Alexander McCall Smith: Damernas detektivbyrå (Damm Förlag 2004)
(The No. 1 Ladies´ Detective Agency. 1998)

Mma Precious Ramotswe är 35 år gammal när hon ärver en rejäl summa pengar. Hon bestämmer sig för att öppna Botswanas första privatdetektivbyrå. Det var väl inte direkt den affärsrörelse hennes saliga fader räknat med att pengarna skulle gå till, men Mma Ramotswe är en bestämd kvinna. Med klokhet, sunt förnuft och kvinnlig intuition kommer hennes affärsverksamget att bli framgångsrik, utan tvekan.

Vi får berättelsen om hennes lyckliga uppväxt och hur hon sedan träffat fel man, gift sig med honom och blivit med barn. Idag har hon varken man eller barn längre och hon har lovat sig själv att aldrig gifta sig igen. Det är skönt att leva själv och vara sin egen.

Innan bokens 235 sidor är slut har Mma Ramotswe tydligen tänkt om för det hela slutar med att hon tackar ja till ett frieri. Hon har dessförinnan löst mysteriet med den kidnappade pojken, letat efter en försvunnen äkta make och hjälpt flickan som rymde med sin pojkvän Jack. Hon har också avslöjat ett försäkringsbedrägeri och klarat upp en bilstöld, och mycket mer.

Det hela är lättsamt och festligt och inte alls som någon annan deckare jag läst. Mma Ramotswe är en intressant figur och här i Afrikamiljö finns inte bara vanliga människor med fel och brister utan även krokodiler, farliga insekter och dödliga ormar.
Alexander McCall Smith: Giraffens tårar (Damm Förlag 2005)
(Tears of the Giraffe. 2000)

Botswanas första kvinnliga detektiv har fullt upp, men det vore fel att säga att verksamheten blomstrar. På något sätt verkar alltid utgifterna vara större än inkomsterna och Mma Ramotswe är inte alltid den som har hjärta att kräva betalning för sina tjänster.

Hon befordrar sin sekreterare Mma Makutsi till biträdande privatdetektiv och Mma Makutsi tar sig an mysteriet med slaktarens hustru. Vad är det för en hemlighet hon döljer? Mma Ramotswe själv löser ett tio år gammalt mysterium. Vad hände egentligen med den unge amerikanske pojken som försvann för så länge sedan?

Botswanas bäste bilmekaniker och tillika Mma Ramotswes fästman, Mr J.L.B. Matekoni, visar vilket stort hjärta han har. Han beslutar sig för att ta hand om två föräldralösa barn, en liten pojke och hans rullstolsbundna storasyster. Det var väl snällt?! Men man kan ju tycka att han borde ha diskuterat igenom saken med sin kvinna först, särskilt som de är nyförlovade... 221 sidor.
Alexander McCall Smith: Vackra flickors lott (Damm Förlag 2005)
(Morality för Beutiful Girls. 2001)

Stackars J.L.B Matekoni, han står inte att känna igen. Mma Ramotswes fästman har drabbats av en depression och måste ha vård. Men vem skall då sköta bilverkstaden Tlokweng Road Speedy Motors? De båda lärlingarna som jobbar där är lata, måttligt duktiga och sitter oftast och dricker te och tänker på flickor.

Mma Ramotswe vet förstås på råd. Hon låter sin sekreterare och tillika biträdande privatdetektiv befordras än en gång. Nu blir Mma Makutsi biträdande verkstadschef. Och med sin fantastiska effektivitet lyckas hon få ordning på både jobbet och lärlingarna. Nåja, det hela går åt rätt håll i alla fall.

Mma Ramotswe löser bekymren som mannen från regeringen bär på. Han är nämligen orolig för att hans brors kvinna är en giftmörderska. Mma besöker familjen och snart är även hon förgiftad!

I Mmas frånvaro blir det Mma Makutsi som med bravur tar sig an ett eget fall. En av de fem kandidaterna till titeln Miss Botswana har visat sig vara opålitlig och nu behöver de kvarvarande flickorna granskas lite närmare. Går det att finna en värdig skönhetsdrottning med egenskaper ingen kan klandra?

222 festliga sidor. Bästa boken i serien så här långt.
Alexander McCall Smith: Kalaharis skrivmaskinsskola för män (Damm Förlag 2005)
(The Kalahari Typing School for Men. 2002)

Bekymren hopar sig för Mma Ramotswe. Hemmavid är barnen inte lyckliga. Och hon oroar sig också över sekreteraren Mma Makutsi. Hon kan inte ha det för roligt alldeles ensam. Hur skall man göra för att hjälpa henne finna en karl?

Ovanpå allt detta dyker ett ännu större problem upp. En konkurrerande detektivbyrå slår upp portarna i staden! En före detta polis marknadsför sig med buller och bång och hävdar att det endast är män som kan vara detektiver. Det gör förstås kvinnorna vid Damernas Detektivbyrå mycket upprörda. De tänker absolut inte lägga ned sin verksamhet.

Mma Makutsi behöver extrainkomster och bestämmer sig för att starta en skrivmaskinsskola för män. Den blir en stor succé och snart spirar kärleken mellan lärarinnan och en elev. Samtidigt tar sig Mma Ramotswe an ett fall där nämnde elev förekommer. Ajajaj, han verkar inte vara den han ger sig ut för att vara. Hur skall detta läggas fram för den nyförälskade Mma Makutsi?

Och så hjälper Mma Ramotswe den man som stulit en radio för många år sedan att få sinnesfrid. 206 sidor.