Bill Mantlo & Sal Buscema: The Incredible Hulk – Pardoned (Marvel 2012)
Bill Mantlo har skapat berättelsen som spänner över 17 nummer (The Incredible Hulk # 269-285), Sal Buscema har illustrerat nästintill allt. Ett nummer anger Mark Gruenwald som främste tecknare men det är snudd på omöjligt att skilja deras stilar åt så vad gör väl det?

”Pardoned” har den här samlingsboken fått som titel, ”Benådad” på svenska, och det får väl sägas vara vad det hela kommer att handla om. Det stora gröna monstret Hulk som skrämt så många genom åren, förstört så mycket och haft sina otaliga kraftmätningar med andra monster och superhjältar, inte att förglömma den amerikanska militären, blir här benådad av USA:s president.

Orsaken är att det en dag visar sig att den begåvade forskaren Bruce Banner plötsligt kan ta kontroll över Hulken! Det är inte som under så många år tidigare att den stackars forskarens intellekt helt försvinner när han förvandlas till den superstarke, men lite dumme och tröge, giganten. Nej, av någon anledning kan Banner nu locka fram, eller tvinga bort, Hulk efter egen vilja. Dessutom är det en Hulk med Bruce Banners fantastiska hjärna som styr…

I många, många år har Banner velat få bort Hulk permanent på något sätt, ja till och med försökt ta livet av sig i desperation, men nu så ser tillvaron plötsligt ljusare ut. Om han inte vill behöver han ju aldrig mer bli Hulk! Fast å andra sidan, tänk så mycket gott han skulle kunna åstadkomma numera med kombinationen av sitt eget briljanta intellekt och jättens enorma styrka!

Det dröjer dock till den här samlingens Hulktidning nummer 4 innan Hulk inser att han är mentalt piggare än på länge och kan uttrycka sig lite mer elegant än enbart: Hulk krossar! Hulk starkast! etc. Fram till dess är han den gamle bekanta gröningen som mest går omkring och låter nävarna tala när han attackeras…

Det är de inledande äventyren som snuvar hela paketet på högsta betyg. Allt hänger ihop med vad som komma skall men Hulks bataljer ute i rymden mot Hulk-Hunters, Abomination och Roccet Raccoons fiender är väl inte märkvärdigt spännande, de är okej men inte mer. Lägg till detta en kvinnlig filmskapare från yttre rymden och en Rick Jones, Hulks vän, som själv vill bli en ny Hulk!

Sen blir det desto bättre. Megalith gör entré liksom U-Foes. De sistnämnda skall döda Hulk och sända dådet live på TV! Mängder med superhjältar sluter sedan upp när Hulk skall benådas och då står en armada med fientliga rymdskepp redo att invadera jorden. Det är den gammabestrålade Leader som tänker ta över planeten. Hulk och vännerna i Avengers står redo att försvara Jorden mot fienden men varken Hulk eller Avengers verkar kunna rå på Leaders humanoider… Spännande!

Här bjuds på en del tuffa fighter med både hjärta och hjärna involverat. Kan en smart Hulk någonsin bli så stark som den gamle Hulk? Han som bara blev starkare ju mer arg han blev? Kan Bruce Banner någonsin jobba upp ett sådant raseri? Kommer han att i möjligaste mån undvika att bli Hulk överhuvudtaget?

400 actionladdade sidor.