Alistair MacLean: Golden Gate (Forum 1977)
(The Golden Gate. 1976)

I San Francisco träffas USA:s president och några arabiska toppmän för att diskutera gemensamma oljeintressen. På väg över stadens stolthet, den mäktiga Golden Gate-bron, slår terrorister till. Bilkortegen hamnar i en listig fälla och snart är världens mäktigaste man gisslan, liksom hans närmaste kollegor, de arabiska gästerna, några livvakter och ett par journalister som fått i uppdrag att följa sällskapet.

Ledaren för skurkarna är Peter Branson, ökänd brottsling som myndigheterna aldrig kunnat få fast, en man som hittills smitt fantastiskt genomtänkta planer och som alltid lyckats med dessa utan att människoliv gått till spillo. Branson vill ha en halv miljard dollar och fri lejd annars dör samtliga och bron sprängs.

Den här gången går dock allt inte riktigt så enkelt som planerat. Pressfotografen Revson är inte den han utger sig för att vara utan en utomordentligt skicklig hemlig agent. Sakta men säkert börjar han sätta käppar i hjulet för Branson och hans män...

256 sidor måttligt spännande (svag trea i betyg) action med ett upplägg som är rejält likt en annan idé av MacLean där det istället är Eiffeltornet som ockuperas. (Se John Denis bok Attack mot Eiffeltornet).