Jo Nesbø: Frälsaren (Forum 2006)
(Frelseren 2005)

Vinter i Oslo. Kommissarie Harry Hole jagar en mördare. Den som dödats på öppen gata är en soldat i Frälsningsarmén, Robert Karlsen, en erkänt snäll och vänlig ung man. Mördaren avlägsnar sig snabbt från platsen, gömmer pistolen på en toalett och sticker mot flygplatsen. Han tänker återvända till sitt hemland, han har utfört sitt uppdrag.

Media rapporterar om mordet och tillkännager namnet på den döde. Då hajar mördaren till – han har uppenbarligen dödat fel person. Han har inte fullgjort sitt uppdrag och måste återvända för att ställa allt till rätta, dvs. utföra ett nytt mord!

Harry Hole och hans kollegor utreder mordet; söker svar bland den dödes familj, vänner och kollegor. Snart blir det uppenbart för alla att mördaren är kvar i staden och söker efter sitt rätta offer. Polisen måste nu både skydda en frälsningssoldat och samtidigt locka fram en kontrakterad lönnmördare från utlandet. Men vem är mördaren och vad är motivet för det planerade mordet?

Hyggligt spännande, men inte mycket mer. Välskrivet men inte så intressant och lockande som flera tidigare böcker i Harry Hole-serien. Mot slutet har dock Harry funnit en av ex-kollegan Tom Waalers kamrater, ytterligare en korrumperad polis. Alltid något. 430 sidor.
Jo Nesbø: Snömannen (Piratförlaget 2008)
(Snømannen. 2007)

Vintern har kommit till Oslo och med dem Snömannen, en okänd seriemördare som placerar ut snögubbar i trädgårdarna i hus där han slagit till. Flera kvinnor försvinner från sina hem, makar och barn möts av snögubbar på tomten... usch.

Oslopolisens specialist på seriemördare, Harry Hole, vill sköta fallet, men vilket fall? Det finns inget som tyder på en ensam förövare, än mindre en mördare. Det försvinner kvinnor hela tiden, de flesta påträffas levande. Nej, så blir det inte den här gången säger Harry och får rätt. Snömannen är skoningslös och minst ett steg före Harry Hole och hans kollegor. Kanske kan Harry få viss hjälp av nye kollegan inspektör Katrine Bratt som verkar vara på samma våglängd som han själv, driftig, envis, skärpt.

Boken Snömannen bjuder på en otäck story som tyvärr inte blir speciellt spännande förrän först mot slutet fast då blir det såklart gastkramande. Berättelsen tuffar på över 473 sidor med till slut tilltagande spänning. Nesbø har en överraskning eller två i beredskap för läsaren och med den mycket starka avslutningen är en stark trea i betyg det minsta boken förtjänar. Jag hade dock höga förväntningar och hade hoppats på mer fart redan från början.
Jo Nesbø: Pansarhjärta (Piratförlaget 2010)
(Panserhjerte. 2009)

Flera kvinnor har blött ihjäl, på något mystiskt sätt ihjälstuckna från insidan. De visar sig ha hållits fångna och har fått ett slags metallkula instoppad i munnen, en kula från vilken en mängd sylvassa knivblad sedan har skjutits ut. Det verkar härja en galen mördare i Norge och vem förstår sig bättre än andra på sådana figurer? Jo, den före detta polisen Harry Hole förstås.

Men han håller sig undan, för en anonym tillvaro som alkoholist i Hongkong och vill inte alls engagera sig i fallet i hemlandet. Oslopolisens Kaja Solness gör sitt bästa för att locka hem Hole och det argument som biter allra bäst är det faktum att Harrys pappa nu ligger på sjukhus. Väl hemma igen står det förstås alldeles klart att Harry inte kan hålla sig borta från det aktuella fallet heller. Att fånga skurkar är ju det han kan, han har det i sig, känner suget efter att fånga mördare igen...

Olyckligtvis råder det besparingstider för poliskåren och rivalitet mellan enheterna. Allt tyder på att det är den nye chefen Mikael Bellman hos Kripos som kommer att gå segrande i kampen mot våldsroteln. Naturligtvis är den lite lätt avdankade legenden Harry Hole knuten till det sistnämnda teamet och lika självklart kommer förstås Hole och Bellman inte att gilla varandra för fem öre.

Ja, Harry går sina egna vägar, agerar långt ifrån alltid till chefernas gillande. Å andra sidan är det Harry som för utredningen vidare, hittar spår där andra gått bet, så nog får han hela tiden ett visst handlingsutrymme. Snart visar det sig att mördaren siktat in sig på personer som vid en viss tidpunkt befunnit sig i en och samma fjällstuga.

Harry Hole och hans närmaste kollegor får försöka lista ut vilka andra personer som också varit på plats, vem som då kan vara mördaren av dem och gärna också få fram ett svar på frågan varför mörda alls? Snart är det Harry Hole som står där med en dödlig metallkula i munnen!

Pansarhjärta är en högdramatisk kriminalhistoria på hela 647 sidor med nästintill hela världen som spelfält. Det må börja i Hongkong och fortsätta i Oslo men vi letar också efter innovativa mordredskap i Afrika och kämpar för livet i laviner i de norska fjällen. Det hela blir en väl sammanvävd saga med en mix av Harrys privatliv, intriger i de egna polisleden och så mördarjakten på det. Möjligen är berättelsen något för lång men ändå inte speciellt tung eller svår att läsa. Stark trea i betyg, absolut inget mindre än så.
Jo Nesbø: Gengångare (Piratförlaget 2011)
(Gjenferd. 2011)

Den unge snygge knarkaren och knarklangaren Gusto Hanssen är död, skjuten, mördad. Lyckligtvis har polisen fått fast den skyldige som nu befinner sig bakom lås och bom. Alla ser fallet som uppklarat och avslutat men Harry Hole kan inte tro det.

Den skyldige skytten skall visst vara Oleg, son till Rakel, Harrys stora kärlek. Ja, Oleg är alltså killen som Harry Hole själv nästan ser sig som pappa till. Och Harry känner ju Oleg, och inte sjutton är grabben en mördare. Harry Hole kommer hem efter flera år i Hongkong och lägger sig självklart i och snokar i ett redan avslutat fall. Det blir naturligtvis inte populärt någonstans men givetvis upptäcker Harry både det ena och det andra och plötsligt är inte fallet så enkelt eller kanske ens uppklarat längre. Någon har såklart satt dit stackars Oleg och Harry tänker göra precis vad som helst för att få killen fri. Det är varken lätt eller ofarligt!

Harry Hole ger sig i kast med en samling otäcka knarklangare. Ytterligare några lika fula fiskar hittar man bland stadens högt uppsatta personer. Ja, lokala politiker och poliser fifflar, intrigerar och har många hemligheter. De verkar till och med ha anknytning till den mördade Gusto. Harry Hole hotas från alla håll och han blir skjuten och knivskuren men inte sjutton backar han inte! Han tejpar ihop sig själv och kör vidare. Rättvisan skall segra och skurkarna få sitt straff! Harry Hole, vilken supersnut! Om han nu verkligen är polis längre, det är ju lite si och så med hans anställning... 562 rätt spännande och lättlästa sidor hursomhelst.
Jo Nesbø: Polis (Piratförlaget 2013)
(Politi. 2013)

På årsdagen av ett ännu ouppklarat mord mördas en polis som deltagit i utredningen av det äldre fallet. Det polismordet följs av fler. De sker alltid på samma plats och dag som något gammalt dåd, alla förstås fortfarande olösta. Någon okänd har siktat in sig på poliser och verkar känna enorm ilska och besvikelse över att saker och ting inte klarats upp, att skyldiga inte fått sitt straff och att poliser kanske slarvat.

På sjukhuset ligger en man i koma. Han bevakas av polis dygnet runt och inte ens vakterna utanför rummet får veta vem personen är.

Harry Hole föreläser och får en ung kvinnlig beundrare efter sig. Hon försöker förföra honom och snart är Harry den misstänkte förövaren i en våldtäktsutredning.

Harry Hole och en samling nära vänner letar också efter en polismördare och fortsätter att finna små pusselbitar här och där som kan antyda att somliga poliser inte har rent mjöl i påsen. Gamla och nya skurkar dyker upp och Harry Hole fortsätter vara mer skärpt än alla andra men kan förstås ändå bli lurad och ta fel. Ja, de 607 sidorna i Polis bjuder på stor spänning, våldsamheter och överraskande vändningar. Snart är galningen alla letar efter hemma hos Harrys familj och hotar Rakel och Oleg till livet.

Den tionde boken i serien är helt klart en av de allra bästa.