin läkare!

Och så träffar Truut än en gång författaren Dag Öhrlund som visst överväger att ta med Truut i en framtida berättelse. Dessutom tittar domaren Suzanne Eriks från en annan Öhrlundsk romanserie in en stund. Sådana inslag funkar faktiskt riktigt bra här.

Japp, det är i sanning högt tempo och hög dramatik hela vägen. Mixen av polisutredningar och Truuts privatliv blir en riktigt underhållande historia. Det är spänning, humor och sorg och bitsk samhällskritik på lättlästa 415 sidor. Därefter en kortare text om svenska mäns våld mot kvinnor, en författarintervju och sedan Öhrlunds tack till hjälpande personer.

Sveriges mest älskade kommissarie står det om Ewert Truut på baksidestexten. Ja, det vete tusan om det kanske inte stämmer. Kultfigurerna och tillika poliskommissarierna Martin Beck och Kurt Wallander får i alla fall sannerligen tuff konkurrens! Stark betygstrea för det här eller så skulle kanske hela romanserien klassas som fyrstjärnig rakt av. Det här är ju riktigt bra kriminalromaner, även om kriminalarbetet ibland nästan har en underordnad roll i helheten.