Henning Mankell: Den femte kvinnan (Ordfront 1996)
Sommarhettan 1994 har gett med sig och gett plats för en kyligare höst. En äldre fågelskådande herre ger sig på natten ut på sina ägor för att se flyttfåglarna lämna Skåne. Men någon har gjort intrång på hans mark och iordningställt en otäck fälla. När mannen återfinns hänger han spetsad på pålar i en grop, stendöd förstås. Kort därefter försvinner en blomsterhandlare och även han hittas avrättad ute i skogen.

Snart förstår Wallander och hans kollegor att det rör sig om välplanerade hämndaktioner, men varför just dessa herrar? Och vem skall man misstänka? Mördaren är förberedd på att bli jagad och kan lura polisen på fel spår. Spännande! Tillsammans med "Den vita lejoninnan" och "Villospår" bäst hittills. 476 sidor.
Henning Mankell: Steget efter (Ordfront 1997)
Någon smyger på ett gäng ungdomar som i skogen skall ha midsommarfest med Bellman-tema. Iklädda tidstypiska kläder och peruker och med Fredmans Epistlar på band tar festen sin början, och smygaren observerar allt som sker. När festen efter flera timmar blir allt mer stillsam skjuter observatören dem alla i huvudet och ger sig av.

Innan det makabra fyndet upptäcks tycker man i polishuset att de har det förhållandevis lugnt. Kurt Wallander kämpar för att förbättra sin hälsa, äta bättre, motionera mer, men det går inget vidare. Så plötsligt hittas en vän och poliskollega död och Wallander måste gräva djupt i arbetskamratens liv och finner hemligheter han inte kunnat drömma om.

Och ovanpå detta alltså de mördade ungdomarna och en mördare som varit sparsam med att lämna spår efter sig. Enda ledtråden är ett foto av ungdomarna i historiska kläder och peruker. Ett tufft fall för Wallander & co. Och lika spännande som de senaste böckerna! 540 sidor.
Henning Mankell: Brandvägg (Ordfront 1998)
Tre händelser som enligt Kurt Wallander på något sätt hänger samman. Det börjar med en man som tar en kvällspromenad, tar ut pengar vid en bankomat och senare hittas död med kontoutdraget i handen. Därnäst två unga flickor som med kniv och hammare mördar en taxichaufför, följt av ett strömavbrott som mörklägger nästan hela Skåne. Reparatören som anländer till transformatorstationen finner en sönderbränd kropp utan ansikte... Och när utredningarna är igång blir Wallander anklagad för misshandel av en minderårig.

Fullt upp för polisen, men tyvärr inte riktigt det driv och den spänning som präglat de föregående böckerna. 455 sidor.
Henning Mankell: Pyramiden (Ordfront 1999)
Det här skall vara den sista boken om Kurt Wallander är det sagt men den avslutar egentligen inte serien utan kan kanske sägas vara inledningen istället. Boken består av fem kortare berättelser (Hugget, Sprickan, Mannen på stranden, Fotografens död, Pyramiden) av vilka nummer 2, 3, och 4 tidigare varit utgivna. Sprickan under namnet Mannen med huvan.

I en berättelse träffar vi Wallander som ung 21-årig patrullerande ordningspolis, alltså långt innan han blev kommissarie och vi fick lära känna honom i första boken Mördare utan ansikte 1991. Andra berättelser utspelas före eller mellan de "vanliga" fallen, beskrivna i tidigare böcker. Här finns flygplanskrascher, övertända hus, försvunna människor, mord, Wallander svävandes mellan liv och död samt tydligare beskrivningar av förhållandet med hans före detta fru Mona, hur de träffades, livet med dottern och relationen med pappan. Intressant och bitvis spännande men inte som de riktiga polisutredningarna i föregående böcker. 440 sidor.
Henning Mankell: Danslärarens återkomst (Bonnierförlagen 2001)
Stefan Lindman är 37 år, polis, bor i Borås och har fått veta att han har cancer. Hans tillvaro vänds upp och ner och tankarna vandrar hela tiden till hans troligen alltför tidiga död.

I Härjedalen mördas en gammal man brutalt och polisen har inga ledtrådar till den skyldige. Inget svar på frågorna Vem? Varför? Då Stefan tidigare jobbat tillsammans med den nu mördade mannen Herbert och för att få tänka på annat än sin cancer, reser Stefan norröver för att ta reda på vad som hänt.

Utan att vara annat än nyfiket intresserad är polisman Stefan snart i högsta grad mitt uppe en mordutredning som snart blir till två. Stefans engagemang tar sig uttryck i form av inbrott både här och där. Det han får reda på leder förvisso utredningen framåt fast helst hade han velat vara ovetande om det han finner då det i högsta grad berör honom själv personligen...

Inte riktigt lika spännande som det bästa med Kurt Wallander, men ändå lika välskrivet och så intressant att man verkligen vill läsa vidare. Otäckt trovärdigt och med ett efterord som säger allt på bara några få rader. 456 sidor.