Hector Macdonald: Spelet (Albert Bonniers Förlag 2000)
(The Mind Game. 2000)

Unge Ben ställer upp som försökskanin i ett forskningsprojekt för sitt universitet. En liten dosa fastsydd på skallen skall mäta och registrera hans olika känslor, och parallellt med detta skall han på band eller papper dokumentera vad som händer och har utlöst olika typer av reaktioner hos honom.

Vad det här skall vara bra för får han inte veta, men topphemligt är det, världsledande företag står bakom som sponsorer. Apparaten förorsakar inget besvär och deltagandet innebär en resa med nyfunna flickvännen Cara till Kenya. Att få lämna England för ett semesterparadis i Afrika skall väl kunna tänkas leda till att Ben känner glädje, lugn och ro. Underbara Cara skall väl kunna få Bens mätare att registrera kärlek, lust etc.

Till en början är det just den drömresa Ben förväntat sig och universitetet får massvis med känsloregistreringar av positiva upplevelser. Men i Kenya hotar krig som skrämmer Ben och Cara börjar bete sig konstigt. Snart sitter Ben i afrikanskt fängelse och känner i allra högsta grad både skräck och hopplöshet, ingen vill hjälpa honom fri. Varken Cara, vännerna i Kenya eller de ansvariga för känslomätarprojektet verkar vara de som de ger sig ut för att vara.

När Ben avslöjat en lögn och kontrar med vad han tror är det vinnande draget så har någon ändrat spelreglerna. Någon kontrollerar fullständigt Bens tillvaro. Men vem och varför?

En ung debutant som fått till en bok som hyllats av en enig kritikerkår. Jag måste tyvärr säga att den 3:e stjärnan i betyg kom med ett nödrop. Bitvis är det briljant, mycket spännande och synnerligen överraskande, men ibland är Ben bara alltför godtrogen, man tycker han är dum utan like. Slutet tyckte jag inte heller var tillfredsställande. Upplägget är dock bra (om du köper känslomätarprojektet), men till slut har författaren slagit knut på storyn så många gånger att det blivit en gång för mycket. Utifrån förväntningarna baserade på baksidestexten och tidningsrecensioner, en besvikelse. Tyvärr. 472 sidor.