Jan Mårtenson: Vampyren (W & W 1998)
Antikhandlare Johan Kristian Homan från Gamla Stan, Stockholm har vunnit en resa till Rumänien. Där stiftar han bekantskap med svenska paret Jan-Carl och Madeleine som också turistar och lär sig mer om Dracula och hans hemtrakter. Väl hemma i Sverige igen bjuder Jan-Carl in Homan till sin farbror Fredriks älgjakt. En farbror Jan-Carl faktiskt kallar Dracula därför att han är en djävla blodsugare...

Nåväl, älgjakten tar sin början och Homan känner på sig att det pågår något konstigt bland deltagarna i sällskapet. Homan kommer på värdens fru med att stå och kyssa en av de ditbjudna gästerna och under jakten påstår farbror Fredrik att någon försökt skjuta honom. Att Jan-Carl skulle bli en rik kille om farbrodern dog är också känt.

Farbror Fredrik är rik och har samlat på sig allsköns antikviteter som imponerar på antikvitetshandlaren. Kassaskåpet öppnas och Homan får se ett värdefullt Fabergéägg. När morgonen kommer är Fredrik död och ägget borta. Polisen misstänker Homan först och främst trots att bra många av de närvarande haft större anledning att mörda Fredrik. Homan måste ta och finna mördaren innan han själv kastas i finkan.

En stillsam men ändock mycket mysig liten deckare. Det första jag läser om Johan Kristian Homan och det gav mersmak. 215 sidor. Först utgiven 1983.
Jan Mårtenson: Karons färja (W & W 1995)
Antikhandlare Johan Homan sitter i Stockholm och läser i Nerikes Allehanda om en minneshögtid för en avliden gammal skolkamrat. Homan reser iväg, besöker gudstjänsten, hälsar på familj och vänner.

Kamraten Olle är försvunnen, misstänkt drunknad, sedan ett par år tillbaka. Självmordsbrev hittades. Nu driver änkan konferenshotellet Vätternhus söder om Askersund och dit bjuds Homan. Mitt i natten ser han änkan kyssa hovmästaren Gianni. Men ligger de bakom Olles försvinnande eller är det bara livet som måste gå vidare för änkan Christine?

Väl hemma i Stockholm stöter han på hovmästaren Gianni och hör honom tala om synnerligen suspekta aktiviteter. När Christine så bjuder Homan på julfest på Vätternhus tackar han ja. Efter en blöt fest hittar Homan någon död innan julottan och dennes diamanter är borta! Någon annan ser Homan stå där med offrets plånbok i sin hand! Och så är Johan Homan misstänkt för mord... och jagad av Ryska maffian som vill ha tillbaka diamanterna... och på auktion i New York... och på semester i San Salvador där han faktiskt finner den mystiske John Smith han letat efter...

Det här är trevlig läsning. Verkligen lagom spännande och överraskande. Fler Homan-deckare kommer jag att läsa framöver. 360 sidor.