Margaret Mahy: Skurken i datorn (Alfabeta 2002)
(A Villain´s Night Out. 1999)

En charmig barnbok som gav mersmak. Detta var verkligen ett annorlunda upplägg, ett fräscht tema.

Unge Alvar trivs inte i skolan. Det är inte nog med att han inte gillar läxor, han mobbas av store Aston också. Och nu har fröken gett dem läxa. Skolan har ont om pengar till nya böcker, det skall bli barnen själva som skall skriva nya böcker till biblioteket. Marsch pannkaka, hem och skriv sagor, blir uppdraget.

Alvar rusar iväg. Han vill hinna först till spelhallen för att spela sitt favoritdataspel och så vill han till varje pris undvika mobbaren Aston. Då slår det ner som en blixt i hans huvud; Sigge Skumrask! Sigge Skumrask? Vem? Varför? Varifrån kom det namnet, tänker Alvar. Då, bakom nästa hörn, hoppar han fram. Den mörke, vasstandade, svartklädde magra främlingen som kallar sig Sigge Skumrask.

Han kräver att Alvar skriver berättelsen om hans liv. Alvar springer hem och påbörjar den fantastiska sagan om Sigge Skumrask, nu har han idéer, här skall skrivas. Och det blir en medryckande saga som läsaren får följa. Och vips ändrar den riktning och blir bara konstig, eller annorlunda.

Då visar det sig att det är Alvars lillasyster som fått tag på brorsans manuskript och fortsatt sagan om Sigge själv, fast ur hennes perspektiv. Och det gillar inte Alvar, och inte Sigge själv heller. Nu har tuffa Sigge blivit mesig och så har det visst kommit in en tjej i handlingen också... blä!

Halsbrytande vändningar, lättläst, roligt, annorlunda. 168 sidor som gärna kunde ha varit fler. Här ser man det skrivna ordets kraft och hur mobbare blir snälla, skoltrötta får ny energi, trätande syskon blir sams och annat vettigt. En del svartvita bilder på huvudpersonerna bjuds det också på. En fortsättning på detta får det gärna bli, tack.