Tahereh Mafi: Rör mig inte! (B. Wahlströms 2011)
(Shatter Me. 2011)

Några år in i framtiden är världen en dyster plats. Det råder brist på mat, brist på elektricitet. Krig och oroligheter är vardagsmat. Människor hålls under stark övervakning. Åkrar ligger öde, fåglar är en av många djurraser som dött ut. Nu finns ingen plats för gamla och svaga, de sjuka och handikappade. Sådana personer låses in eller dödas.

Skall man kunna rädda ett döende samhälle gäller det att blicka framåt. Glöm allt vad historia heter. Glöm religioner. Nu skall man vara stark och bara lyda Återetablissemanget, den diktatoriska organisation som med en stark militär skall se till att invånarna gör som de blir tillsagda!

När boken börjar träffar vi 17-åriga Juliette. Hon sitter inlåst i en cell. Där har hon suttit alldeles ensam i nio månader. Juliette är en fara för sin omgivning, hennes beröring är dödlig. Hon kan orsaka svåra smärtor eller död bara genom att nudda eller greppa en annan person. Återetablissemanget vill använda Juliette som ett vapen mot fiender, mot oliktänkande…

Plötsligt öppnas celldörren och en jämnårig kille kastas in. Hela hennes tillvaro kommer att förändras. Juliette kommer att träffa den unge, onde Warner, som vill ha henne för sig själv. Tillsammans kan de styra hela landet, typ. Juliette träffar också Adam och blir möjligen lite förälskad. Men kan det någonsin bli något dem emellan? Om de så bara nuddar vid varandra kan ju Adam dö!!!

Wow, detta suger tag i läsaren redan från början och det känns som om jag är tillbaka i bekanta trakter. Miljön känns helt klart inspirerad av Suzanne Collins utmärkta trilogi om Hungerspelen. Pojke och flicka tillsammans i en mörk och dyster framtid, utsatta men kämpandes mot en till synes oövervinnerlig övermakt. Jodå, så långt är det likt, men där slutar också likheterna. Tahereh Mafi får till en mycket spännande och speciell story, svår att lägga ifrån sig. När de 304 sidorna är slut vill jag genast börja med del två.
Tahereh Mafi: Falla sönder (B. Wahlströms 2012)
(Destroy Me. 2012)

Novellen eller kortromanen Falla sönder (95 sidor) utspelar sig tidsmässigt strax efter händelserna beskrivna i romanen Rör mig inte. Den här gången är det dock inte Juliette som berättar vad som sker, nej nu får vi ta del av saker och ting ur unge Warners perspektiv. Den lokale ledaren för Återetablissemangets sektor 45 har just blivit skjuten, hans fånge har flytt…

Och så backar storyn en bit och vi får som sagt Warners syn på Juliettes fångenskap och får veta mer om hans omvälvande känslor för flickan han håller inlåst. Plötsligt framstår inte Warner enbart som en mycket grym och elak ung man.

Men som ledare har han ju faktiskt låtit Juliette och förrädaren Adam komma undan, han har blivit skottskadad. Har han fortfarande sina soldaters respekt? Klarar han av att fånga in rymlingarna snabbt och enkelt? Kan han ta kontroll över det kaos som råder?

Tja, säg det. Återetablissemangets allra högste befälhavare dyker plötsligt upp och han är allt annat än glad…

Tahereh Mafi fortsätter att leverera lättläst dramatik och spänning i sitt dystra framtidssamhälle. Naturligtvis blir somligt lite bekant i och med att vissa händelser redan beskrivits i boken Rör mig inte, men vad gör väl det? Här berättas alltså från motståndarsidans perspektiv. Och det känns fräscht och lite annorlunda. Två olika personer behöver såklart inte uppfatta samma saker och situationer likadant…
Tahereh Mafi: Rädda mig inte! (B. Wahlströms 2013)
(Unravel Me. 2012)

Ett fullskaligt krig mellan Återetablissemanget och motståndsrörelsen kommer allt närmre. Juliette, Adam och de andra i motståndsrörelsen håller sig gömda och försöker att träna och lära sig mer om sina krafter. Det finns ännu mycket som är oklart om exakt hur deras förmågor fungerar och kan användas. Juliette kan döda med sin beröring, Sonya och Sara har läkande krafter. Kenji kan göra sig osynlig och Adams kraft verkar vara att neutralisera andras. Är det verkligen en kraft man kan ha nytta av?

Motståndsrörelsens medlemmar må vara i numerärt underläge mot Återetablissemangets soldater men de är som sagt kraftfulla och motiverade. Nu kommer Återetablissemangets högste ledare till trakten för att leda sina styrkor. Han har tagit gisslan och vill nu förhandla med fienden. Det hela är såklart en fälla men Juliette, Kenji och Adam måste ändå ge sig iväg för att försöka få sina vänner fria.

Juliette träffar återigen Warner, Återetablissemangets lokale ledare, högste ledarens son, hennes en gång i tiden tillfångatagare och tillika stora kärlek. Japp, hon har ju på något konstigt sätt blivit förtjust i pojken som hållit henne fängslad så länge. Det finns en stark attraktionskraft dem emellan – och nu är de sannerligen på kollisionskurs, tillhörande olika sidor i kriget.

Ingenting blir förstås bättre av att Juliette också älskar Adam, sin motståndskamrat, en desertör från Warners armé. Detta är ett romantiskt, problematiskt triangeldrama på 400 sidor. Saker och ting dem emellan kommer att bli ytterligare mer komplext, samtidigt som annat klarnar och får sin förklaring. Somliga mysterier får dock vänta på sin lösning. Berättelsen är inte på något sätt slut när den här romanens sidor är färdiglästa.
Tahereh Mafi: Sätt mig i brand! (B. Wahlströms 2014)
(Ignite Me. 2014)

Juliette vaknar upp hos Warner, kriget är över. Återetablissemanget har släppt en bomb över Omega Point och gjort slut på motståndsrörelsen. Alla hennes vänner är döda. Det tycker Juliette är mycket sorgligt men hon är ju samtidigt tillsammans med mannen hon älskar… Det är i alla fall en liten tröst.

Hon tycker inte så mycket sämre om honom när Warner berättar att Juliette missuppfattat honom på så många sätt, i så många situationer. Allt har tydligen inte varit vad det verkat eller som vare sig Juliette eller läsaren förstått läget under hennes fångenskap hos Warner i bok nummer ett. Men oj, vilken helomvändning och en överraskning som i alla fall jag tycker känns för präktig och tillrättalagd. Jaha, då vet man hur detta kommer att sluta…

Naturligtvis är alla Juliettes vänner inte döda, de är dock spillror av sina forna jag och kämpar för sin överlevnad efter kriget. Juliette bestämmer sig för att samla dem och en gång för alla krossa Återetablissemanget. Deras ledare Anderson skall dö och Juliette skall ena landet som ny ledare! Att de nu har Warner på sin sida gör väl inte saken sämre.

Fast Warner, Juliette och Adam, Kenji och alla de andra under ett och samma tak. Det är upplagt för motsättningar. Warner älskar Juliette, Adam älskar Juliette, Juliette älskar Warner… men väl inte Adam?… oj, oj. Kärleksgnabb av stora mått. Mot slutet också lite action när Juliette tar sig an några hundra soldater och Anderson.

365 sidor, sen är det slut. Första bokens magi höll inte i sig serien igenom. Visst är det okej, bitvis intressant och spännande men inte så att mer än medelbetyg förtjänas. Mitt uppe i ett krig med snudd på hjärntvättade soldater, en hårt hållen befolkning och fantastiska övernaturliga förmågor (orsakade av vad?) kom det mesta att handla om tonårsromantik, uppblossande heta känslor och ungdomligt tjafsande istället. En bra trilogi men det blev lite för gulligt…