Val McDermid: Mörka domäner (Alfabeta 2009)
(A Darker Domain. 2008)

Vad skall man sätta för betyg på en bok som man tycker är helt okej ca 360 sidor och sen tappar allt med de sista raderna? Det mesta är inte dåligt alls men med den avslutningen som McDermid bjussar på så blir jag inte alls nöjd och då känns ju hela boken rätt misslyckad, i mitt tycke. Mitt betyg får bli en tvåa, även om andra kanske istället skulle uppskatta ett slut som det här och tycka det är en kanonbra bok med stark avslutning. Smaken är som sagt olika.

I skotska Fife får polisens avdelning för kalla, gamla, fortfarande ouppklarade brottsfall besök av Michelle Gibson. Hon söker sin far Mark som varit försvunnen i drygt 22 år. Michelle har som sagt inte haft mycket nytta av sin pappa så här långt i livet och vore det bara upp till henne kunde han fortsätta att få vara försvunnen. Men nu handlar det om Luke, Michelles lille pojke. Han är mycket svårt sjuk och behöver en benmärgstransplantation och en sådan fungerar förstås om det är en släkting som donator. Michelle har uttömt sina möjligheter, pappan är hennes sista hopp…

Kriminalinspektör Karen Pirie har det ganska lugnt på sin Cold Case-avdelning och undersöker Marks försvinnande för så länge sedan…

Samma år som Mark försvann hände mer saker i trakten. Välbärgade Catriona Maclennan Grant blev kidnappad och hennes lille baby likaså. Överlämnandet av den rejäla lösensumman blev en katastrof. Mötet mellan kidnappare och familjemedlemmar slutade med att Catriona blev skjuten och dödad. Hennes baby återlämnades inte.

Nu, mer än två decennier sedan kidnappningarna, har journalisten Bel Richmond gjort ett makalöst fynd i Toscana, Italien. Tro det eller ej, men hon har funnit något med kopplingar till det gamla dådet hemma i Skottland, som gör att fallet måste tas upp igen.

Även detta gamla fall hamnar hos Karen Pirie och hennes kollegor. På 364 sidor rullas det upp en historia med mörka hemligheter, lögner och mord.

När berättelsen tagit fart blir det hela rätt spännande. Och så kommer slutet och jag blir besviken…
Val McDermid: Mörkrets gärning (Alfabeta 2011)
(Trick of the Dark. 2010)

Här kommer hela 463 sidor som snabbt och lätt far förbi. Berättelsen har driv och är tillräckligt spännande för att man hela tiden skall vilja läsa vidare, men skall jag vara ärlig har det mesta redan hänt när vi kommer in i handlingen.

Doktor Charlotte ”Charlie” Flint får med posten en bunt gamla tidningsurklipp rörande ett mord som begåtts på hennes gamla college. Det handlar om en brudgum som mördades på sin egen bröllopsdag och dumpades i floden samtidigt som brud och gäster drack champagne. Charlie har ingen aning om vem som sänt henne detta eller varför men blir såklart tillräckligt nyfiken för att undersöka det hela närmare.

Det visar sig vara Charlies gamla lärare och mentor Corinna som sänt henne urklippen. Bruden är hennes egen dotter och nu tror Corinna att de båda personer som sitter fängslade för mordet på svärsonen är oskyldiga. I stället tror nu kvinnan att mordet begåtts av dotterns nya älskarinna, Jay.

Jay ser ju faktiskt ut att ha en historia av att ta livet av folk som står i vägen för henne. Corinna är övertygad om att Jay mördat såväl sin motståndare till ordförandeposten i studentföreningen på campus som svensken Ulf Ingemarsson som blev en yrkesmässig konkurrent när det gäller reseguider. Och nog skickade hon ju sin bergsklättringskamrat mot sin död… Visst har Jay gått fri från alla misstankar kring att ha varit skyldig till mord i allt det ovanstående men ändå…

Corinna hävdar nu alltså att Jay ligger bakom svärsonens hastiga död och fruktar för dotterns säkerhet. Fast att dottern lika hastigt och olustigt blivit lesbisk verkar störa henne ännu mer!

Charlie Flint gör sin gamla vän och lärare till viljes och synar Jay lite extra i sömmarna. Charlie är dessutom sedan länge redan bekant med Corinnas dotter Magdalene, en gång i tiden var hon hennes barnvakt. Idag är även Charlie lesbisk och tillsammans med Maria, en kvinna hon funderar på att överge för den spirande passionen hon känner för den fantastiska Lisa…

Gamla lärare och studenter från Oxfordcollege, ett gäng lesbiska kvinnor och förskräckta homofober, fyller sidorna. Som sagt, all action ligger egentligen i det förflutna. Här och nu handlar allt om vad Charlie kan få fram för fakta… Har det missats något väsentligt någonstans? Är Jay en galen mördare eller inte? Och skall Charlie dumpa Maria för den gäckande Lisa?

Upplösningen är kanske inte helt oväntad men nog är det hela rätt spännande i alla fall.