Mötley Cre (Tommy Lee, Mick Mars, Vince Neil, Nikki Sixx) & Neil Strauss: The Dirt. (Regan Books. 2001)
Undertitel: Confessions of the worlds most notorious rock band. 431 sidor bok på engelska om amerikanska hårdrockbandet Mötley Cre, från start till... tja, upplösning, eller undergång kanske är mer korrekt.

Här berättas om fyra tonårsgrabbars drömmar om att bli rockstjärnor och om hur de skapar ett band, sliter hårt och lyckas slå igenom. Och sen därefter tjänar miljoner och åter miljoner dollar, reser jorden runt och frälser fans i hela världen för att sen kraschlanda stenhårt. Här får läsaren den osminkade sanningen och det är en brutal och grym berättelse.

Framgången steg dem snabbt åt huvudet och det handlar endast på några få sidor om verklig lycka, glädje och kärlek i deras liv. Resten är slitsamt arbete och bråk, mer bråk, smärtor, vårdnadstvister och fängelsevistelser. Och sen ännu mer sex, sex, sex och mest av allt droger, alkohol, kokain, heroin, ecstasy. Att de lever idag är inget mindre än ett under, det skriver de själva. Att de inte slagit ihjäl varandra likaså.

Osams var de genom alla åren. Sällan eller aldrig har väl fyra så olika killar varit ihop i ett band. Fast ihop var de ju inte, de var som hund och katt och gick sina egna vägar. (Fast kvinnor delade de broderligt emellan sig!)

Jag har ingen anledning att betvivla sanningshalten i boken, men jag kan ändå inte låta bli att chockeras av den fullkomligt osannolika mängd tillfälliga förbindelser och knarkrus som passerar genom boken. Livet som rockn roll-stjärna är inte bara glitter och glamour även om det är sant att de fick både brudar och pengar, vräkiga hus och flotta bilar.

Medaljens baksida består i detta fall av månader i fängelse, livslånga underhållsskulder till barn och före detta fruar, avbruten kontakt med släktingarna, egen dotters död i cancer, ingen vetskap om egna syskon, rattonykterhet som orsakar flera personers död, degenerativ skelettsjukdom och mycket annat. För mig som växt upp under detta bands storhetstid är det en oemotståndlig saga om det verkliga Mötley Cre, om livet bakom kulisserna/rubrikerna. Rockstjärnegudar? Ja, en gång kanske. Fast udda medmänniskor med rockstjärnedrömmar passar också. Sorgligt, patetiskt, rättvist det som sker? Bilda dig en egen uppfattning. Läs!