Anthony Mancini: Dödlig likhet (Legenda 1990)
(Ménage. 1988)

Evan Becks skådespelarkarriär är på väg utför och med den inkomsterna och kändisstatusen. Hustrun Nicole är bortskämd och van vid det goda livet. Om inte Evan fixar pengar är relationen slut och det vill han verkligen inte... Så en dag i en vägkorsning tror han att han ser i syne. Trashanken som tvättar vindrutor är under smutsen hans exakta dubbelgångare. Evan har funnit den tvillingbror han skiljdes från vid födseln.

Och då får Nicole tidernas idé. Om de låtsas att uteliggartvillingen de inte känner är Evan och dödar honom får Nicole en rejäl utbetalning på livförsäkringen. Evan kan smita i väg till något exotiskt ställe och byta namn och så kommer Nicole efter med pengarna... Och så kan de fortsätta leva livets glada dagar. Nu gäller det bara att närma sig den sjaskige tvillingen.

Bokens första del är Evans berättelse, om mötet med brorsan, om planerna på ett förestående mord. Del två är tvillingen Jasons liv och upplevelse av mötet, om tiden ihop med Evan och Nicole, om att plötsligt gå från att vara uteliggare till att smaka på storslagen lyx. Det blir lite samma story igen men från en annan synvinkel.

Det blir Nicole som berättar den tredje delen när mordet ägt rum.

Dödlig likhet är endast 256 mycket lättlästa sidor med ett fiffigt upplägg. Trion ligger vid poolen och lapar sol, äter gott och umgås. Snart nog tänker väl alla på mord! Varför skulle inte Jason kunna ta Evans plats och få ett bättre liv? Oj, oj, hur skall detta sluta? Annorlunda och spännande, stark betygstrea.