Kristina Ohlsson: Askungar (Piratförlaget 2009)
Tåget från Göteborg ankommer Stockholms Central och det är då den lilla flickan Lilian försvinner. Flickans pappa blir snabbt misstänkt för bortförandet då han visar sig ha terroriserat modern gång på gång tidigare, men han verkar ha ett giltigt alibi. Därmed inte sagt att han inte har andra hemligheter…

Nej, polisutredningen måste riktas åt ett annat håll och det blir den legendariske kommissarien Alex Recht och hans lilla specialistteam som skall lösa mysteriet och få flickan åter. Teamets medlemmar är dock inte speciellt sammansvetsade. Inspektör Peder Rydh må vara ambitiös och erfaren men han har inget till övers för gruppens nytillskott, den unga civilanställde utredaren. Fredrika Bergman är kvinna, saknar fälterfarenhet och är ju ingen riktig polis… Ja, till och med chefen Alex är osäker på om och hur samarbetet skall fungera. Det blir naturligtvis just nytillskottet som kommer med de förslag och fynd som för utredningen framåt.

På 401 sidor får vi Kristina Ohlssons debutroman, en stabil kriminalroman om ett gäng brottsutredare i Stockholm, en otäck berättelse om våld mot kvinnor och barn. Ett försvunnet barn följs av ytterligare ett och poliserna måste förstås knyta familjerna och olika orter samman. Utöver försvinnanden sker flera mord också. Tja, det här var helt okej med kluriga fall och ytterligare utmaningar i utredarnas privatliv. Det blir säkert en hel serie romaner om de här karaktärerna och de böckerna tänker jag läsa i så fall.
Kristina Ohlsson: Tusenskönor (Piratförlaget 2010)
Irakiern Ali får hjälp att komma till Sverige. I utbyte mot falska papper, resa och en bostad skall han utföra ett uppdrag.

En präst skjuter sin hustru och tar sedan livet av sig själv. Enligt självmordsbrevet att döma för att den knarkande dottern just dött av en överdos.

Vi har i Stockholm en man som blivit påkörd och dött och i Bangkok en kvinna som inte lyckas komma hem till Sverige. Plötsligt är hon utan pass och pengar och hon verkar inte heta det hon påstår eller bo där hon sagt sig bo.

Kommissarie Alex Recht och hans utredningsgrupp bestående av honom själv, Peder Rydh och Fredrika Bergman (samt assistent Ellen) tar sig primärt an dödsfallen i prästfamiljen innan de på olika sätt får vetskap om och blir involverade i allt det andra. Något lite bättre har tillvaron i gruppen blivit för Fredrika, det har gått en tid efter händelserna i boken Askungar och hon har visat sig vara pålitlig, driftig. Nu är det istället den tillfällige extraresursen Joar som Peder stör sig på. Joar ses iklädd en rosa skjorta, killen måste vara homosexuell…

Ja, vid sidan av ett mycket komplext fall med många inblandade aktörer som dessutom levererar motsägelsefulla budskap brottas samtliga utredare med trassliga privatliv.

Alex känner inte längre igen sin hustru, det är något som hänt, men vad? Varför kan de inte tala med varandra? Peder har blivit dumpad av sin älskarinna och relationen till hustrun han bedragit och barnen han försummat är dålig, därtill har Peder sextrakasserat en ny kollega. Och Fredrikas 10-åriga förhållande med en 25 år äldre och gift professor har nu resulterat i en pågående graviditet…

Tusenskönor är 400 sidor spännande kriminalroman, ett steg upp från debuten Askungar. Betygstrean är stark.
Kristina Ohlsson: Änglavakter (Piratförlaget 2011)
En hund finner resterna av en mördad ung kvinna i en skogsdunge. Även om huvud och händer saknas visar sig den döde vara studenten Rebecca, försvunnen sedan 2 år.

Polisens utredningsgrupp bestående av Alex Recht, Peder Rydh och Fredrika Bergman tar sig an fallet, Fredrika lite på deltid då hon numera är mamma åt lilla Saga. Äntligen lever hon tillsammans med sin Spencer.

Glädjen blir dock kortvarig, Spencer blir plötsligt som förbytt, en annan, någon hon inte riktigt känner. Professor Spencer visar sig ha blivit anklagad för att ha krävt sexuella tjänster av en student. Epost avsänd från Spencers dator talar mer för flickans sak än för Spencers oskuld tyvärr…

Den döde Rebeccas familj, vänner, skolkamrater och gamla pojkvänner synas i sömmarna. Vem kan ha velat döda den unga tjejen? Och varför? Kan det ha något med hennes hemliga graviditet att göra?

Sakta men säkert verkar dock allt mer peka på att mordet på Rebecca har mer att göra med det examensarbete hon skrivit på, en uppsats om den populära författaren Thea Aldrin. Fler döda kroppar hittas, fler mord sker. Och då kommer Fredrikas sambo Spencer in i även den här utredningen…

Änglavakter är ytterligare ett snäpp bättre än föregående titlar i serien, sakta men säkert växer karaktärerna, det blir allt mer intressant att följa dem, i tjänsten och deras privatliv.

Alex Recht kärar ned sig i offrets mamma, Peder Rydh vill ta hand om sin handikappade bror och Fredrika själv försöker balansera mammaliv, polisjobb och relationen till en älskad partner misstänkt för sexbrott och inblandad i en mordutredning… 484 sidor, spännande, omfattande, komplex och hemsk. Mycket stark betygstrea för helheten och en än starkare avslutning. En desperat Peder på en skärgårdsö på jakt efter en mördare blir seriens starkaste inslag i bokserien så här långt.