Alexander McCall Smith: Livets skafferi (Damm förlag 2006)
(The Full Cupboard of Life. 2004)

Det är inte bara Mma Ramotswe själv som undrar när J.L.B. Matekoni skall ta sig i kragen och börja ordna med deras bröllop, även flera personer i deras omgivning börjar undra varför inget händer.

Men är det verkligen rätt att sätta press på den vänlige bilmekanikern? En tillräckligt hemsk press på honom blir det ju ändå när barnhemsföreståndaren Mma Potokwani ser till att han skall hoppa fallskärm.

Lärlingarna på bilverkstaden är som vanligt slarviga, men än värre är man tydligen på en konkurrerande verkstad med det passande namnet First Class Motors.

Mma Ramotswes uppdrag som detektiv denna gång består i att kolla upp de fyra männen som hårfrisörskan Mma Holonga är intresserad av. Är karlarna å sin sida intresserade av henne själv eller bara ute efter hennes pengar?

206 lättlästa sidor, men nja, detta var måttligt roande. Medelbetyg förvisso, men ett svagt sådant. Möjligen den sämsta boken i serien så här långt, tycker jag.
Alexander McCall Smith: I muntra damers sällskap (Damm förlag 2007)
(In the Company of Cheerful Ladies. 2004)

Vad är det med folk egentligen, undrar Mma Ramotswe där hon sitter på sitt favoritkafé. Först ser hon en kvinna begå en fräck stöld och strax därefter kommer servitrisen och pressar henne på extra pengar. Väl hemma finner hon en inbrottstjuv under sängen! Ja, här händer det grejer hela tiden.

Mekanikerlärlingen Charlie finner en rik kvinna och säger upp sig från sitt jobb på bilverkstaden. Mr J.L.B. Matekoni hyr ut sitt hus och där öppnas en lönnkrog. Mma Ramotswe håller på att köra över en man på cykel och det slutar med att hon erbjuder honom ett jobb. Strax därpå blir hennes älskade vita skåpbil stulen! Mma Makutsi klär upp sig, går på danskurs och tvingas dansa med en man som knappt kan tala.

Den sjätte boken i serien om Damernas Detektivbyrå är den längsta (255 sidor) hittills och en av de bättre. Stark trea i betyg.
Alexander McCall Smith: Lycka och ett par blå skor (Damm Förlag 2007)
(Blue Shoes and Happiness. 2006)

Serien om damernas detektivbyrå tycker jag går på tomgång här i den sjunde boken. Författaren spottar med vild frenesi ur sig nya tunna böcker i olika bokserier och genrer hela tiden och kvaliteten på i alla fall den här bokserien blir lidande. Det hade kanske varit bättre att fokusera på en bokserie och istället göra den riktigt, riktigt bra? Serien om Damernas Detektivbyrå är på sin höjd lite småmysig av och till, lite charmig och något att le lite åt ibland, men det räcker måhända?

Här finns som vanligt mr J. L. B Matekoni och hans verkstadslärlingar. Och alla tycker att lärlingarna är slöa och slarviga, men inte tusan gör någon något åt det. Bara gnäll, gnäll, gnäll.

Mma Makutsi är glad och lycklig tillsammans med sin danspartner och tillika fästman men gör misstaget att berätta att hon är feminist. Stackars Phuti Radiphuti, i hans värld är feminister en mycket speciell typ av kvinnor och hela förhållandet håller på att braka åt skogen.

Under en shoppingrunda köper sig Mma Makutsi nya blåa skor. De är förvisso allt annat än bekväma och lätta att gå i, men å så fina och dyra. Här finns också flera uppdrag för Mma Ramotswe att ta sig an; matstölder, utpressningsbrev, mystiska läkare och mer. Det svåraste uppdraget blir dock att lyckas banta, för nu lutar hennes skåpbil illavarslande när hon är ute och kör. Många är de som försynt försöker påpeka detta faktum och rekommenderar diet.

Visst händer här mycket, men tyvärr är det inte speciellt roligt eller spännande eller fängslande att läsa om det. Jag hade hoppats på mer skoj alternativt spänning och visar min besvikelse med betyget två! 239 sidor.
Alexander McCall Smith: Den gode maken på Zebra Drive (Damm 2008)
(The Good Husband of Zebra Drive. 2007)

De senare delarna har jag inte varit så där jätteförtjust i men här får McCall Smith till en av de bättre böckerna i serien. Det är inte mycket till humor, snarare är storyn av mer allvarlig karaktär, men här passar det utmärkt!

Det börjar med att Mma Makutsi säger upp sig från Damernas Detektivbyrå. Hon har tröttnat på att inte vara sin egen chef och nu när hon skall gifta sig rikt, inte skall hon behöva slava för brödfödan. Nej, nu är det dags att gå vidare och det blir förstås ett hårt slag för Mma Ramotswe.

Men det är inte bara i detektivbransch det händer saker. Charlie, en av de två hopplösa lärlingarna vid mr J.L.B. Matekonis bilverkstad, säger också upp sig. Han skall starta Damernas Taxiservice. Är det lättnad eller sorg mr J.L.B. Matekoni känner över att slippa killen?

Mma Ramotswe tar sig an ett fall rörande tre oförklarliga dödsfall på ett sjukhus (kan det vara mord?) och det blir självaste mr J.L.B. som får prova på att vara detektiv när en kvinna vill ha hjälp med att avslöja sin förmodat otrogne make.

Ja, som sagt, stora och allvarliga saker inträffar. Skönt med en nytändning i bokserien. Detta är 240 klart läsvärda sidor. Har du gillat någon tidigare bok i serien om Damernas Detektivbyrå blir du inte besviken på detta.