Denise Mina: Garnethill-trilogin (Minotaur 2003)
Mycket tjock samlingsvolym på ca 1200 sidor innehållande följande romaner:

Denise Mina: Död i Garnethill (2001)
(Garnethill. 1998)

När unga Maureen träffade Douglas blev de älskande direkt. Det var kanske inte det mest lämpliga för Douglas jobbar på den vårdinrättning där Maureen tidigare vårdats som patient. Dessutom är Douglas redan gift och nu känner Maureen att hon kan klara sig lika bra utan honom. Dags att göra slut alltså.

Efter att ha tagit beslutet tillbringar hon någon dag med att undvika honom. Hon låter arbetskamraten Liz svara i telefon och säga att hon är oanträffbar. Sen kommer hon hem till sin bostad och hittar Douglas fastbunden med halsen avskuren. Och därmed börjar eländet för Maureen.

Hon själv är naturligtvis den som blir misstänkt och hårt ansatt av polisen. Maureen har varit utsatt för incest och tillbringat tid på mentalsjukhus. Hennes mor är alkoholist, hennes bror är knarklangare. Själv dricker hon också mer än hon klarar av och med minnesluckor och sin sjukhistoria, vem kan vara säker på att hon inte mördat sin pojkvän? Till och med hennes egna släktingar tror hon är skyldig och de påstår också att hennes far aldrig begått några övergrepp på henne!

Maureen härjar runt bland sina grannar, vänner och fiender för att rentvå sig själv och finna den skyldige före polisen. För de verkar mest intresserade av att trakassera henne.

396 sidor trovärdig läsning, om än inte överdrivet spännande. Maureen är en tuff tjej som går sina egna vägar och inte drar sig för att käfta med dryga poliser. Inledningsvis är det lite spännande och jag är nyfiken på vart det första jag läser av Denise Mina skall ta mig. Men det hela blir en måttligt svängig färd i jakten på en mördare, inte dåligt men heller inget som direkt sticker ut från mängden. Medelbetyg räcker bra.Denise Mina: Exil (2002)
(Exile. 2000)

Maureen OŽDonnell är tillbaka och så är alla andra personer vi stiftat bekantskap med i första boken i Garnethill-trilogin. Sex månader har gått sedan Maureen fann sin pojkvän mördad. Nu går livet vidare.

Maureen trivs som vanligt inte med tillvaron och närmsta familjen och hon både röker och dricker för mycket. Bästa vännen Leslie finns i närheten men största stödet har hon i brorsan Liam som nu börjat plugga och har lämnat knarklangandet bakom sig.

Och så händer det igen; Maureen ramlar rätt in i ett nytt mysterium. Hon får nys om att en kvinna försvunnit från kvinnojouren och börjar som vänlig medmänniska att kolla upp maken. Men han är en för eländig stackare – han kan absolut inte ligga bakom kvinnans tidigare misshandel eller försvinnandet.

Snart dyker den försvunna kvinnan upp, mördad, i London. Maureen snokar vidare, reser mellan Glasgow och London och lägger näsan i blöt lite varstans. Detta är på det hela taget en bättre bok än del ett, kanske för att man nu lärt känna huvudpersonerna under ca 400 sidor. Något mer spännande är det och storyn lite intressantare men inte tillräckligt annorlunda för att generera ytterligare en stjärna i betyg. De här 414 sidorna handlar som tidigare mer om Maureen och hennes privatliv än själva deckaruppdraget men det är helt ok.Denise Mina: Den sista utvägen (2002)
(Resolution. 2001)

Maureen OŽDonnell går och oroar sig för att Angus Farrell skall bli frikänd för mordet på hennes pojkvän Douglas. Angus skickar hemska brev och foton till Maureen och han har lovat att söka upp henne om han blir fri...

Maureens syster väntar barn och vår hjältinna är rädd för att Michael, hennes och syster Unas far, skall förgripa sig på den tillkommande, så som han för länge sedan våldtagit Maureen. Maureen tänker inte låta den lilla oskyldige drabbas av morfaderns galna böjelser så hon planerar att döda sin far.

Och som om hon inte hade fullt upp med sitt privatliv och enorma alkoholintag, självklart snubblar hon på nytt in i ett mysterium hon måste lösa. Torghandlaren och den före detta prostituerade gumman Ella ber Maureen om en tjänst. Kan hon möjligen hjälpa till att fylla i en blankett för anmälan till domstolen? Ella vill stämma sin son för utebliven inkomst.

Maureen sätter sitt namn på pappret och snart hamnar Ella på sjukhus. Återigen ber hon Maureen om hjälp och snart snokar Maureen i vanlig ordning runt och är övertygad om att Ellas son driver bordell och måste sättas dit. Som alltid tidigare är det inte många som lyssnar på Maureen.

Har du gillat de tidigare delarna i Garnethill-serien kommer du att gilla det här också. Har du som jag tyckt att det varit lättläst med rapp dialog, men högst måttligt spännande, kommer du också att känna igen dig. Med små undantag kan man lägga karbonpapper mellan de tre böckerna. Denna den avslutande delen på 417 sidor är dock den bästa, där det mot slutet bjuds på en överraskande knorr och mer spänning än man blivit bortskämd med tidigare. En stark trea i betyg.