Jo Nesbö: Huvudjägarna (Piratförlaget 2010)
(Hodejegerne. 2008)

Nesbö lämnar för en stund Harry Hole-romanserien och bjuder här på en fristående, lättläst action-packad berättelse med högt tempo. 283 sidor susar raskt förbi men erbjuder ändå några timmars god underhållning.

Roger Brown är Norges allra bästa huvudjägare, ja headhunter alltså. Han jobbar för rekryteringsbyrån Alfa och väljer ut de bästa av de bästa för absoluta toppjobb. Han är lite av en legend i sammanhanget och han har ett rätt spännande rekord! Hittills har hans uppdragsgivare aldrig sagt nej till en kandidat han föreslagit.

Det är inte bara inom sitt yrke Roger Brown är framgångsrik. Han bor flott i en dyr villa och har en alldeles för vacker och vänlig hustru i Diana. Hon å sin sida driver ett konstgalleri som kostar Roger massor med pengar. Ja, faktum är att hans jobb som headhunter inte alls räcker till för parets livsstil. Roger Brown stjäl regelbundet en hel del värdefull konst för att få in pengar till hushållet.

In i bilden kommer Clas Greve, en perfekt kandidat till alla möjliga toppjobb. Lång och stilig, framgångsrik och med en hundramiljoners Rubensmålning hemma på väggen. Roger Brown vill absolut ha Clas som förste kandidat till ett jobb i teknikbranschen. Han vill än hellre ha Grevens tavla…

Snart snurrar tillvaron på i fasansfull hastighet. Clas Greve visar sig vara en bra mycket tuffare motståndare än Roger räknat med. Det hela utvecklas till en kamp på liv och död och inte mycket är vad det verkar. Alla inblandade sätter sig själva närmast och när det blir så finns såklart ingen att lita på…

Här bjuds på ett annorlunda tema och några överraskande vändningar. Spännande! Stark trea i betyg.
Jo Nesbö: Sonen (Piratförlaget 2014)
(Sønnen. 2014)

När hans pappa polisen dör börjar det gå snett för sonen. Hans liv rasar samman och han begår småbrott och fastnar för narkotika. Ja, det går så långt att han till och med erkänner andras brott och sitter av deras fängelsestraff i utbyte mot regelbundna doser heroin.

Så en dag rymmer killen, den unge Sonny Lofthus. Han har fått veta ett och annat om faderns självmord som får honom att inse att det finns somliga personer därute som behöver få sitt straff. För faderns skull måste rättvisa skipas och det skall bli han, Sonny, som skall verkställa straffen... Många är de som uppenbarligen fifflat för att göra pappan till syndabocken.

Efter mer än 10 år bakom lås och bom rör sig Sonny ute på gatorna igen. Han är en man med en plan och han räds inget motstånd. De som på något sätt varit inblandade i fallet söker han upp och... Ja, Sonny lyckas till och med ta sig in i fängelset och därifrån igen för att sätta skräck i en korrumperad fängelsechef.

Efter sig får Sonny såväl stadens värsta skurkar som kommissarie Simon Kefas, en gång i tiden vän och kollega med Sonnys pappa.

Simon får också kämpa mot höga chefer och en egen usel ekonomi. Han behöver typ bums stora belopp för sin hustrus ögonoperation. Sonny å sin sida möter den stora kärleken mitt uppe i sin mordturné. Ja, det här kan väl aldrig sluta väl? Eller?

De 540 sidorna flyger överraskande snabbt förbi. Detta är bra, kanske inte superspännande, men dramatiskt och helt klart underhållande, en god bok. Betyget blir en stark trea.
Jo Nesbö: Blod på snö (Piratförlaget 2015)
(Blod på snø. 20215)

Nesbö snickrar ihop en lättläst bagatell på bara 182 sidor. Blod på snö är förvisso en helt okej story men mer i stil av en simpel kioskdeckare än något annat. Här saknas i stort spänningen från Harry Hole-romanerna, överraskningarna från Huvudjägarna och den galna humorn från hans barnböcker. Kort sagt, detta är en rätt blek, högst medelmåttig kortroman men ändå ett lite annorlunda och lagom underhållande läsäventyr. Glömt dock egentligen i samma stund det avslutats…

Det är 70-tal i Oslo, en riktigt kall december. Vi träffar Olav, en mycket ensam själ, en man som mördar mot betalning.

Nu har han fått ett nytt uppdrag. Han skall döda chefens hustru. Så synd att hon precis blivit Olavs drömkvinna, hans livs stora kärlek! Olav funderar som bäst på hur han skall kunna låta bli att utföra just det här uppdraget…

Blod på snö är en mörk och ond saga, en blodig berättelse om kärlek och opålitliga relationer.
Jo Nesbö: Midnattssol (Piratförlaget 2015)
(Mere blod. 2015)

Han anländer till en avlägsen by i nordligaste Norge och han har inget bagage med sig. Han kallar sig Ulf och påstår att han kommit för att jaga. Hans utrustning är på väg med en buss senare i veckan. Fast Ulf ljuger om mycket. I själva verket är han en lönnmördare på flykt utan andra än mer hemska män. Ulf eller vad han nu heter hoppas kunna hålla sig undan här i denna ödsliga trakt fast han vet att förr eller senare kommer de att komma efter honom…

Ulf stiftar bekantskap med taktens invånare, stöter på samer och religiösa læstadianer, lånar ett gevär och en jaktstuga och väntar… Efter bara 239 sidor är berättelsen slut. Det hela är lättläst och medelmåttigt intressant och spännande.
Jo Nesbö: Macbeth (Wahlström & Widstrand 2018)
(Macbeth. 2018)

Kommissarie Duff får ett tips och arrangerar ett tillslag mot Norse Riders när MC-klubbens medlemmar gör narkotikaaffärer. Tillslaget blir halvt misslyckat, ledaren kommer undan och både Duff och kollegan Macbeth måste döda. Eller mörda rättare sagt. Det har de gjort förr…

Duff räknar med att det är han som skall bli den nye chefen för Orgbrottsenheten men det blir Macbeth som får den åtråvärda positionen, titeln, makten…

De båda gamla vännerna är plötsligt kanske inte så mycket vänner längre och det visar sig finnas gott om korrumperade snutar runt Macbeth. En eller flera av dem har garanterat avlönats av antingen Norse Riders eller konkurrenterna i den hemlige Hekates gäng.

Även Macbeth som ny chef får attraktiva erbjudanden och skapar nya allianser, samtidigt som han knarkar och jagar skurkar både inom och utanför de egna leden. Ja, makten som kommer med det nya jobbet stiger Macbeth åt huvudet. Tillsammans med hustrun Lady som driver kasinoverksamhet gör de storslagna planer kring ökad makt och inflytande genom att få bort oönskade element.

Fiender dödas i rask takt eftersom skurkar kraftfullt måste stoppas av polisväsendet men även vänner stryker alltså med. Somliga står ju i vägen för Macbeths planer och måste målas ut som fiender och förrädare. Macbeth styr med järnhand och har kanske, kanske inte siktet inställt på självaste borgmästarrollen.

Det är en mörk och dyster tillvaro i staden, våldet är frekvent och blodigt. Poliser dödar sina egna och ingen kan lita på någon annan.

Ja, boken Macbeth är full av oheliga allianser och ond bråd död. Unga och gamla, vänner, fiender, män, kvinnor och barn dödas på order av denne Macbeth, ny polisdirektör. Detta blir 524 sidor våldsam machoaction, samtidigt både rätt förutsägbar och med oväntade vändningar då och då. Det hela är lättläst och underhållande men på samma gång en kanske lite väl lång berättelse. Och som sagt väldigt mörk och dyster, det är mest elände hela vägen redan från start. En stark trea blir betyget.