Alan E. Nourse: Dödens ryttare (Bra Spänning 1987)
(The Fourth Horseman. 1983)

Skogvaktaren Pamela Tate är uppe bland bergen och stöter på döda jordekorrar. Snart är hon lika död själv, smittad av det pestvirus som dödat djuren, men först har hon såklart hunnit smitta ned ett sällskap campare hon stött på. Och i detta sällskap har förstås somliga också smittats och sedan hunnit spridas över landet.

Ja, plötsligt är pesten lös i USA. Folk dör som flugor och eftersom viruset muterat biter gamla behandlingar tyvärr inget vidare. Tillvaron blir en kamp för överlevnad.

Först måste folk förstås fatta vad som är på gång och sen måste människorna förmås hålla sig undan varandra. Det sistnämnda är såklart fullkomligt omöjligt, pesten når alla överallt även om somliga sällskap här och där verkligen försöker att leva isolerat och helt självförsörjande.

Renhållningsarbetare fraktar avlidna till massgravar. Vanligt folk blir panikslagna eller ser en chans att sno åt sig saker, det är upplopp och plundringståg, riktiga kravaller. Läkemedelsföretag släpper ut undermåligt testade produkter och gömmer samtidigt undan den hjälp som finns för att driva upp priset.

Somliga specialister och en del hängivna andra kämpar gör vad de kan för att rädda mänskligheten. Skall det lyckas?

466 sidor katastrofroman om mänsklighetens undergång. Tyvärr bitvis lite tung och seg och inte så värst mycket mer spännande mot slutet. Betygstrean går i stället helt klart åt det svagare hållet.