A. A. (Alan Alexander) Milne: Nalle Puh. Samlade berättelser och verser (BonnierCarlsen 2003)
Samlingsvolym i stort format innehållande böckerna Nalle Puh (Winnie-the-Pooh. 1926) och Nalle Puhs hörna (The House at Pooh Corner. 1928) samt de båda verssamlingarna När vi var mycket små (When We Were Very Young. 1924) och Nu är vi sex (Now We Are Six. 1927). Allt som allt omfattar boken 432 sidor och det är Nalle Puh-äventyr på de 250 första, resten är verser och dikter.

Från början till slut är boken mycket tjusigt illustrerad med hundratals färgbilder av E. H. Shepard. Nalle Puh och hans vänner åsnan I-or, tigern Tiger, grisen Nasse, Kanin, Uggla, Kängu, pojken Christoffer Robin med flera var jag förstås hyggligt bekant med sedan tidigare men jag måste erkänna att det var genom serier och filmer. Böckerna hade jag aldrig tidigare läst. Men det visade sig bli en angenäm och hela tiden trevlig bekantskap. Ibland är det riktigt skojig läsning.

Vännernas äventyr i Sjumilaskogen handlar om att bygga bon, överleva ruskväder, följa spår, jaga Tesslor och Heffaklumpar och mycket annat. Det är kalas, man finner Nordpolen och I-ors försvunna svans och mycket mer. Tiger är sanslöst uppåt och så skuttande och hoppande glad att vännerna stör sig på honom. I-or är förstås särdeles deprimerad och eländig och Nalle Puh själv mest sugen på honung hela tiden.

Det är glatt och härligt att vara med gänget i Sjumilaskogen. Förvånad blev jag över att Tiger introduceras i först den andra boken om Puh-björnen, jag trodde han var en av huvudpersonerna från första början. Verserna och dikterna håller varierad kvalitet, ibland blir de små sagor i sig, ibland någonting annat. Puh-äventyren håller högsta klass, liksom illustrationerna. Verserna är kanske inget man sträckläser själv eller för sina barn. En fin och bra bok är det hur som helst.