Sharyn McCrumb: Ballad ur det förflutna (Boströms 1999)
(If I Ever Return, Pretty Peggy-O. 1990)

I lilla småstaden Hamelin händer egentligen inte mycket, det är lätt för unge Spencer att vara stadens sheriff. Det största problemet verkar vara att kunna undvika den stundande återföreningsfesten med gamla klasskamrater. Det är 20 år sedan han lämnade skolan och Spencer har inget emot att slippa hela spektaklet, det här jubileumet är inget för honom och dessutom finns det några personer han absolut inte vill träffa igen.

I samma veva flyttar den en gång så framgångsrika sångerskan Peggy till Hamelin för att arbeta på sin comeback. Spencer fattar tycke för henne. Och snart får Peggy hotbrev och en morgon hänger hennes hund sönderskuren i ett träd. Och plötsligt så är det fullt upp för sheriffen.

Det här låter kanske trist, men det är faktiskt ganska OK. En klen 3:a i betyg. När jag läste boken vandrade tankarna till TV-serien Twin Peaks. Det var en avsides liten håla, berättelsen kretsade kring sheriffen, hans män, en nyfiken receptionist och några få karaktärer på orten. Och så skedde ett brott. Det här är faktiskt lite likt, om än inte riktigt lika mystiskt som mordet på Laura Palmer i TV-serien jag tänkte på. 259 sidor.