Tony Manieri: Under huden (Prisma 2000)
Michael Stanic är en tuff, bufflig kriminalpolis i Malmö. Utan svårigheter lyckas han göra sig ovän med de flesta i sin omgivning och det är inte utan att han ibland tummar lite på reglementet för en god sak.

Nu utreder han ett besvärligt mord. I en lyxvilla har en stor fest ägt rum och en gäst har funnit värden mördad, liggandes naken på golvet med en champagneflaska inkörd i ansiktet. Abel Eriksson, som fann den döda, var i huset för att han blivit lovad ett skivkontrakt av offret. Offret var dock inte bara verksam i musikbranschen. Somligt tyder på inkomster från handel med såväl knark som porrfilmer.

Abel har en tvillingbror som heter Kain. Var han finns är inte känt men han arbetar troligen med datorer någonstans. Tvillingarnas pappa är Hans Eriksson. Han äger en advokatfirma och några andra företag i Malmöregionen. All verksamhet är helt klart inte rumsren och han planerar att tömma alla bolagen på pengar och flytta utomlands med sin nya kärlek Beatrice.

Men Beatrice dyker inte upp till ett möte och Hans får syn på en annan stilig kvinna. Och så plötsligt är kvinnan död och det dyker upp ett foto föreställande Hans med en kniv och en blodig död kvinna. Kvinnan han träffat och tydligen mördat är dotter till en arbetskamrat, så kollegan är förstås inte glad han heller. Hämnd!

På något sätt hänger allt det här ihop och över allt detta finns dessutom en osynlig skepnad som håller koll på alla inblandade. Silver kallas han, men exakt vem han är och vad han vill vet ingen.

Låter det rörigt? Håller med. Det är för många turer fram och tillbaka, för många personer att hålla reda på, sidospår hit och dit. Mer rörigt än spännande tyvärr, för polisen Michael Stanic är en lattjo snubbe. Får han ett mindre rörigt fall att utreda framöver kan det bli en höjdare. Men det är inte det här. 288 sidor.