Brad Meltzer & Rags Morales: Identity Crisis (DC Comics. 2005)
Brad Meltzer bjuder på en superhjältesaga med hjärta, smärta och några överraskningar i fokus mer än vad det handlar om action och slagsmål mellan hjältar och skurkar. Det här är ett mordmysterium över sju kapitel (boken samlar de enskilda tidningarna Identity Crisis #1-7). Morales tecknar i mitt tycke gamla och nya superhjältebekantingar riktigt snyggt och Meltzers story är stark, färgsprakande och snyggt förpackad. 238 sidor serier följs av ytterligare 22 sidor analys av serien av inblandade kreatörer och därtill en del omslagsbilder och fakta om serieskaparna.

Som sagt, det börjar med ett mord. Det är hjälten Elongated Man´s (visst hette han väl Plastmannen i en tidig svensk översättning?) hustru som dödas i deras hem. En uppsjö av hjältar undersöker brottsplatsen in i minsta detalj och finner – absolut ingenting. Misstankarna riktas ändå mot en gammal fiende, Dr. Light, och sökandet efter honom tar vid.

Det kommer till ca 15 sidor makalös batalj där Dr. Lights nyfunna livvakt Deathstroke ensam tar sig an stora delar av hjältegruppen Justice League; Elongated Man, Flash, Black Canary, Green Arrow, Green Lantern, Hawkman och Zatanna, och vinner… nästan.

Så plötsligt visar det sig att Dr. Light inte kan vara den skyldige. En ny attack mot en superhjälte-anhörig sker, och så en till. Någon räddas med nöd och näppe till livet, någon avlider. Mycket oro, sorg och smärta, mycket ilska också, bland hjältarna. Vem, vem, vem är det som ligger bakom de här dåden? Vem kan möjligen tjäna på alla de här attackerna? När så sanningen uppenbaras är den värre än någon kunnat ana…

Identity Crisis är en hemsk saga, men en välskriven och vältecknad sådan, väl värd att läsa. Visst dyker det upp en del figurer jag inte tidigare varit bekant med men det blir främst en positiv överraskning. Därtill finns också många kända gamla vänner här; Superman, Batman, Wonder Woman och förstås alla andra ovannämnda i Justice League. Allt som allt, en spännande seriesamling om man gillar DC Comics superhjältar. Här visar de sig vara riktigt mänskliga…