Gemma O´Connor: … faller skuggan (Rabén Prisma 1998)
(Falls the Shadow. 1996)

Det har gott en knapp vecka sedan jag läste boken när jag nu sätter mig ned för att skriva den här recensionen. Och jag kan knappt komma ihåg vad boken handlade om. Det kan väl inte vara ett bra betyg? En sådan blek historia så att man glömt den så fort den är färdigläst?

1941 skjuts Bölet Reynolds till döds. Unge Milo finns alldeles i närheten och pekas ut som mördare av en kvinna som ser honom genom fönstret. Mördare! Hjälp! Polis! skriker hon och Milo tar till flykten.

Unga Lily ser mordet och ja, hon håller inte riktigt med om att det skulle vara Milo som är den skyldige. Men hon tiger när polisen frågar ut henne. Femtio år senare är Lily påkörd, dödad och dottern får veta att det kanske ändå inte var en olycka. Och så undersöker dottern sin mors liv noga i detalj och snart står det klart att ett mycket, mycket gammalt mord modern bevittnat fortfarande kastar sina skuggoR...

Ja, mer spännande än så är det inte. Boken består av en del dåtid med Lily och en del nutid med dottern. Betyget ett är närmre än en trea. En klar besvikelse. Lita inte på överord som "Ett gripande drama", "En fenomenalt bra historia", "Fängslande, oförglömligt gripande" som står att läsa på skyddsomslaget. Eller lita inte på mig... 330 sidor.
Gemma O´Connor: … stark såsom döden (Prisma 1999)
(Farewell to the Flesh. 1998)

Advokat Tess Callaway är med vid klostret Holy Retreat utanför Dublin där man skall gräva upp en kyrkogård. Nunnorna har sålt mark och nu skall kistorna flyttas. En efter en kommer de upp och till sist visar det sig att det finns en kista för mycket. Nunnorna har exakta register över sina döda och denna överraskande blykista chockar och skrämmer.

Så backar historien och vi får vara med och läsa om hur Jane-Edwina Stebton-Hillyard tar kontakt med klostret. Jane-Edwinas förfäder var med och grundade klostret och än idag äger familjen mark i området. Men det dröjer länge innan vi får veta vad hon verkligen vill och håller på med. Nunnorna tiger som muren. Eller vet de inte heller?

Så kliver också unga Tess Callaway in i bilden och vi får veta att hon är nybliven änka och tillika nybliven mamma. Och lilla dottern bara skriker och är allmänt jobbig. Allt är så svårt för Tess. Sen insjuknar mannen som skall sköta pappersarbetet kring nunnornas markförsäljning och gravöppningarna och det blir Tess´ nya jobb. Så hon varvar ensamma mamman-livet med att jaga nunnor, barnvakter, sin sjuka företrädare och den mystiska Jane-Edwina.

Och i slutet är vi så tillbaka där vi började och nu har man förstås fattat vem som finns i den extra kistan. Och kanske rentav varför också...

Ja, fram till och med uppgrävningen av kyrkogården var det lovande, intressant. Sen blir det bara blekt, ointressant, rörigt. Tess springer runt, tar sitt jobb på största allvar. Den förestående markförsäljningen och gravflytten skall gå korrekt till, men hon har en känsla av att något skumt är på gång. Men vad? Ingen kan berätta något. Eller vill inte. Eller vågar inte. Eller får inte. Nähej, skit i det då... 346 sidor.