Alexander McCall Smith: Miraklet på Speedy Motors (Damm Förlag 2008)
(The Miracle at Speedy Motors. 2008)

På 252 sidor tuffar livet vidare i Botswana för Mma Ramotswe och Damernas Detektivbyrå. Men inte är det tjänsteärenden som till största delen upptar deras tid, nej inte alls. Här handlar det framförallt om privata göranden.

Mma Makutsi köper en ny, stor och dyr, fin säng tillsammans med fästmannen. Den förorsakar mest bekymmer.

Mr J. L. B. Matekoni, Mma Ramotswes make, har fått för sig att det finns läkare i Sydafrika som kan få deras rullstolsburna adoptivdotter Motholeli att gå igen och drar sig inte för att skuldsätta sin bilfirma.

Ett riktigt uppdrag får dock detektiverna. Det handlar om en bortadopterad kvinna som vill hitta sin biologiska familj. Men frågan är om hon överhuvudtaget taget alls är adopterad. Mma Ramotswe kämpar på och finner en bror. Tror hon i alla fall.

Lite spänning dyker upp i form av anonyma hotbrev som kommer till detektivbyråns kontor. Vem kan det vara som vill kvinnorna så illa?

Ganska lättläst, lagom småmysigt, men inte mycket till vare sig kluriga fall att lösa eller ens särskilt spännande episoder. Det skulle i så fall kanske vara det mystiska skramlandet i Matekonis och Ramotswes bilar. Detta är inte på något sätt dåligt men det är heller inte någon av de bättre böckerna i serien. Svag trea blir betyget.
Alexander McCall Smith: Tedags för normalt byggda damer (Damm Förlag 2010)
(Tea Time for the Traditionally Built. 2009)

Det riktiga uppdraget för Mma Ramotswe vid Damernas Detektivbyrå handlar om att lösa fallet med det en gång så framgångsrika fotbollslaget som plötsligt börjat förlora. Hur kommer det sig? Idel talangfulla stjärnor som numera förlorar match efter match. Någon i laget måste vara en förrädare, ha fått pengar för att börja spela dåligt. Mma Ramotswe kan inget om fotboll men tvingas uppbringa ett visst intresse för sporten för att om möjligt finna gåtans lösning. Det ser verkligen mörkt ut, ingen i laget verkar vara den där förrädaren…

För Mma Ramotswe är det dock större problem som pockar på uppmärksamhet än externa detektivuppdrag, hur kniviga de än må vara. Hennes älskade lilla skåpbil har länge låtit allt annat än frisk och hon inser nu att det kan vara så att den måste skrotas. Det ser hon verkligen inte fram emot, faktum är att göra sig av med den vore som att mista en del av sig själv…

Den andra kvinnliga detektiven i staden, Mma Ramotswes assistent Mma Makutsi, blir varse att hennes fästman anställt hennes värsta fiende som sängförsäljare i sin möbelbutik, Double Comfort. Violet Sephotho är en kvinna som ljuger och bedrar och värst av allt, hon stjäl andras karlar… Nu är Mma Makutsi helt säker på att Violet snart kommer att lägga an på hennes man… Ah, vad skall hon göra?

Boken omfattar 256 sidor och nog tycker jag att första halvan känns mer intressant än den andra. I Botswana verkar inte mycket förändras. Det mesta är sig likt från tidigare böcker i serien. Det hela tuffar på men tar sig alltså inte, tvärtom känns fotbollsfallet lite avslaget och en trasig bil är väl inte det mest spännande som det kunde ha handlat om. De båda bilmekanikerlärlingarna visar sig dock vara driftiga unga pojkar. En trea i betyg, visst, men något lite åt det svagare hållet.
Alexander McCall Smith: Extra bekvämt på safariklubben (Damm Förlag 2011)
(The Double Comfort Safari Club. 2010)

Det gifta paret kontaktar båda och var för sig Damernas Detektivbyrå. De misstänker att partnern är otrogen och vill nu ha bevis för detta. Mma Ramotswe tar förstås reda på hur det verkligen ligger till.

Det kommer post ifrån en advokat i USA. En Botswana-turist har dött och testamenterat en smärre förmögenhet till sin guide. Kan måhända Detektivbyråns anställda leta rätt på guiden?

En man hör av sig och behöver rådgivning. Han har blivit av med sitt hus och sina pengar. Kan han möjligen få något tillbaka? Hans senaste bekantskap, en viss Violet Sephotho, har tydligen lurat honom. Ah, den oärliga, hemska Violet har Damernas Detektivbyrå haft att göra med förr. Det skall bli kvinnorna ett sant nöje att kullkasta Violets planer…

Och så råkar Mma Makutsis blivande make ut för en stor olycka…

Tja, McCall Smith spottar ur sig nya böcker i serien på löpande band, alla dock stöpta i samma form. De är sannerligen rätt lika varandra. Har du läst en har du läst dem alla, typ. Det lite nya för denna den elfte boken i serien är att Mma Ramotswe och Mma Makutsi för första gången som detektiver måste bruka våld. Och så är de båda damerna faktiskt ute i vildmarken och färdas i en kanot, en kanot som ligger väldigt lågt i vattnet. Mma Ramotswe släpar ju kanske runt på ett kilogram för mycket…

Dessa 240 sidor går fort att läsa men är tyvärr inte märkvärdigt spännande. Så mycket safarivistelse är det inte frågan om och det enda riktigt roande är damernas batalj med antagonisten Violet Sephotho. Jag läser och allt är okej, jag vet vad jag får, men inte känns det märkvärdigt originellt längre. Nu är tillvaron i Botswana nästan för bekant. Svag trea i betyg.
Alexander McCall Smith: Lördagens stora bröllopsfest (Damm Förlag 2012)
(The Saturday Big Tent Wedding Party. 2011)

Charlie, bilmekanikerlärling, har gjort en kvinna med barn men vill inte ta sitt ansvar som pappa. Det retar upp Mma Makutsi som skall tala honom till rätta. Även Mma Ramotswe försöker få Charlie att göra det rätta. Charlie rymmer sin väg…

Botsalo Moeti stämmer möte med vår huvudperson, Mma Ramotswe, och ber om hjälp. Någon har skurit benen av hans kor. Den skyldige måste såklart hittas och ställas till svars…

Var och en för sig ser de båda detektiverna spöken mitt på dagen. Det är Mma Ramotswes skrotade bil som de verkligen tycker sig se köra omkring i samhället. Ah, har den måhända återuppstått? Mma Ramotswes skulle verkligen vilja ha tillbaka sin älskade lilla skåpbil…

Mma Makutsi planerar sitt förestående bröllop. Då dyker Mma Potokwani upp och oroar…

I rask takt har jag nu läst de tre senaste böckerna i serien och detta är utan tvekan den bästa av dem. Inte för att betyget når högre än ett solitt medelbetyg, men ändå. Här finns stora mysterier som måste lösas och visst ordnar sig allt även om det kanske inte alltid är Damernas Detektivbyrå som finner på svaren! 238 sidor.