Alexander McCall Smith: Limpopos akademi för privatdetektiver (Damm Förlag 2013)
(The Limpopo Academy for Private Detection. 2012)

Damernas Detektivbyrå är öppen, men man kan väl inte säga att verksamheten är speciellt lukrativ. Sällan eller aldrig dyker det upp personer som behöver anlita byråns tjänster mot ett arvode, men ändå verkar Mma Ramotswe och Mma Makutsi alltid ha fullt upp att göra. Det finns helt enkelt för många vardagsproblem att lösa runtomkring dem…

Mma Makutsi är nygift och skall bygga hus tillsammans med maken Phuti Radiphuti. Det finns såklart lurendrejare i byggbranschen.

Den unge bilmekanikern Fanwell blir lurad av en kamrat att reparera stulna bilar och barnhemmets föreståndare Mma Potokwani får först sparken och sedan försvinner hon.

Våra kvinnliga detektiver kan förstås inte låta bli att engagera sig i allt detta och mer. Mma Ramotswe drömmer om en lång vit man som står under ett akacieträd och som säger att han har kommit till slut. Vem är mannen? Vad betyder den här drömmen? Mma Makutsi har sina teorier.

En dag så dyker han faktiskt upp utanför detektivbyrån, mannen i drömmen. Det visar sig vara amerikanen Clovis Andersen, en av de främsta detektiver som någonsin levt, författaren till Mma Ramotswes husbibel The Principles of Private Detection! Vad gör han i Botswana? Kvinnorna blir alldeles till sig…

Den trettonde boken i serien känns som ett steg framåt, ett litet lyft jämfört med de senare delarna, kanske ett avstamp till något nytt. Ja, en av de mer intressanta böckerna. Här erbjuds tillräckligt mycket nytt för att romanserien skall kännas uppfräschad, även om det kanske bara är vanliga vardagsbekymmer som kommer i detektivernas väg. Del 13 är helt klart en av de bättre. Med sina 288 sidor den i alla fall tjockast hittills.
Alexander McCall Smith: Små skavanker på skönhetssalongen (Damm Förlag 2014)
(The Minor Adjustment Beauty Salon. 2013)

Den fjortonde boken i serien om Damernas Detektivbyrå har kanske inte det allra mest lockande omslaget men mellan pärmarna kommer i alla fall samma Botswana-charm som man fått sig till livs i tretton tidigare delar.

Mma Makutsi och hennes make Phuti Radiphuti skall snart bli föräldrar. Självklart skall Mma Makutsi vara föräldraledig. Hur skall Mma Ramotswe klara sig ensam på detektivbyrån? Glad över väninnans välsignade tillstånd kan hon ändå inte sluta oroa sig över hur tillvaron skall te sig som ensam problemlösare…

Advokat Mma Sheba behöver hjälp. Kan detektiverna ta reda på om Liso Molapo verkligen är Liso Molapo. Ett stort arv står redo att delas ut, men naturligtvis bara till rätt person…

J.L.B. Matekoni anmäler sig till den populära kursen Hur man blir en modern äkta man, med hopp om att kunna glädja sin hustru. Han känner sig mer än lite malplacerad i skolbänken, men försöker verkligen så gott han kan.

Därtill har vi också fallet med hotelserna riktade mot ägaren av den nyöppnade skönhetssalongen. Mma Soleti är skärrad; någon har sänt henne en fjäder från en näshornsfågel, någon vill uppenbarligen henne illa. Men vem och varför?

286 sidor flyter snabbt förbi och är sådär precis lagom gulliga, spännande och lättlästa.
Alexander McCall Smith: Den stilige mannens kafé deluxe (Massolit Förlag 2015)
(The Handsome Man´s De Luxe Café. 2014)

Mma Makutsi skaffar sig mer att göra. Vid sidan av Damernas Detektivbyrå skall hon starta ett café och inte vilket ställe som helst, det skall vara den stilige mannens kafé deluxe. Gott fika, fantastisk mat, bra service och fin inredning, något annat kommer inte på fråga. Vilken otur att Mma Makutsi misslyckas med rekryteringen vad gäller kökspersonal… Hon får också höra talas om någon som fått ett bättre resultat än henne själv vid Botswanas sekreterarskola. Hennes egna 97 % är visst inte längre rekordet!

För J.L.B. Matekoni är det kärva dagar. Bilverkstaden drar inte in de summor som krävs för att kunna hålla sig med dubbla lärlingsplatser. Stackars Charlie måste få gå, friställas. Det hela besvärar Mma Ramotswe som inte vill se Charlies liv gå till spillo. Visst är han lat och så, men arbetslös, nej det vore hårt mot pojken. Till Mma Makutsis förtret anställs Charlie som detektiv vid Damernas Detektivbyrå…

Och varför behövs Charlie där egentligen? Detektivbyrån har ju knappast fullt upp. Ett enda fall är vad som finns på uppdragslistan. De måste lista ut vem en indisk kvinna med minnesförlust är, annars kommer hon snart att utvisas ur landet!

281 sidor utan egentlig spänning och kluriga mysterier. Det hela handlar mycket mer om ett ganska stillsamt vardagsliv i Botswana än detektivuppdrag och gåtor att lösa. Men det har ju sin charm det med.
Alexander McCall Smith: Kvinnan som gick i solskenet (Massolit Förlag 2016)
(The Woman Who Walked in Sunshine. 2015)

Omslaget är kanske ett av de fulaste jag sett på länge men den 264 sidor långa berättelsen därbakom är desto bättre, rentav en av de bästa i Damernas Detektivbyrå-serien. Serien är fortsatt mysig, lättläst, ja skönt annorlunda från så mycket annat jag läser, men en bok i serien är en föregående rätt lik. Kul nu med något lite nytt och en story som i stort bara omfattar ett enda, eller möjligen två, riktiga fall. Klart och tydligt, lätt att följa och sugas in i. Betyget blir en god fyra.

Mma Ramotswe övertalas att ta semester. Hon skall ta ledigt och göra absolut ingenting. Hon har jobbat hårt och kan med gott samvete lämna hela detektivbyrån i Mma Makutsis kapabla händer, säger Mma Makutsi själv. Och hon vet ju vad hon talar om, hon är faktiskt detektiv och delägare i firman!

Det är med inte så lite oro som Mma Ramotswe lämnar kontoret på Zebra Drive. Motvilligt. Kan det här upplägget verkligen fungera och vad sjutton skall hon själv ägna sig åt? Bara sitta i skuggan under ett träd och dricka te?

Naturligtvis dyker det upp saker att göra. Det allra första är att ta itu med pojken Samuel som vill ha pengar för att vakta hennes bil. Får han inga pengar kan det hända att bilen får repor…

Härnäst är det Mr Polopetsi som vill träffa henne. Detektivbyrån har fått ett nytt fall och Mma Makutsi har delegerat utredningen till nämnde Polopetsi. Och han vet inte vad han skall göra. Kan månne Mma Ramotswe hjälpa till?

Oj, oj, oj. Ett nytt fall som den ansvarige Mma Makutsi inte vill ta tag i, eller kan eller hur det nu är. Och som den tillfälliga assistenten Polopetsi tydligen inte heller mäktar med. Det här kan ju sluta med katastrof! Och om Mma Ramotswe kommer tillbaka i tjänst, eller ens lägger sig i lite, ser det inte heller bra ut. Mma Makutsi kommer att bli så upprörd! Aj aj aj. Hur skall det här gå?

I en sådan här gullig berättelse löser sig såklart allt till det bästa!