Murray Smith: Djävulens jonglör (W & W 1994)
(The Devilīs Juggler. 1993)

Försök hänga med nu för det här blir invecklat. Domaren Eugene Pearson är en höjdare inom den irländska politiken. Han är i största hemlighet också en av de högsta i IRA:s ledning. IRA behöver pengar till vapen och för att få dem beslutar IRA:s allra högsta att man skall distribuera colombianskt knark i Europa.

Man skickar Domare Pearson att förhandla med colombianerna. Fast Pearson är egentligen emot allt vad knark heter. Bankrån och sprängdåd är OK, men knark, nej det vill han inte befatta sig med. Så colombianerna tar Pearsons dotter som gisslan.

I London sitter spionchefen Jardine. Han skall placera en spion i den i innersta kretsen hos knarkfolket i Colombia och håller som bäst på att intensivutbilda agenter. Väl på plats får agenten smak för det spännande, synnerligen inkomstbringande livet på fel sida, och nu råder tvekan om han inte bytt sida.

I New York får kriminalaren Lucco hand om en fatal överdosering. En okänd ung kvinna ligger död på Centralstationen. Naturligtvis visar det sig sent omsider att detta är Domare Pearsons dotter som rymt från colombianerna.

Ja, det låter kanske komplicerat, men läsningen är väl värd den kanske lite röriga och långa berättelsen (504 sidor). För detta känns synnerligen verklighetstroget, trovärdigt, äkta. Mot slutet samlas alla inblandade i Colombia och självklart går saker och ting käpprätt åt helvete. Den fjärde stjärnan ges i betyg för att spänningen stegras rejält mot slutet. Den femte uteblir för att berättelsen kunde ha fortsatt lite till...
Murray Smith: Stendansaren (W & W 1996)
(Stone Dancer 1994)

Om förra Murray Smith-boken var en glad överraskning är detta en desto större besvikelse. Brittiska mästeragenten David Jardine är tillbaka, men börjar allt bli lite gammal och trött. Det är oftare skrivbordsjobb än fältarbete han numera sysslar med men när han tipsas om att hans agent Granatäpplet behöver snabb hjälp rusar han iväg bums. Agent Granatäpplet är nämligen en av hans forna älskarinnor, den vackra Alisha.

Väl i Beirut blir Jardine överfallen och knivskuren innan han till slut lyckas finna Alisha. Efter många turer fram och tillbaka står det så klart att Jardine gör bäst i att sätta efter ett synnerligen fräckt och framgångsrikt bedragarpar. En polack från gamla KGB och en israel kickad från underrättelseorganisationen Mossad skall sätta världsekonomin i gungning och få dollarn och Amerika på fall.

Genom successivt fler och fler lyckade stötar samlar de på sig miljoner och kräver till slut hela 90 000 000 000 000 000 000 000 000 dollar av USA. Ja, du fattar va? Självklart måste tokarna stoppas. (Så många dollar är inte i omlopp i världen, men ändå...)

Vi får fara runt i agentvärlden och besöka Moskva, London, New York och Karibien, det är agenter och dubbelagenter överallt, bovar och förrädare i varje stad. Bovarna är smarta, David Jardine är kåt, boken är trist och seg. 406 sidor.