Jenny Milewski: Yuko (Styxx Fantasy 2015)
Malin flyttar till Linköping för universitetsstudier. Hon bosätter sig i en studentkorridor i stadsdelen Ryd och försöker att komma med i gemenskapen i huset.

Snart dyker det upp obehagliga långa svarta hårstrån här och där, vatten rinner på golvet och en skepnad i vitt kan synas i ögonvrån, i speglar och fönster. Malin tror först att hon är ensam om att ha de här obehagliga upplevelserna och synerna, men sakta men säkert upplever hela kollektivet de otäcka händelserna.

Det visar sig att en tidigare student tagit livet av sig i just den lägenhet som Malin nu fått. Den japanska tjejen Yuko har skurit upp handlederna och dött i badkaret. Kroppen må ha flyttats bort men inte har hon försvunnit från Ryds Allé nummer 23…

Ilsken som få får hon dörrar att svänga och saker att flyttas. Snart är folk försvunna och andra döda.

Hur skall de stackars studenterna kunna försvara sig mot ett spöke?

Med mycket enkla medel får Milewski till en riktigt mysig liten skräckhistoria, en lättläst och lagom otäck berättelse på 248 sidor. Det hela må låta som ett nästintill löjligt upplägg men jag tycker det här fungerar riktigt väl. En ”japansk skräckfilm á la The Ring m.fl.” där asiatiska unga flickor med långt svart hår terroriserar omgivningen, fast i bokform alltså. Och som utspelar sig i en typisk svensk studentkorridor!

Detta är svensk skräck som fungerar alldeles utmärkt. Kanske att jag tycker extra bra om berättelsen eftersom jag själv känner till de där studentmiljöerna i Linköping, men ändå… En bra skräckis är en bra skräckis! Rekommenderas!