Val McDermid: Sjöjungfrun sjöng sin sång (Anamma 1996)
(The Mermaids Singing. 1995)

I Bradfield, England, går en seriemördare lös. Tidningarna har gett förövaren namnet Bögmördaren. Tre män har på kort tid brutalt mördats i staden. Polisen gör vad de kan och plötsligt är undersökningsstyrkan en man kort. Det fjärde offret som hittas är, eller var, polis.

Tony Hill, expert på psykologiska profiler, skall samarbeta med kriminalassistent Carol Jordan för att lösa fallet. Kanske kan Hill få fram en bild av mördaren utifrån det man hittills fått reda på. Hans inblandning i fallet uppskattas inte av alla poliser som ser hans arbete som mindre seriöst än riktigt konkret undersökande polisarbete. Vad kan det ge att sitta med näsan i pappren och bara gissa sig till vad mördaren är för en person? Och börjar inte folk runtomkring dem se att Jordan och Hill är lite förtjusta i varandra...

Hur som helst går undersökningen sakta men säkert framåt och snart är man mördaren på spåren. Men mördaren är inte dum utan ser till att ligga ett steg före. När Carol söker efter kollegan sitter Tony Hill duktigt bunden i mördarens källare...

Har du läst Val McDermid tidigare och gillat det kan du gott läsa det här, för det här är ännu bättre. Har du läst henne förr och tyckt att det inte var något för dig kan du ändå läsa detta för det här är väldigt mycket annorlunda annat hon skrivit. Det här är långt ifrån de skämtsamma och samhällskritiska böckerna om skojiga privatdetektiven Kate Brannigan. Det här är en ren och skär jakt på en heltokig seriemördare av det sjukare slaget. Varje kapitel avslutas med en detaljerad inblick i mördarens värld där han fångar och torterar sina offer. Sadismen beskriven här överträffas, av vad jag läst, bara av grymheterna i American Psycho, så äcklas du av den typen av våldsskildringar bör du undvika detta. Spännande är det i alla fall. Och välskrivet. 336 sidor.
Val McDermid: Under ingrodda ärr (Anamma 1998)
(The Wire in the Blood. 1997)

Carol Jordan och Tony Hill från boken Sjöjungfrun sjöng sin sång är tillbaka! Båda är fortfarande påverkade av de hemska upplevelserna från det äventyret och vet inte riktigt om de kan hitta tillbaka till varandra. Carol är numera rotelchef inom polisen, Tony leder en nybildad specialstyrka som jobbar med att göra psykologiska profiler på brottslingar.

Carol klurar ut att en serie brandolyckor faktiskt är anlagda och ger sig ut på jakt efter den som tuttat på. Tony å sin sida kämpar på för att få sina adepter att växa i sina nya arbeten. Som övningsuppgift får de kolla om det finns något samband mellan trettio unga kvinnor som spårlöst försvunnit på olika håll i landet de senaste åren. Det är ingen som tror att det skall finnas något konkret att ta på men Shaz tar sin uppgift på djupaste allvar och studerar noggrant undersökningsmaterialet. Plötsligt ser det ut som att den skyldige är Englands populäraste TV-kändis!

När Shaz lägger fram sina idéer tycker alla att det bara låter för otroligt och skrattar åt henne... och så försvinner en flicka till.

Inte fullt så stark som förra boken om Jordan och Hill, men ändå en medryckande läsning. På några ställen formligen exploderar våldet och både chockar och överraskar. Spännande rakt igenom och med ett slut som ger mersmak. 382 sidor.
Val McDermid: Den sista frestelsen (AlfabetaAnamma 2003)
(The Last Temptation. 2002)

En mördare far runt i Europa och mördar psykologer. Det dröjer länge innan någon förstår att de olika morden troligen begåtts av samma individ och då kallas doktor Tony Hill in för att sätta samman en gärningsmannaprofil. Han har egentligen dragit sig tillbaka (han har upplevt för mycket otäckt i tidigare böcker) men när ett av offren är en gammal vän kan inte Tony sitta overksam.

Kriminalinspektör Carol Jordan å sin sida har sökt nytt jobb och kommer troligen att få det också. Det är bara ett jobb kvar som måste avslutas. Hon skall komma en knark- och människosmugglare in på livet och låtsas vara i samma bransch.

Här löper ett par olika uppdrag parallellt. Ett jobbar Hill med, det andra sköter Jordan. Det är välskrivet från start och det är en bra berättelse som tar sin början. Var dock beredd på att det dröjer nästan ett par hundra sidor innan det blir riktigt, riktigt spännande. Slutet är väl kanske lite klent och inte den explosion man väntat sig, men McDermid skall ha all heder av att hon inte väljer den "fega" vägen, det glada, lyckliga slutet. När det börjar gå åt skogen för våra huvudpersoner, ja, då går det åt skogen med besked. Här är det inte tal om någon sista-minuten-räddning, nej inte alls. Det är ett högt pris som någon måste betala. 431 sidor.
Val McDermid: Andras plåga (Alfabeta 2005)
(The Torment of Others. 2004)

348 sidor thriller där betyget hela tiden pendlar upp och ned mellan en trea och en fyra. Jag vill så gärna att boken skall koppla greppet, att spänningen skall stegras och hålla, men som sagt, nja, det går upp och ner. Sakta men säkert tar det sig, och visst är slutet spännande, men boken kunde nog som helhet ha varit ännu något bättre.

Hur som helst, Carol Jordan och Tony Hill är tillbaka. Jordan kämpar för att fungera normalt efter den hemska våldtäkt som hon utsatts för när ett tidigare polisuppdrag gått snett. Hill agerar lärare på ett universitet. Förälskad i Jordan som han är vet han inte hur han numera skall närma sig henne, och sugen på att jobba åt polisen är han inte heller. Är han kanske inte lite ansvarig för det hemska som hänt kvinnan han älskar?

På annat håll kämpar kriminalkommissarie Don Merrick med att finna två försvunna pojkar. Tiden rinner iväg, han har inga ledtrådar och han räknar tyvärr med att finna de små barnen döda. Så skall det hela knytas ihop och ta fart.

Jordan blir chef för en ny enhet inom polisen, hon och hennes team skall ta hand om annorlunda brott och de särdeles svårlösta fallen. Det vill sig inte bättre än att de både börjar söka efter de försvunna pojkarna och dessutom letar efter en gäckande mördare som brutalt mördar horor. Tony Hill kallas in för att göra gärningsmannaprofiler igen och sakta men säkert skall man finna de skyldiga...

Men icke. Av och till får vi läsa hur mördaren finns i närheten, hur överlägsen han är och hur ingen riktar minsta misstanke åt hans håll. Mördarens identitet hålls hemlig länge, länge och kommer till slut som en riktig överraskning. Då har Tony Hill på nytt hamnat i knipa och det lockbete Jordan ordnat har spårlöst försvunnit. Det är den unga polisen Paula, utklädd till prostituerad gatflicka, som med största sannolikhet kidnappats av mördaren. Det ser tyvärr ut som om stackars Paula kommer att drabbas av (minst) samma hemska saker som för ett halvår sedan drabbade Paulas chef.

Äh, vad tusan, jag ändrar min starka trea till en fyra i betyg. Det här är spännande, tragiskt, otäckt, välskrivet, men inget mästerverk och inte McDermids bästa thriller.
Val McDermid: Med gift i blodet (Alfabeta 2008)
(Beneath the bleeding. 2007)

På en rättspsykiatrisk avdelning kommer dr Tony Hill i vägen för en galning med en yxa och får knäet krossat. Han tillbringar större delen av bokens 408 sidor liggande på sjukhuset.

Bradfields fotbollsstjärna Robbie Bishop har plötsligt insjuknat i vad som först verkar vara ett vanligt magvirus. Snart står det dock klart att han avsiktligt förgiftats och att hans chanser att överleva är små. Kriminalöverkommissarie Carol Jordan söker en brottsling i kretsen av fotbollsspelare, flickvänner, före detta klasskamrater, beundrare och andra. Utredningen går synnerligen trögt.

Från sjuksängen låter Tony hälsa att han tror att staden Bradfield fått en seriemördare som använder gift på halsen. Men Tony är ju mestadels i dvala, rejält smärtpåverkad eller hög på smärtstillande läkemedel så vem kan tro på sådana orimliga teorier?

På bokens baksidestext skrivs det om ett hemskt bombattentat men först efter ca 250 sidor spränger Yousef Aziz delar av Victoriastadions läktare mitt under pågående match. Nu är ju terroristkopplingen solklar. En arab förgiftar stadens fotbollsstjärna och dödar sen mängder med fotbollsfans. Den superhårda antiterroriststyrkan stormar in och lägger beslag på Jordans utredning. Från sjuksängen för dr Tony Hill fram sin bestämda åsikt att detta inte är frågan om något terroristdåd alls utan något helt annat...

McDermid får till en välskriven och ganska lättläst bok med intressanta polis-huvudpersoner. Tyvärr är det inte mycket till spänning att hetsa upp sig över förrän precis mot slutet. Det hela tuffar på rätt långsamt och bara i samtalen mellan Carol och Tony, och Carol och antiterroriststyrkan, kan heta känslor skönjas, lite ilska och attityd. Utifrån det tuffa omslaget och all baksidestext hade jag väntat mig mer, och något ännu bättre. Medeltrea får betyget bli som bäst…