Lena Mellander Fogelberg: 365. Hela årets traditioner, folktro och nya temadagar (Lind & Co 2013)
Du är säkert redan bekant med advent, julafton, påsk, pingst och andra dagar med religiös anknytning. Du känner förstås redan till en hel bunt andra dagar i almanackan som på något sätt firas eller uppmärksammas; Första maj, Alla hjärtans dag, Mors dag, Fars dag, FN-dagen, Nobeldagen, födelsedagarna för Sveriges kung, drottning och kronprinsessa, Sveriges nationaldag.

Ja, du har troligen stött på Earth Hour, Fettisdag, Våffeldagen, D-Day, Halloween, Lucia och ytterligare några speciella dagar, men visste du att det finns en speciell, officiell dag, för något nästan varenda dag under ett svenskt kalenderår? Somliga dagar dessutom mer än en sak…

Mycket har en koppling till mat och dryck. Här kan du läsa om Vegetariska dagen, Vegandagen, Pannkaksdagen och mer. Här berättas om dagar för morötter, surdeg, ost, mjölk, frukt, köttbullar, kaffe, kanelbullar, ägg, öl, muffins, fetaost, pasta, potatis, lutfisk, kladdkaka och pepparkakor. Och glöm inte gräddtårtan, champagne eller premiärerna för kräftor eller surströmming.

En annan stor del av årets dagar viks för diverse sjukdomar och handikapp. Det går att uppmärksamma Världscancerdagen, Världsnjurdagen, Världstuberkulosdagen, Världsautismdagen, Världsparkinsondagen, Världshemofilidagen, Världsmalariadagen, Världshepatitdagen, Världsrabiesdagen m.fl. bakom vilka WHO oftast står som initiativtagare.

Därtill Internationella barncancerdagen, musarmsdagen, Downs syndromdagen, Alzheimerdagen, hjärtdagen osv. Ja, listan kan göras längre; Psoriasisdagen, MS-dagen och dagar för migrän, bröstcancer, brösthälsa, fothälsa, munhälsa, reumatism, fibromyalgi, polio, mental hälsa, astma, KOL, diabetes, lunginflammation, Aids, ALS, dagar mot tobak och självmord osv.

Det finns en Vita käppen-dag för synskadade, inte att förväxla med Världsdagen för synskadade. Det finns en Tvätta-händerna-dag, en för Världshunger, för sömn, utrotande av fattigdom, ja till och med en dag för Lycka!

Och då är steget kanske inte så långt till att också fira Världsskrattdagen, Världshejardagen, Gamla vänners dag eller Kramens dag. Eller Dansbandens dag, Dansens dag eller något annat du gillar…

Det visar sig finnas dagar som rör TV, radio, musik och några kring shopping och gåvor (vid sidan av Mors, Fars och Alla hjärtans dag); Bokbytardagen, White Day, Black Day, Black Friday, En köpfri dag samt Cyber Monday.

Åter andra dagar rör djur eller så olika saker som sjöfart, stickning, vänsterhänta, teckenspråk, filosofi, nationalparker, meteorologi och trasdockor och i linje med Earth Hour finns också mobilfria och bilfria dagar för att påminna om klimatfrågan och skona miljön.

En samling dagar uppmärksammas ifrån den gamla Bondepraktikan där det skulle sias om klimatet, om det skulle falla snö, regna, bli soligt och fina skördar.

Ja, på 176 sidor får du allt ovanstående och mer, uppradat i såväl registerform som löpande genom året från Nyårsdagen till Nyårsafton. Det skrivs en 5-10 rader om varenda speciell dag, mer om somliga, och det berättas också om månadernas namn, om almanackan, kalendern och tideräkning genom historien. Några få helsidesillustrationer i färg bjuds det också på. Du kan läsa om några kända nationaldagar, om dagar tillägnade historiska händelser såsom planeten Plutos degradering, Hiroshima, terrordåden i New York (Nine Eleven), avskaffandet av slaveriet och mer.

Piratdagen den 19:e september (Talk Like A Pirate-Day) skulle visst vara rolig men känns mest dum och är faktiskt inget jag någonsin har uppmärksammat, men det absoluta bottennappet får väl ändå vara Handduksdagen den 25 maj. Den firas till minne av den engelske författaren Douglas Adams, 14 dagar efter hans dödsdag, och med koppling till hans romanserie Liftarens guide till galaxen, i vilken det tydligen framgår att det mest användbara föremålet man kan bära med sig tydligen är just en handduk!

Ja, sådana där löjliga saker drar förstås ned betyget på en annars rätt trevlig, lättläst och framförallt faktaspäckad bok. Harry Potter-dagen har tydligen inte fått komma med men det finns en dag för Star Wars. Vilken då, undrar du? Fjärde maj såklart… May the fourth (force) be with you!

På samma sätt finns det en Pi-dag i mars (3/14 enligt amerikansk datumuppställning) som uppmuntrar till matematikstudier och en dag för det europeiska larmnumret 112 (11:e februari). Det kunde kanske ha fått firas dubbelt, dvs. även den 1/12…