Henning Mankell: Mördare utan ansikte (Ordfront 1991)

Känner du inte till kriminalkommissarie Kurt Wallander måste du antingen ha sovit bort de senaste 10 åren eller helt sakna intresse för spännande böcker, och vad gör du i så fall här?

Det här är den första boken i en mycket omskriven och hyllad serie om just polisman Wallander och den brottslighet han kommer i kontakt med i Ystad. Denna den första boken börjar med att en lantbrukare upptäcker att hans grannar brutalt överfallits under natten och att det vid första anblicken verkar vara ett meningslöst vansinnesdåd. Varför skada det gamla paret överhuvudtaget och varför använda så mycket övervåld? Mannen är sönderslagen intill oigenkännlighet och kvinnans sista ord "utländsk" leder polisutredningen till flyktingförläggningar där folk tiger som muren, samtidigt som flyktingfientliga krafter i Skåne vaknar till liv.

Infernaliskt spännande och mycket trovärdigt. 308 sidor.
Henning Mankell: Hundarna i Riga (Ordfront 1992)
En gummiflotte flyter i land vid Skånes södra kust och i flotten hittas två män mördade. Men vilka är de döda och var kommer de ifrån? Utredningen tar för Kurt Wallander sin början i Sverige men snart leder frågorna vidare ut i världen och i Riga märker han att flotten och de döda männens uppdykande hänger ihop med omvälvningar som sker i de baltiska staterna. Snart är det inte bara Wallander som är på jakt. När den svenske polismannen kommer sanningen för nära är även han en jagad man.

Det låter kanske inte som någon höjdarstory och ja, den är kanske lite sämre än första boken om Wallander, men det här är fortfarande en spännande bok. Skall du bara läsa en bok i serien ta nästan vilken annan som helst (Villospår 1995!) annars rekommenderar jag att du läser dem alla i tur och ordning och då får du alla händelser i Wallanders liv i kronologisk ordning. Och så kan du ju vara säker på att vad du än tyckte om denna, blir det bara bättre sen! 339 sidor.
Henning Mankell: Den vita lejonninan (Ordfront 1993)
Louise Åkerblom är fastighetsmäklare och skall titta på ett hus i skogen, men kör vilse och hamnar någon annanstans. Vid ett hus med såväl dyr Mercedes som BMW på tomten stannar hon för att be om hjälp, men stöter på problem. Louise efterlyses men när hon väl hittas är hon inte i livet. Ett hus exploderar och på platsen hittar man ett avskuret finger tillhörande en svart människa. Samtidigt, på andra sidan jordklotet, planerar några afrikaner ett attentat på en politiker. Allt det här vävs ihop i ett komplicerat fall för Kurt Wallander som är hans mest spännande hittills. 480 sidor.
Henning Mankell: Mannen som log (Ordfront 1994)
Det är en mörk, kall, dimmig oktoberkväll. Advokat Torstensson är på väg hem i sin bil när han ser en människa sitta fastbunden i en stol mitt på vägen. Lyckligtvis får han stopp på bilen i tid, men när han klivit ur ser han att det inte är en människa utan en docka. Men det är det sista han ser för ett hårt slag i bakhuvudet dödar honom.

Samtidigt har en deprimerad, utbränd Kurt Wallander bestämt sig för att sluta som polis. Men när Torstenssons död följs av sonens frånfälle, måste Wallander tänka om och ta sig an jakten på den eller de skyldiga och snart har han fullt upp och är en skrupelfri man på spåren, en man som tror sig vara oantastlig och ler hela tiden. Inte lika spännande som den förra boken, men ändå riktigt läsvärd. 372 sidor.
Henning Mankell: Villospår (Ordfront 1995)
Vad finns det för samband mellan en pensionerad justitieminister, en framgångsrik konsthandlare och en vanlig småtjuv som alla mördats? Ja, det får Kurt Wallander fundera på den rekordheta sommaren 1994 när alla svenskar sitter inne och följer fotbolls-VM. Men det räcker inte med detta för varför är offren skalperade? Och den unga kvinna som bränt sig till döds på en åker, har hon något med de skalperade offren att göra? Jakten på mördaren blir en kamp mot klockan och en svår sådan då polisen nästan bara finner villospår. Den absolut bästa Wallanderboken i serien hittills. 429 sidor.