Mads Peder Nordbo: Flickan utan hud (Albert Bonniers Förlag 2018)
(Pigen uden hud. 2017)

Boken rivstartar med ett brutalt mord och en mycket obehaglig mardröm, sen lugnar allt ned sig, tuffar på betydligt mer stillsamt innan spänningen stegras något precis mot slutet.

På Grönland hittar ett gäng jägare en död man infryst i isen. Det hela väcker stor uppmärksamhet då kroppen verkar tillhöra en man, den allra förste mumifierade skandinav som någonsin påträffats här.

Reportern Matthew räknar med tidernas journalistiska scoop och fotografen Malik börjar inse att hans bilder skall spridas över hela världen.

Det är då allt fotografiskt material och kamerautrustningen försvinner från Maliks ateljé och när man flyger iväg för att kolla på mannen i isen är även denne spårlöst försvunnen. Istället hittas en mördad polis på platsen, med uppskuren buk och tarmarna liggande utanför kroppen.

Mordet påminner om fyra liknande ännu ouppklarade händelser från 70-talet så nu har Matthew ett mysterium att sätta tänderna i. Det målas upp en otäck historia från förr om försvunna barn, om övergrepp på småflickor. Det verkar också handla en hel del om motsättningar mellan grönländsk befolkning och olika högt uppsatta beslutsfattare från Danmark.

Vi följer Matthew och en lätt motvillig kamrat, den unga manshatande, morddömda unga kvinnan Tupaarnaq som tillsammans snokar runt och försöker finna ut sanningen om ismannen, om de dåd Tupaarnaq anklagats för, om lokala mord både nu och då, om försvunna personer...

Växelvis hoppar storyn tillbaka ca 40 år och vi följer även polisman Jakob som leder utredningen kring morden på fyra uppsprättade, flådda män och sökandet efter försvunna flickor.

Arktisk noir från Grönland står det att läsa på baksidan. Ja, jo, det kan jag väl hålla med om. Men en gastkramande spänningsroman, nej, inte riktigt. Beskrivningar av några överdrivet våldsamma mord här och där, flådd hud och utslitna tarmar behöver ju inte automatiskt göra allt extra spännande. Men detta är ändå helt okej. Och som sagt lite extra krydda ger förstås en annorlunda miljö, ett kargt Grönland. 360 sidor.