Liza Marklund & James Patterson: Postcard Killers (Piratförlaget 2010)
Ett samarbete mellan en av USA:s och en av Sveriges mest säljande författare, skall det bli fantastiskt, en flopp eller något däremellan? Jodå, det blir helt okej och jodå, båda författarnas bidrag känns igen.

Patterson bjuder sin vana trogen på en actionspäckad bok, korta lättlästa kapitel, 112 stycken på totalt 360 sidor, där allt utom det mest nödvändiga är bortskalat. Här kommer högoktanig action om ett par galna mördare med en mordutredare från New York i hasorna. Mordutredaren Jacob Kanon är dessutom förtvivlad pappa till ett av mördarnas många offer.

Marklund då, jo hon bidrar med miljöerna, det nordliga och vackra Sverige, Stockholms innerstad, IKEA, svensk tunnbrödmacka och så naturligtvis den kvinnliga hjältinnan, en ung svensk journalist på tidningen Aftonposten. Det kunde ha varit Annika Bengtzon från Kvällspressen istället men här heter tjejen Dessie Larsson.

Dessie får ett vykort från mördarna som en längre tid turnerat runt i Europa, slaktat folk och skickat sina hemska små meddelanden. På de mest brutala sätt har par skändats och arrangerats i likhet med kända konstverk. Det finns offer i Salzburg, Aten, Berlin, Rom, Paris, Florens, Madrid... Nu har de kommit till Sverige och mycket riktigt, snart finner man nya lik i den kungliga huvudstaden.

Jacob dyker upp och vill hjälpa polisen att fånga mördarna. Han har jagat efter dem länge nu och sitter på värdefulla kunskaper men inte vill den svenska polisen ha en amerikan som lägger sig i. Jacob slår sig samman med journalisten Dessie och berättelsen tar fart...

Lättläst som bara den, visserligen rätt förutsägbart men snudd på oavbrutet spännande, en gnutta sex och massor med våld och blod. Stark trea i betyg för debutboken i ett spännande skrivprojekt.