Jo Nesbø: Doktor Proktors pruttpulver (Lilla Piratförlaget 2009)
(Doktor Proktors Prompepulver. 2007)

Det är snart nationaldag i Oslo när Lise ser en flyttbil rulla in på hennes gata. Lises bästa kompis Anna har lämnat kvarteret, nu ser hon en pytteliten kille flytta in med sin familj.

Lise och den lilla, lilla rödhåriga killen Bulle blir kompisar. Tursamt nog blir de också vänner med den synnerligen tokige professorn som bor i ett annat hus på samma gata. Doktor Proktor visar sig nämligen vara världens allra bästa uppfinnare och nu presenterar han för barnen sitt fantastiska pruttpulver.

Jajamensan, det här pruttpulvret kan smälla rejält och den som stoppar det i sig kan med raketfart fara högt upp i luften. Nåja, både ljudnivå och flyghöjd kan i viss mån regleras med försiktig dosering men det är en produkt man kan ha mycket skoj med. Pruttar är ju festliga! Det här pulvret skall våra huvudpersoner snart börja sälja och man spår en strykande åtgång.

Olyckligtvis finns det såklart elaka personer i barnens omgivning som vill åt denna uppfinning för egen del! Tvillingarna Truls och Trym Thrane är plågoandarna som bråkar med Lise och Bullen, ja även tvillingarnas pappa visar sig vara en dum typ. Proktors pruttpulver är direkt farligt hävdar somliga så doktorn borde faktiskt slängas i fängelse…

Ja, det var dramatiskt det här men samtidigt egentligen inte speciellt unikt. Bråkande skolbarn, vimsiga uppfinnare, elaka vuxna, hemska ormar, mörka och dystra kloaker och fängelser… Har man sett och läst om det förut? Jodå.

Detta skall vara en ruskigt rolig berättelse men så värst haha-kul tycker jag inte att den är. Visst, helt okej, men inte mer, för mig går betyget tre åt det svagare hållet. Pruttpulver roar mig inte nämnvärt och det gör inte illustrationerna heller. Men jodå, nog kommer jag att läsa nästa bok i serien också. 232 sidor.
Jo Nesbø: Doktor Proktors tidsbadkar (Lilla Piratförlaget 2009)
(Doktor Proktors tidsbadekar. 2008)

Doktor Proktor har stuckit iväg till Paris för att vara tillsammans med sin älskade Juliette Margarin men något har uppenbarligen inte gått som planerat. Hemma i Oslo får vännerna Lise och Bullen post från Frankrike. Det är Doktor Proktor som sänt dem ett vykort med ett kodat meddelande. Lise och Bullen måste nu leta rätt på Proktors tidstvål och fransknäsklämmorna och ge sig iväg till Paris.

Det blir en vanlig flygresa över Europa och en del mindre vanliga resor i ett tidsbadkar. Doktor Proktors tidstvål kan få vem som helst att färdas i tiden. Här besöker vi Napoleon och är med och kämpar vid Waterloo, vi träffar också Gustave Eiffel när han skall skapa sitt torn och Jeanne d´Arc under den Franska revolutionen där…

Ja, man skall kanske inte avslöja allt som sker. Proktor, Bulle, Lise och Juliette Margarin färdas genom tid och rum och det är precis som i förra boken lite lagom småskojigt av och till. Det här är en ganska lång berättelse men så gör vi också nedslag flera gånger i den franska historien. Bulle och Lisens olika äventyr är skickligt integrerade med klassiska världshändelser samtidigt som de försöker undvika den elake Claude Cliché som inte vill släppa sin Juliette till doktor Proktor.

Humoristiskt ibland, lite småsegt då och då, hyggligt fula illustrationer här och där. Allt som allt 312 sidor som jag tycker kan få en svag trea i betyg. Gillade man första boken, är även detta helt okej, ganska spännande och lite knashumoristiskt. Tyckte man inte om del ett, gör detta ingen gladare.
Jo Nesbø: Doktor Proktor och världens undergång. Kanske. (Lilla Piratförlaget 2012)
(Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje. 2010)

Inledningen är lite spretig, det är vinter och skolmusik och stavfel och en hickande slöjdlärare och de busiga bröderna Truls och Trym Thrane och därtill en sjubent spindel, saknade strumpor, en körtävling och personer som inte kan tala rent.

Det är då det visar sig att somligt av allt detta kan kopplas till den i princip nästan okända månkameleonten, ett mycket sällsynt djur som möjligen kan ha följt med till planeten Jorden via någon månexpedition för länge sedan… Barnen Lise och Bulle börjar nu misstänka att en sådan hemsk varelse finns här i Oslo!

Det är då Hallvard Tenoresen vinner en körtävling och tillkännager att hela Norge är vanstyrt och att både kungen och statsministern i landet borde avsättas. Landet borde såklart ha en riktig ledare som kan leda Norge ur knipan… Plötsligt har den sjungande kiropraktorn själv röstats fram som folkets ledare. Det första han gör vid makten är att fördriva kungen och förklara Danmark krig!

Det säger sig självt att det är något skumt med Tenoresen. Möjligen är han en förklädd månkameleont från rymden. Eller kanske inte. Helt klart är dock att man måste undvika krig med Danmark och få tillbaka kungen på tronen! Det blir ett uppdrag för Lise, Bulle, Doktor Proktor, fröken Strobe och en sjubent spindel…

323 småknasiga sidor, rätt underhållande sådana men såklart fullkomligt otroliga. På minuskontot hamnar de i mitt tycke rätt fula illustrationerna. Kanske också en lite väl lång saga för vad som erbjuds, särskilt som saga för de yngre barnen. Jag skrattar sällan rent ut, men det är gott om småroliga situationer och kommentarer!
Jo Nesbø: Doktor Proktor och den stora guldkuppen (Lilla Piratförlaget 2013)
(Doktor Proktor og det store gullrøveriet. 2012)

Norges samlade guldreserv är stulen! Det kommer att bli en nationell kris och stor katastrof om bara några dagar om guldet inte är återfunnet när det är dags för inspektion! Troligen är det de engelska bröderna Crunch som ligger bakom dådet, de förmodas även ha rånat Brasilien på deras guldreserv samt tagit en värdefull diamant i Sydafrika.

Den norske kungen ser till att landets tre mest betrodda problemlösare får i uppdrag att skaffa tillbaka guldet, och det bums! Japp, det blir Doktor Proktor, en rödhårig flicka och en synnerligen liten kille som reser iväg för att få fatt på guldet och bröderna Crunch.

Det hela blir en rätt festlig, men förstås samtidigt rätt knasig historia, på 229 sidor. Doktor Proktor har en del fiffiga uppfinningar till hjälp och Bulle visar sig vara en fena på att luras, kasta pil och spela både kort och fotboll. Ja, spela fotboll kan visst Lise också!

Lättläst och lättsmält, småskoj hela vägen, extra skojiga episoder här och där. Solklart medelbetyg.