Eric Van Lustbader: Jian (Wahlströms 1989)
(Jian. 1985)

USA, Ryssland, Kina och Japan. Agenter, spioner, politiker, företagsledare. Hemliga allianser, förrädare, oklara släktband. Vackra och farliga kvinnor, tuffa och starka män. Makthunger, sex, varuhandel, Go-spel, opiumsmuggling, äkta historiska fakta och fiktion, en asienthriller på 503 sidor inklusive fem sidor ordlista...

Thriller och thriller förresten, det här var väl egentligen inte så värst spännande. Ett par flygande kaststjärnor i mörkret, svärdshugg, några sparkar och karateslag, en explosion. Och så en mängd människor som ljuger och bedrar, har hemligheter för varandra. Det rör sig om alldeles för många personer att följa genom tid och rum för att läsningen skall flyta på smidigt.

Några av huvudpersonerna är släkt, andra jobbar ihop. Åter andra gör affärer tillsammans, är älskande eller dödsfiender. Och såklart är någon kines amerikansk agent och en annan kines är rysk agent, eller tvärtom. Eller inte alls. Kanske.

Kines-amerikanen Jake Maroc är i alla fall agent i Hongkong för amerikanska Gruvan. Nu har han äntligen fått fatt på sin dödsfiende Nichiren som han jagat så länge. Då smäller det och många personer dör. Jake hamnar på sjukhus, Nichiren kommer undan och verkar förresten ha tagit Jakes fru som gisslan. Då anklagas Jake för förräderi och får sina egna kamrater efter sig...

Och Nichiren, KGB-agenten, vad skall han med Jakes fru till, och varför verkar han faktiskt vilja skydda henne? Och från vem? Det är väl bara Jake som jagar efter honom...?

I Moskva planerar general Daniella Vorkuta att samla makt genom att inleda relationer med än mäktigare män och i Kina hittar vi minister Shi Zilin som jobbar för Kinas bästa på många plan...

Att komma över fyra speciella jadestenar är visst också bra. Typ. Jake Maroc har en som han fått som ung. Det skall bli fler.

Boken Jian spretar väldigt, är rätt lång, seg och ja, rentav trist. De så kallade överraskningarna överraskar inte, actionsekvenserna är få och rätt ointressanta och det mesta i övrigt svårt att komma in i, fastna för och beröras av. Det är väl främst sexscenerna som känns mest kittlande.

I mitt tycke har få Lustbaderböcker varit riktigt bra och Jian är helt klart en av de sämre. Kan månne fortsättningen Shan vara snäppet bättre och intressantare nu när man kanske blivit lite bekant med somliga figurer...?
Eric Van Lustbader: Shan (Wahlströms 1989)
(Shan. 1986)

Den före detta Gruvan-agenten Jake Maroc har tagit livet av Henry Wunderman, sin gamla chef och mentor, då denne visat sig vara en förrädare, en man i rysk tjänst. Nu ser det dock ut som att Wunderman kanske varit oskyldig och falskt anklagad. Den ryske KGB-agenten med kodnamnet Chimera är fortfarande aktiv och på en högt uppsatt position i Gruvan...

Jakes far, Shi Zilin, har hela sitt långa liv arbetat för Kinas bästa. (I somliga historiska tillbakablickar till 40- och 50-talet tar läsaren del av hans arbete och intrigerande bland makthungriga män och fagra kvinnor.) Nu blir han dödad och Jake tänker inte vila innan mördaren är funnen...

När Jake ger sig iväg känner hans barndomskamrat och nuvarande käresta Bliss att hon måste jaga efter Jake. Upprepade försök att mörda Jake har ju gjorts och Bliss vill helt enkelt skydda mannen hon älskar... Kommer hon att kunna hitta Jake? Kan hon rädda hans liv?

I Moskva har vi KGB-generalen Daniella Vorkuta som vill ha kontrollen över Hongkong och det topphemliga kinesiska projektet Kam Sang. Via sin agent i Gruvan vill hon också se Jake Maroc död. Tyvärr har hon en ny chef som styr och ställer med järnhand. Daniella måste lyda minsta lilla vink eller se sig dömd för mord. Kan hon göra sig fri från sin beroendeställning...?

Huaishan Han samverkar med Shi Zilin, eller kanske inte. McKenna är en korrumperad polis som hatar kineser. Tre Eders Tsun skickar sin älskarinna att förföra en konkurrent, omedveten om att kvinnan redan är en förrädare och knuten till just konkurrenten. Och mer på samma tema.

Ja, det intrigeras till höger och vänster. Det är opiumsmuggling och varuhandel, aktieuppköp och företagsövertaganden. Det är några få scener med blixtrande slagsmål och andra med älskog, i övrigt en hel del tjat och försök att snuva sin nästa. Alla verkar ljuga och bedra, självklart för ett gott syfte.

Kort sagt, här kommer mer av samma, mer av allt det som fanns i boken Jian. 544 sidor tycker jag är alldeles för många. Persongalleriet är alldeles för omfattande och spretigt för att man skall kunna bry sig om ens hälften av karaktärerna och när allt är slut undrar man fortfarande hur det gick med somliga av dem. Skall det månne komma en fortsättning?

Nej, låt det sluta här. Serien om Jake Maroc var inget som föll mig i smaken. Alldeles för mycket kinesisk politik och på tok för lite spänning och action. Seg, långsam läsning. Förvisso snäppet bättre än inledande boken Jian trots allt, men troligen främst för att man nu var mer bekant med de flesta av huvudpersonerna, seriens upplägg och att man sänkt förväntningarna.

Boken kan rekommenderas till stora Asienentusiaster och personer intresserade av kinesisk historia och politik. Alla andra bör hålla sig borta.