Christer Nygren: Deadline (Bonniers 1986)
Tommy Westfelt är polisreporter i staden där någon börjat mörda kvinnor. Westfelt skriver om dåden i tidningen och när andra mordet inträffat döper Westfelt förövaren till Parkmördaren. I andra artiklar skriver han annat om galningen och snart blir Westfelt varse att han ådragit sig mördarens uppmärksamhet. Och snart flyttar mördaren sin uppmärksamhet från Tommy till dennes nya unga flickvän...

Tommy Westfelt som till en början var på väg mot ära och berömmelse, ett verkligt journalistiskt scoop, inser att hans liv just blivit en mardröm. 218 lättlästa och ganska spännande sidor. Helt okej story värd ett medelbetyg.
Christer Nygren: Flashback (Bonniers 1987)
Jag får tydligen tag på Nygrens böcker om kriminalreportern Tommy Westfelt och läser dem i helt fel ordning. Detta är min 6:e bekantskap med Nygrens böcker och detta är hans andra thriller... stökigt, men du fattar? Hur som helst, dessa 208 sidor är inte dumma alls.

Tommy Westfelt går med flickvännen på loppmarknad och köper för billig penning en gammal rullbandspelare. På bandet som sitter i maskinen hörs två män tala om ett gammalt mord de begått! Det kan vara ett skämt eller blodigt allvar, men Westfelt går till polisen. Som med skepsis och försiktighet börjar göra efterforskningar. Westfelt själv tar tillfället i akt och skriver om det hela i tidningen han jobbar på. Här har han snubblat över ett riktigt scoop, ett gammalt mord!

Det är precis vad polis Arne Olander inte vill ha på sitt bord nu före semestern, en mordutredning. Istället vill han njuta av ledigheten och se vad det kan bli av mötet med unga Ammy. Men naturligtvis går det en mördare lös. Och när mördaren läser om sig själv i tidningen är det dags att ta livet av de få vittnen som finns kvar. Varför inte ge sig på Ammy?!

Rappt tempo, en story som hoppar mellan olika inblandade, några överraskningar, våld och elände. Lättläst och spännande. Westfelts roll i det hela är underordnad. Här är det polis Olander som är i fokus.
Christer Nygren: Exit (Bonniers 1988)
Detta är den femte boken om kriminalreporter Tommy Westfelt jag läser (men den tredje i Westfelt-serien) och eftersom jag gillat de tidigare böckerna fanns förväntningarna där, lagom högt satta. Men tyvärr, det här var riktigt trist läsning. Här händer verkligen inte mycket. Spännande är det inte heller. Viss förklaring kan ligga i att detta är den äldsta boken jag läst i serien. Kanske har Nygren helt enkelt blivit en bättre författare med tiden?

Hur som helst: Westfelts förhållande med sin tjej är inte det bästa och han blir utkastad, dumpad. Han finner ett tillfälligt boende på ett vandrarhem. Ungefär samtidigt börjar ett ungt par utföra sena butiksrån. Reportern Westfelt får snart upp vittringen på den unga tjejen i rånarduon och ja, då börjar den jäkeln att skydda henne. Och så dags är tjejen inte bara rånare utan mördare också. Så Westfelt gömmer sig tillsammans med en mördare och vet varken ut eller in. Skall han ange tjejen eller skall han försöka få sitt reportage och låta tjejen komma undan?

Långt ifrån älskad av snutarna sitter han sannerligen i klistret. Sin tjej vill han ha tillbaka också och här sitter han på rummet med en betydligt yngre flicka han är lite sugen på. Och allt kompliceras sen av att Westfelt fixat så att den här unga flickans före detta kille hamnat i fängelse. Fast nu är han ju ute förstås och på jakt efter både Westfelt och sin gamla tjej.

Ja, det är lika ointressant som det låter. Fast börjar du läsa Deadline-boken (först i serien) och gillar den kan du ju fortsätta. Det finns några riktigt bra böcker i serien. Var bara beredd på ett litet bottennapp här. 221 sidor.
Christer Nygren: Liten tid vi leva här (Bonniers 1989)
Julen står för dörren och en kall vinterkväll blir en ung tjej överfallen av en man iklädd tomtemask när hon är ute på en träningsrunda. Polisens senaste stjärnskott, Agneta Grundin, kallas in. Hon vill gärna vara en ljusets ängel för offer som utsatts för sexuella övergrepp men klarar hon av att hantera sitt första fall på våldsroteln?

Kriminalreporter Tommy Westfelt har ställt in sig på en ensam jul. Det var väl inte vad han hoppats på men nu är situationen som den är. Ensamheten och lugnet skall dock snart få ett slut. En ung tjej Westfelt tidigare träffat och skrivit om rörande ett otäckt våldtäktsfall ringer honom. Tjejen berättar att hon tagit emot hotelser från den man som en gång våldtagit henne. Nu är han visst frisläppt och har antytt att han är på väg att söka upp henne... Vad skall hon göra? Vad kan Tommy göra?

Polisen söker en okänd man i träningsspåret. Westfelt förföljer den frisläppte våldsmannen. Snön börjar falla och folk börjar dö. Julen blir allt värre och dystrare för alla inblandade. På 216 sidor bjuds på en spännande och lättläst kriminalbok i serien om reportern Tommy Westfelt. Detta är helt klart värt en stark trea i betyg.
Christer Nygren: Comeback (B. Wahlströms 1995)
Detta är det första jag läser av Nygren och det må jag säga, det var läsning som gav mersmak. En bok som bjöd på bra story, flera olika intressanta karaktärer och spänning och driv in i det sista.

Det är tuffa dagar för polisman Arne Olander. En man besöker polishuset med en nyinköpt porrvideofilm. Han påstår sig ha sett sin dotter bli utnyttjad.

Unga Annelie Blom är död. Hon har ramlat över ett räcke ned i sjön och drunknat. En olycka säger polisen. Mamma Christina är dock övertygad om att dotterns pojkvän knuffat henne i sjön och skriker om mord. Ofta, ofta klagar hon hos polisen och tjatar om nya utredningar av pojkvännen. Polisen tycker att Christina Blom är jobbig som f-n.

Ovanpå detta frisläpps trippelmördaren Peder Wilhelm Fors från mentalsjukhuset efter sju år och han planerar en blodig comeback. På att-göra-listan står hämnd på de som varit inblandade i hans tillfångatagande. Till exempel polisman Arne Olander och kriminalreportern Tommy Westfelt. Många personer har anledning att vara extra skraja när Fors kommer ut.

Snudd på en femte stjärna. 236 sidor.