Alexander McCall Smith: Precious och Grace (Massolit 2017)
(Precious and Grace. 2016)

Precious och Grace är förstås Mma Ramotswe och Mma Makutsi, kvinnorna som driver damernas detektivbyrå. Detta är deras 280 sidor långa nya äventyr.

Bilmekanikern Fanwell kör på en hund och känner sig manad att ha hand om djuret. Försök att återlämna den till någon ägare är inte framgångsrika och frågan är hos vem hunden skall få sitt nya hem…

Mr Polopetsi erbjuder folk en chans att bli rika. Man gör en god insats för undernärd boskap och investerade pengar kommer man självklart att få tillbaka och det med råge, 25 % extra. Det låter otroligt men jodå, han har själv sett att det funkar. Fast mr Polopetsi visar sig såklart ha blivit inlurad i ett pyramidspel.

Båda dessa saker måste förstås Mma Ramotswe engagera sig i. Därtill kommer det såklart ett riktigt fall för detektivbyrån.

Det handlar om Susan som en gång lämnat Botswana för Kanada. Nu har hon visst längtat tillbaka och söker kontakt med sitt förflutna. Kan detektiverna finna hennes gamla barnsköterska, en före detta skolkamrat och huset där hon bodde?

Tja, de kan väl alltid göra ett seriöst försök i alla fall. Och så skall Årets Kvinna utses och tro det eller ej men Violet Sephotho är med bland finalisterna, Mma Makutsis allra värsta fiende…

Den sjuttonde boken i serien är tyvärr inte märkvärdigt bra. Visst är det alltid trevligt med ett kortare återbesök till Gaborone i ett varmt Botswana men de här uppdragen är varken särskilt roliga eller spännande, tvärtom är fallet med den återvändande Susan ett av de minst intressanta som byrån tagit sig an på länge. Betygstrean går åt det svagare hållet.
Alexander McCall Smith: De oväntade systrarnas hus (Massolit Förlag 2018)
(The House of Unexpected Sisters. 2017)

Det är fallet med den orättvist och felaktigt uppsagda kvinnan i möbelbutiken som överraskande leder till att Mma Ramotswe får kännedom om en hittills okänd släkting. Men glädjen över att hitta en syster skapar också stor sorg då det blir uppenbart att hennes älskade pappa vid något tillfälle måste ha bedragit modern. Ja, plötsligt ställs Mma Ramotswes tillvaro upp och ned. Visst är det kul med en syster, men den perfekta fadern som varit hennes allt var visst inte den hon trott. Så förskräckligt.

Förskräckligt är det också att det snackas om att Mma Ramotswes våldsamme ex-make har synts i trakten. Usch, det skrämmer henne. Så nu är hon både glad, rädd och ledsen. Vilken tur att allt inte är som det verkar...

Den 18:e boken i serien om Damernas detektivbyrå omfattar 246 lättlästa sidor, men tyvärr utan det där lilla extra som gör detta till något annat än en medelmåttig Botswanasaga.