Magnum Photographers: New York September 11 (PowerHouse Books 2001)
Ca 150 sidor fotobok i stort format om World Trade Center-terrordåden i USA den 11:e september 2001. Några av Magnums fotografer som befann sig i staden gav sig ut och plåtade attacken, de sammanfallande tornen, kaoset, dammet, räddningsarbetet, spillrorna, skräcken, sorgen, saknaden.

Här finns färg- och svartvita foton om vartannat. De flesta bilderna är stora och spänner över hela uppslaget. Det förtar tyvärr mycket av bildens storslagenhet och budskap, tycker jag, eftersom det blir en stor skarv på mitten och det inte känns som att man vill slita i boken och lägga den helt plant, öppnad i 180. I det här formatet hade helsidor räckt gott och väl.

Bilderna på själva flygplanskrascherna och byggnadernas ras är få och små. De flesta bilderna visar människor i arbete eller olika stadier av chock. De enorma mängderna damm och smuts på marken och i luften framstår mycket tydligt. Några av de deltagande fotograferna skriver lite om situationen för dem där just då när det hände och hur de jobbade, tog bilder, hur och varför.

Det är text vi egentligen kunde varit utan. Det här hade varit bäst som ren bok med foton, helst på helsidor om jag får önska fritt. Texten ser ut att vara hopskriven i all hast och teckensnittet känns som det gamla skrivmaskiner levererade. Det är många pampiga bilder, men det kunde varit fler. I slutet finns som en minneshyllning till tornen några sidor med foton på World Trade Centerbyggnaderna så som de en gång stod där och sträckte sig upp i skyn.

Som hel bok betraktat blev detta en liten besvikelse. Tänk att jag stått på taket på WTC i New York och spanat ut mindre än 75 dagar innan de förstördes av terroristattacker. Jag fattar det fortfarande inte! Nu har jag förvisso inte stått i fören på Titanic, men nog kändes det som om det var däruppe man var "King of the world".