Neal Adams: Green Lantern – Green Arrow. Vol. 1 (DC Comics. 2004)
På 70- och 80-talet läste jag med glädje serietidningen Gigant. Där fanns äventyr med Stålmannen, Läderlappen, Lagens Väktare, Metallmännen m.fl. och i somliga nummer dök Gröna Lyktan och Gröna Pilen upp. Just Gröna Lyktan tyckte jag väl inte var så värst märkvärdig men Gröna Pilen, jösses vad cool han var.

Han hade inga superkrafter alls, han var bara en vanlig rätt vältränad äldre man, men skjuta pilbåge det kunde han. Inget mål var för litet eller för svårt att träffa, det blev så gott som alltid mitt i prick. Och han hade sprängpilar, ljudpilar, pilar med nät i, ja, nästan vilken lämplig typ av pil som helst.

Vännen Gröna Lyktan hade flygförmåga och en ring han fått av utomjordningar, en ring som skapade vadhelst ringbäraren fann för lämpligt, självklart i grön färg. Således var ju Gröna Lyktan praktiskt taget osårbar. Haha, nej inte då. Hans ring var kraftlös och maktlös inför gula föremål och behövde dessutom laddas upp regelbundet. Är det inte komiskt? Mannen kan flyga och skapa vad han vill med en magisk ring, men har inte kraft att ens flytta en gul liten penna!

Ja, som tecknade superhjältar var och är de synnerligen mänskliga. Och på gott och ont är det ytterst få superskurkar som dyker upp i deras äventyr. Tvärtom, och det var kanske det som gjorde serien annorlunda och mäkta populär på sin tid, är det vardagsbekymmer som står i fokus. Skumma hyresvärdar, korrumperade politiker, ungdomar som fastnar i knarkträsket, arbetslöshet, bostadsbrist, naturkatastrofer. Och så förstås en bunt vanliga bovar och banditer som rånar, stjäl och kidnappar.

Tyvärr är äventyren i denna första volym inte så värst spännande. Någon tur ut i rymden till ringtillverkarnas hemplanet blir det också, så storymässigt kunde det här vara bättre, men Neal Adams kan teckna tjusigt och med grönt tema genom alla serierna blir det här ändå rätt coolt. Detta är ca 200 sidor äventyr på engelska. Originalserierna är Green Lantern #76-82 från 1970-1971. Med finns även originalomslagen och några ord från manusförfattaren Dennis O´Neil. Neal Adams är nog annars mest känd som klassisk Batman-tecknare.
Neal Adams: Green Lantern – Green Arrow. Vol. 2 (DC Comics. 2004)
Här kommer 200 nya sidor äventyr för Gröna Lyktan och Gröna Pilen. Nya och nya förresten. Originalserierna är Green Lantern #83-87, 89 samt Flash 217-219, 226 från 1971-1974. Allt jag sa om första samlingsvolymen om dessa båda hjältar gäller även för denna bok, med det undantaget att här är serierna mer spännande, mer sammanhållna och trovärdiga. Inga resor ut i rymden utan bara problem på jorden.

Och det är inte så bara det. Green Arrow blir skjuten, Green Lanterns ring blir kraftlös mot allt och Green Arrows stora kärlek Svarta Fågeln/Black Canary blir infångad och misshandlad. In i handlingen kommer också en ny Green Lantern. Action och samhällsproblem i superhjälteserier på engelska. Med i denna samlingsutgåva finns även originalomslagen från 70-talet. Som sagt bättre än första volymen, så betyget borde bli en stark trea eller varför inte en vanlig hederlig fyra?