Richard North Patterson: Graden av skuld (Bra Böcker 1995)
(Degree of Guilt. 1992)

Den berömde författaren Mark Ransom är död, ihjälskjuten på sitt hotellrum. Den vackra och nästan lika berömda TV-journalisten Mary Carelli har erkänt att hon avlossat det dödande skottet. Frågan är om det, som Mary hävdar, rör sig om självförsvar i samband med ett våldtäktsförsök, eller är en iskall, planerad avrättning. Vad syftet med det sistnämnda skulle vara är synnerligen oklart, men å andra sidan verkar ingen förknippa Mark Ransom med våldtäkt heller.

Allt eftersom utredningen går vidare finns det en hel del saker Mary sagt och gjort som ter sig minst sagt mystiska. Mary förklarar allting med rädslan och förvirringen i samband med det påstådda (eller verkliga?) överfallet. Hon anlitar en av San Franciscos bästa jurister som sin försvarsadvokat, en viss Christopher Paget. De båda känner varandra och har faktiskt en tonårig son ihop. Pojken lever tillsammans med sin pappa, en pappa som nu mycket ovilligt tar sig an miss Carellis fall.

Paget är mycket tvivlande till sin klients oskuld, det verkar vara för mycket som klingar falskt i hennes berättelse. Några mystiskt försvunna kassettband skulle kunna kasta mycket ljus över det skedda, men om de återfinns för att fria Mary skall de tydligen kunna innebära en katastrof för Paget och hans son...

Sakta, sakta pusslas hela händelseförloppet ihop och det hela påverkar verkligen Paget, hans son, Mary Carelli och många andra i dessa personers närhet.

Lite småspännande är det förstås, man vill ju ha svaret på huruvida det rör sig om mord/självförsvar men hela 621 sidor är alldeles för många. Länge, länge ligger stora delar av mittpartiet på en väldigt svag trea i betyg, men avslutningen blir överraskande och helt okej så en lagom svag trea blir slutbetyget för den här tegelstenen...