Peter OŽDonnell: Kvinna i silver (Berghs 1988)
(The Silver Mistress. 1973)

Tidigare utgiven 1975 under titeln Mot säker död.

Modesty har bjudit hem Sir Gerald Tarrant, men han kommer inte. Två nunnor och världens bäste närstridsexpert, supersnabba och superstarka Mr Sexton, har kidnappat honom. Skurkarnas ledare Överste Jim har kommit på att utpressning är vägen till rikedom och om man bara begär precis så mycket som folk har råd att betala så betalar de nog utan att blanda in polisen.

Nu vill han åt alla hemligheter Tarrant sitter på och har lyckats fejka Tarrants död. Från en klipphäll långt borta kan pojkspolingen Quinn ha sett den fejkade bilolyckan och kidnappningen. Så han måste förstås dö. Fast Modesty finner honom först och går på jakt efter vännen Tarrant.

Under tiden har Willie Garvin lovat att hjälpa sin tjejs syster. Hon har visst fallit offer för utpressare...

Att befria Tarrant blir inte lätt. Tillfångatagna blir de hela högen, Modesty, Garvin, Quinn och Lady Janet och första mötet med Mr Sexton slutar med omedelbar medvetslöshet för Modesty och Willie, han är dem helt överlägsen i närstrid.

OŽDonnell är tillbaka med böcker enligt standardmodell 1a. Snabb action i starten, ett längre mellanparti med funderingar och förberedelser för motattack följer, innan alla sen träffas hos skurkarna och slutstriden står. 240 sidor.
Peter OŽDonnell: Slavlägret (Berghs 1989)
(Last day in Limbo. 1976)

Miss Benita är tokig. Hon äger plantagen Limbo i Guatemala och behöver arbetare. Hantlangarna Paxero och Damion kidnappar de rika och berömda personer hon vill ha dit, och sedan arrangeras deras försvinnanden att likna dödsolyckor. Somliga har varit slavar så länge som 6 år. Ingen tror förstås längre att de försvunna lever.

Nu har Miss Benita önskemål om att miljonären John Dall skall kidnappas, men Modesty avstyr det hela och har ihjäl de utsända bovarna. Under tiden har Willie Garvin fått nys om att underrättelseagenten Maude Tiller varit utsänd på ett plågsamt uppdrag där hon stött på just Paxero och Damion.

När sen Modesty som hastigast kollar upp skurkarnas högkvarter finner hon en mycket gammal väns graverade klocka och den skulle han aldrig skiljas ifrån frivilligt. Modesty börjar leta efter honom. Förmodat död är han sedan 3 år, men kanske, kanske att han lever i Limbo?

Modesty tar hjälp av psykfallet Lucifer från bok nummer 3 för att lokalisera vännen, men allt Lucifer säger är att mycket goda vännen, blinda Dinah Collier är nära döden...

Ja, det är väl OK det här, men boken saknar en riktigt karismatiska motståndare och jag börjar tröttna på alla bortrövanden. Det här är återigen en kidnappningshistoria. 249 sidor.
Peter OŽDonnell: Drakklon (Berghs 1989)
(DragonŽs Claw. 1978)

Modesty Blaise är ute och seglar långt ute på havet när hon räddar en man i sjönöd. Mannen har minnesluckor och är inte riktigt klar över vad som hänt honom, men han vet vad han heter. Det är bara det att det namn han uppger tillhör en världsberömd konstnär som förmodats vara död sedan länge, drunknad i Medelhavet. Naturligtvis är detta den försvunna målaren men ja, det finns inga ledtrådar till varifrån han kommit eller vem som haft med hans kidnappning att göra, så Modesty kan inget göra. Den hjärntvätt han utsatts för verkar fungera som avsett.

Tyvärr kan dock inte skurkarna vara säkra på att konstnären inte får minnet tillbaka och skvallrar för Modesty. Han måste alltså röjas ur vägen. Och till slut får förstås Modesty tag i ledtrådar som leder till en mystisk trio som självklart måste sättas bakom lås och bom.

Olyckligtvis finns pastor Uriah Crisp med i trion och han är riktigt snabb med pistolen. Faktiskt hela en tiondels sekund snabbare än Modesty själv...

Så det blir till att använda list istället för knivar och pistol. Det här är nog den hittills mest trista av Modestyböckerna. Inte mycket händer och slutstriden på ön Drakklon är ganska mesig. Spänningen som ändock byggts upp kring snabbdragaren Crisp resulterar i en otillfredsställande kort kamp och jag funderade länge på att bjussa på underbetyg. Men nej, det räckte till en svag trea. 341 sidor.
Peter OŽDonnell: Talismanens gåta (Berghs 1990)
(The Xanadu Talisman. 1981)

Skurken El Mico står bakom varje större brott runt Medelhavets kuster och man nämner hans namn med respekt och fruktan. Bakom namnet El Mico döljer sig ett brödrapar som leds av sin unga barnjungfru Dadda Prendergast. Bröderna tävlar sinsemellan om sin Daddas gunst och båda grabbarna är strids- och vapentränade till fulländning av en före detta motståndare till Modesty Blaise.

Nu har gänget planerat sitt sista riktigt stora brott som skall ge pengar nog för hela livet. Men en man i deras närmaste krets skall avslöja dem och smiter. Boken börjar med att denne man ligger instängd i ett källargarage tillsammans med Modesty Blaise efter det att hotellet ovanför dem rasat ihop i en jordbävning. När så Modesty och Willie Garvin ger sig iväg på jakt efter svaret på Talismanens gåta står så en sjuhelsikes slutstrid där både Modesty och Willie måste överträffa sig själva.

Den stollige/rolige dr Giles Pennyfeather är också med och hjälper/stjälper. Första halvan av boken är rätt pratig och trist, föga actionladdad och på vippen att dra på sig underbetyg. När sen Modesty skall spöa de kaxiga bröderna och Willie tar sig an en levande ilsken panter för att rädda sin vän är det spänning på hög nivå. En solklar fyra hade varit rättvist om det hela bara tagit sig lite snabbare. 298 sidor.
Peter OŽDonnell: Operation Morgonstjärna (Berghs 1990)
(The Night of Morningstar. 1982)

När Modesty ledde brottssyndikatet Firman sa hon nej till att anställa Hugh Oberon. Det gillade han inte. Nu många år senare låter han höra av sig. Han har lejt en man som ska ta livet av Modesty, men det försöket misslyckas förstås. Så Oberon tänker försöka igen. Den här gången med hjälp av terrororganisationen Väktarna.

Fast Väktarna har också en egen agenda. De planerar både att spränga Golden Gate-bron och mörda ett antal högt uppsatta statsmän. När Modesty och Willie till slut fattat hur allt hänger ihop och beslutat sig för att Väktarna måste stoppas så blir de naturligtvis tillfångatagna, avväpnade och nedsövda. Och startskottet för Operation Morgonstjärna kommer allt närmre...

En de allra starkaste Modestyböckerna. Till exempel Willie Garvins strid mot de Polska Tvillingarna, lönnmördarna som aldrig misslyckats, är en riktig pärla. Det är våldsamt, brutalt och spännande. Här händer massor. 294 sidor.