Liane Moriarty: Öppnas i händelse av min död (Albert Bonniers Förlag 2015)
(The Husband's Secret. 2013)

Cecilia hittar ett brev adresserat till henne själv bland makens tillhörigheter uppe på vinden. "Till min hustru, Cecilia Fitzpatrick. Öppnas i händelse av min död." står det på kuvertet, med just makens handstil. Det verkar inte vara skrivet helt nyligen. Hm, vad är detta?

Cecilia blir såklart både nyfiken och fundersam. Vad kan maken ha skrivit? Är han sjuk, döende? Har han varit otrogen? Ja, när hon nu funnit det här brevet går det naturligtvis inte att ha det ogjort. Det går inte att få bort tankarna det framkallar heller. Men skall hon verkligen öppna det? Hon och maken och deras tre barn lever ju fortfarande tillsammans allihop!
br> Cecilia konfronterar mannen med sitt fynd och han blir som förbytt. Han vill absolut inte att hustrun skall öppna brevet nu... Det gör inte Cecilias nyfikenhet mindre. Ja, du förstår säkert vad hon gör. Naturligtvis öppnar hon brevet och inget kommer någonsin att bli som förr...

Så mycket mer om bokens upplägg kan egentligen inte avslöjas här utan att ta bort för mycket av överraskningen och spänningen. Det är såklart ingen liten hemlighet mannen John-Paul skriver om. Den är dock inte avslöjad förrän ca 150 sidor in i berättelsen (av bokens 349) och då blir det fler än de i familjen Fitzpatrick som kommer att påverkas.

Det hela blir ett slags triangeldrama där gamla och nya hemligheter, ilska och frustration, sorg, misstankar, otrohet och tankar på hämnd leder till än mer sorg och elände för de flesta inblandade.

Liane Moriarty har fått till en lättläst, gripande och lite lagom spännande bok om olika krisartade livssituationer och hur livet kan gå vidare... Ja, tänk hur lätt olika saker man (inte) sagt, gjort eller misstänkt kan få långtgående konsekvenser! Ett plus för en stark avslutning och fiffig epilog.