Richard Montanari: En sista bön (Norstedts 2007)
(The Rosary Girls. 2005)

Efter knappt 200 sidor har jag avslöjat mördarens identitet. Då känner jag mig rätt nöjd men samtidigt lite fundersam huruvida resten av boken kommer att vara något spännande. Inte hade jag behövt oroa mig. Resten av bokens totalt 383 sidor är riktigt spännande och självklart hade jag helt fel om vem mördaren var... Där blev jag allt överraskad.

Kevin Byrne är den mest framgångsrika polisen i kåren. Tillsammans med sin kollega Jimmy fångar de fler bovar än någon annan polis i Philadelphia, ingen annan har så hög uppklarandeprocent som Byrne. Trots det brottas han dagligen med dåligt samvete. I samband med ett 20 år gammalt brott var han säker på att han hittat rätt skurk i Morris Blanchard och förföljde denne dag och natt. Blanchard tog livet av sig och bevisen pekade till slut på någon helt annan. Tragiskt. Nu ligger kollegan Jimmy på sjukhus efter en massiv hjärtinfarkt och kommer troligen aldrig tillbaka till jobbet igen.

Jessica Balzano är Kevin Byrnes nya kollega. Idag gör hon sin första arbetsdag vid mordroteln och det blir till att ligga i från början. En efter en hittas mycket unga flickor från olika katolska skolor alldeles särdeles brutalt dödade. De är placerade på knä som i bön med sammanbundna händer och hållandes ett radband med kulor. För varje offer saknas ytterligare en kula på radbandet och det står förstås alldeles klart att Philadelphia fått en fullkomligt galen seriemördare på halsen, en otäcking av särdeles grymt slag. Det kommer att följa många fler flickmord och det blir upp till Byrne och Balzano att stoppa förövaren.

En sista bön är en mördarbok som sticker ut ur mängden. Intressant, lättläst, högt tempo, grymma våldsscener och spännande som tusan. Och så var det det här med mördarens identitet, den blev hemlig in i det sista. Klart läsvärd och en ny favorit har presenterat sig på svenska!
Richard Montanari: Dödsscen (Norstedts 2007)
(The Skin Gods. 2006)

Byrne och Balzano från Philadelphiapolisen är tillbaka, fast inte riktigt tillsammans fullt ut. I alla fall inte till en början. Byrne är delvis sjukskriven efter att ha skottskadats och nu kämpar han på rehabiliteringen mot tristess och värk. Är det kanske inte bäst att bara sluta som polis, han har ju ändå många år i karriären bakom sig? Nej, så lätt skall det inte gå. En särdeles otäck skurk släpps från fängelset sedan nya bevis (säkerligen falska!) dykt upp. Byrne har jobbat hårt för att sätta denne bakom lås och bom och inte kan personen tillåtas gå fri? Nej, Byrne skall fixa personen en gång för alla, varande polisman eller ej. All världens kvinnor måste kunna gå säkra från den här våldsmannen.

Jessica Balzano sliter som duktig mordutredare, ensam mamma och framgångsrik boxare. Nu tar hon sig an ett otäckt mord med filmanknytning. Någon som hyrt filmen Psycho på video har märkt att den så klassiska mordscenen i duschen nu spelats över. På filmen finns istället en betydligt mer nyinspelad version på samma tema. Någon har någonstans försökt återskapa filmmordet. Men var har det spelats in? Vem är mördaren? Vem är offret och var finns hon?

Utredningen leder rakt in i filmbranschens mörkaste kretsar. Vi rör oss bland rika och fattiga, bland de vackra och framgångsrika såväl som de utslagna och utnyttjade. När fler mord sker med anknytning till kända skräckfilmer står det klart att en komplett galning härjar lös. Filmaren/mördaren ges namnet Skådespelaren och Montanari bjuder på riktigt grymma våldsscener och nån överraskning eller två. Mördarens identitet förblir okänd till slutet och sådant är alltid lite extra skojigt. Jämfört med Montanaris första bok på svenska är detta ett litet steg tillbaka, inte riktigt lika spännande, lite mer likt dussintals andra böcker på samma tema, men fortfarande helt okej. 433 sidor.
Richard Montanari: Villebråd (Norstedts 2010)
(Merciless. 2007. Finns även utgiven under titeln Broken Angels.)

Kanske, kanske har jag varit för lite generös med betyget nu. Kanske att betyget borde ha stannat vid en mycket stark trea men jag har läst så många högst medelmåttiga spänningsromaner på senare tid att detta verkligen kändes som en mycket friskare fläkt, någonting mer spännande och intressantare och som faktiskt grep tag i mig. När somliga böcker nu förtjänat svagast möjliga trea och detta kanske den starkaste trean på länge kändes det bara för synd att klumpa ihop dem alla under ett synbart medelbetyg. Nej, nu svamlar jag på. Detta är en riktigt bra bok, klart värd betyget fyra. Oavbrutet spännande, välskriven och med vettiga karaktärer (om man nu undantar ett par riktiga galningar, haha).

Vi stiftar åter bekantskap med Philadelphiapolisens bästa mordutredare, Kevin Byrne och Jessica Balzano.

Kevin sitter och dricker kaffe på ett fik när han ser mördaren Anton Krotz. Tyvärr blir det inget stillsamt gripande utan kaos, blod och skottlossning och så är två personer plötsligt döda. Kunde Kevin ha agerat annorlunda? Ja, det finns de som tycker det och inte kan acceptera det som skett...

Kriminalinspektör Walter Brigham har lagt många år på att söka den som för länge, länge sedan mördade två unga flickor. Två nioåriga tjejer försvann i en skog och påträffades döda. Brigham hade vissa misstankar men inga bevis. Han har inte gett upp sökandet...

Så rapporteras det om ett påträffat lik. En ung död kvinna sitter vid Schuylkillfloden iklädd en gammal klänning som uppenbart inte är hennes egen. Hennes fötter saknas... Fler kvinnor påträffas mördade längs floden, även de i gamla kläder, dock ej stympade. Är det samma mördare igen eller går flera galningar lösa? De saknade avsågade fötterna dyker upp i ett par röda skor på en bro...

Pastor Roland må vara en guds man men måhända också djävulens hantlangare. När han hör otäcka berättelser i bikten bara måste han agera. Åtskilliga våldtäktsmän och pedofiler har han sökt upp och tagit livet av...

Ja, ovanstående är bara en bråkdel av allt som sker. Montanari får till ett antal överraskande vändningar och en samling rätt grymma scener med ett mycket speciellt tema. Här finns bara 396 sidor men det var länge sedan jag läste en så spännande berättelse som bjöd på så mycket handling och som ändå varade ett bra tag trots att jag läste nästintill oavbrutet. Vill man vara riktigt elak kan man kalla detta en seriemördarbok i mängden men nog tycker jag allt att detta ändå sticker ut på ett bra sätt... Ge mig snarast seriens fjärde bok i svensk översättning, tack!