Peter OŽDonnell: Modesty Blaise (Berghs 1987)
(Modesty Blaise. 1965)

Först utgiven på annat förlag som Köpa henne går inte 1965.

Modesty Blaise är väl kanske mest känd från den svartvita serien med samma namn i tidningen Agent X9. Här kommer så ett fartfyllt äventyr i bokform och Modesty gör sig lika bra i romanutförande som i seriestrippar. Det här är helt klart en av serie- och romanvärldens största karaktärer.

Här har vi unga Modesty Blaise som efter några år som ledare för brottssyndikatet Firman pensionerat sig från den spännande världen där hon sysslat med diverse stölder, smuggelaffärer och spionuppdrag, ja allt utom narkotika och prostitution. Idag är hon rik som ett troll, ökänd i den undre världen, naturligtvis ostraffad och lever livets lugna dagar i sina bostäder runt om i Europa.

Sir Gerald Tarrant från den brittiska underrättelsetjänsten ber Modesty om en tjänst. Det går rykten om att en diamantlast som måste komma fram till mottagaren riskerar att stjälas till sjöss. Kan månne Modesty hjälpa till där myndigheterna inte vågar blanda sig i? Jo, Modesty saknar det spännande livet och säger ja, men hon måste ha sin vapendragare och bästa vän Willie Garvin med sig. Fast han sitter i dödscell på andra sidan jorden och måste fritas först.

Ta miljöerna, de eleganta personerna, bilarna, de fantasifulla djävulska skurkarna från en vanlig James Bond-film. Gör hjältarna Modesty och Willie till en blandning av en oövervinnerlig Bond, en hänsynslös Rambo och en smart Skalman. Blanda ihop och du har en Modesty Blaise-bok. Ofta väl otroligt och serietidningslikt, men actionpackat och spännande. 285 sidor.
Peter OŽDonnell: Sabeltand (Berghs 1987)
(Sabre-Tooth. 1966)

Först utgiven på annat förlag som Sabeltanden 1966.

Den onde Karz skall göra en kupp i Kuwait. Han har rekryterat 400 av världens främsta yrkessoldater och lönnmördare. Lok och Chu, en gång sammanväxta siamesiska tvillingar, nu separerade och helgalna, slår glatt ihjäl de i armén som inte lyder Karz.

Sir Gerald Tarrant vid underrättelsetjänsten ber återigen Modesty och Willie om hjälp. Kan de kanske kolla upp vad som är på gång? Jodå, det kan de. Och så börjar de låtsas att de blivit osams, att Modesty behöver pengar etc. så att de (eller någon av dem) kan bli kontaktade för att få vara med i armén och tjäna pengar. För de är ju ändå rasande skickliga ledare och närstridsexperter.

Och visst blir de kontaktade, men det är skurkarna som har initiativet och dessutom en extra gisslan för att försäkra sig om att våra vänner inte spelar falskt. Rejäl action från de första sidorna med blixtrande närstridsbataljer. Precis som tidigare coola miljöer, fräcka bovar och en helt otrolig story. 334 sidor.
Peter OŽDonnell: Jag, Lucifer (Berghs 1990)
(I, Lucifer. 1967)

Först utgiven som Kvinna med rätt att döda. 1970.

Skurken Seff har hand om 25-årige Lucifer, en snygg men helt galen kille. Psykiskt sjuk som han är tror han att han är Satan, Lucifer, uppstigen ur underjorden och att övriga människor runtomkring honom är förklädda demoner, halvgudar och liknande. Alla är de dock där för att behaga honom och det är Lucifer som bestämmer vem som skall sändas ned till hans dödsrike. Tror han, i alla fall.

Seff har nu märkt att Lucifer har en säregen förmåga. Han kan förutsäga dödsfall. Så nu kör Seff och hans män med utpressarstilen och kräver somliga rika på pengar. Betala eller dö! Somliga betalar. Andra dör faktiskt den naturliga död Lucifer förutspått. Och skulle nu Lucifer ha fel ibland står onda män redo att fixa till dödsfallen så att hotelserna blir verklighet ändå. Folk som kontaktats måste ju få se vad som händer om man inte betalar!

Och så hamnar flera högt uppsatta och/eller rika bekanta till Modesty på listorna och hotas. Så nu tar knivkastande Garvin och kongoslående Modesty till alla krafter för att stoppa ligan. Men hur slår man ned någon som kan förutse slagen innan man ens lyft handen? Tuffa motståndare igen, men det dröjer länge innan boken tar fart. En stor slutstrid bjuds man på men innan den inte så mycket action. Modestys pojkvänner Stephen Collier och miljonären Dall spelar stora roller. 319 sidor.
Peter O`Donnell: Duell på liv och död (Berghs 1990)
(A Taste for Death. 1969)

Fjärde boken om Modesty Blaise (och vapendragaren Willie Garvin) är också den hittills bästa i serien. Willie är ute och dyker efter pärlor när han stöter på onda män som försöker slå ihjäl ett par unga kvinnor. Garvin ingriper, väl sent, men räddar ändå ett liv. Den unga tjejen som överlevt har dock ingen aning om varför de blivit överfallna.

Snart kommer nya män som letar efter de nu dödade männen, den överlevande kvinnan och Willie Garvin. Snart är Garvin fångad, inlåst, bunden och sitter med en bomb i famnen.

Hemma i England ber underrättelsetjänstens Sir Gerald Tarrant Modesty Blaise göra honom sällskap vid ett hembesök. Den de skall hälsa på har dock just mördats och Tarrant och Modesty har hejat på den lugne mördaren och sett honom lämna platsen. Aj då.

Så tvingas Modesty gå i en uppenbar fälla för att rädda vännen Garvin. Garvins äventyr i Panama har självklart kopplingar med Modestys mord på hemmaplan. Det slutar förstås (precis som vanligt) med att de är fångar hos storskurkarna och tvingas slåss för sina liv. Garvin möter den ende han någonsin varit rädd för, jättestarke Simon Delicata. Modesty å sin sida tvingas till en tuff fäktningskamp mot en riktig mästare.

Så nära "serietidningsaction" i bokform som man kan komma. Men säga vad man vill om det, spännande är det. Modesty som en kvinnlig James Bond är cool. Varför gör ingen nya filmer på de här böckerna? 322 sidor.
Peter OŽDonnell: Den omöjliga jungfrun (Berghs 1972)
(The Impossible Virgin. 1971)

Sannerligen annorlunda, det här. Nästan så att det länge känns som att någon annan skrivit denna bok i Modesty-serien, men det är det inte. Det är bara OŽDonnell som förmått variera sig jämfört med tidigare böcker, och det rejält. Och inte gör det något alls för detta är bra, riktigt bra. Bäst hittills faktiskt.

Borta är de flesta av de så typiska actionsekvenserna. Den här gången är det mer djup i berättelsen och kampen mellan de goda och skurkarna sker mer med hjärnan än med nävarna. Nu är det list som gäller för att vinna! Ja, och lite tortyr också förstås, tycker bovarna.

Ny i serien är doktor Giles Pennyfeather som är en mycket speciell man. Det är honom Modesty hälsar på i Afrika när hon tvingas skydda honom från två elaka män som vill veta vad en döende patient stött fram som sina sista ord. Mannen ifråga var ryss och hade kännedom om en stor guldfyndighet visar det sig. Nu vill rike skurken Brunel åt guldet till varje pris. Modesty och Willie gör vad de kan för att skydda vännen Giles som inte fattat något av sin patients mumlande. Och det går som det går... 327 sidor.