Eric Lustbader: Svart hjärta (Wahlströms 1993)
(Black Heart. 1983)

Politiska intriger i nu- och dåtid, i USA och i Kambodja och med en handfull topptränade lönnmördare i huvudrollerna, allt serverat på 447 textspäckade sidor, lite tung läsning.

I nutid är det New York-guvernören John Holmgren som mördas i armarna på sin älskarinna, strax därpå stryker älskarinnan också med, mördad hon också. Detta kommer som riktiga dråpslag inte minst för Tracy Richter, guvernörens vän och närmsta medarbetare. De båda hade siktet inställt på att guvernören skulle ta hand om presidentposten inom kort.

På annat håll finns Atherton Gottschalk och även om han inte direkt önskat livet ur guvernören kan han inte säga annat än att dödsfallet kommer lämpligt. Gottschalk har själv drömmar och planer på att bli landets nye president och nu lägger vägen betydligt mer öppen än tidigare, särskilt som han i hemlighet har samröre med den mäktige affärsmannen Macomber.

Macomber har förstås en egen agenda, dessutom god hjälp av sin adopterade son Khieu, en kambodjan som sett krigets fasor, hjärntvättats av de Röda Khmererna och nu är en levande privat dödsmaskin. Det verkar vara han som fått uppdraget att ta livet av guvernör Holmgren. Tracy Richter försöker ta reda på hur allt hänger ihop och straffa mördaren. Vilken tur att Richter själv också är synnerligen väl bevandrad i asiatisk stridskonst...

Storyn hoppar mellan nutid och 60-talets Kambodja. I dåtid är landets konflikter, såväl interna som de med grannländerna, i fokus. I nutid handlar det om kampen om presidentposten... Lite lagom spännande som helhet, med några explosiva kampsportsbataljer och lite sex som extra krydda. Var dock beredd på stora textmassor, långa beskrivande stycken och inte så värst mycket dialog. De 447 sidorna känns som många fler...
Eric Van Lustbader: Zero (Bonniers 1991)
(Zero. 1988)

Konstnären Michael Doss nås av meddelandet att hans fader Philip hastigt avlidit i en bilolycka.

Farbror Sammy som sedan länge är en god vän till familjen och därtill kollega till Philip är övertygad om att Philip blivit mördad. Indirekt i alla fall. Pappan verkar ha varit jagad av någon när han krockat, voltat och dött. Sammy ber Michael vara med och utreda sin pappas död, undersöka om någon varit inblandad, eller rättare sagt vem...

Den japanske gangsterledaren Wataro Taki, överhuvud för en mäktiga Taki-klanen, är död och sönerna slåss om makten. Det blir mellanbrodern Masashi som går segrande ur kampen. Han låter döda sin storebror och håller sin veke lillebror Joji i schack. Masashi har storslagna planer för sig själv, sina yakuzaklan, ja hela Japan.

Han vill åt de hemliga dokument som Philip Doss gömt undan, han samarbetar med andra om att atombomba Kina och så har han full kontroll över den legendariske lönnmördaren som alla bara känner som Zero.

Michael reser till Hawaii, träffar Fat Boy Ichimada och den vackra Eliane Senjo och får veta att hans pappa varit spion och att någon faktiskt dödat honom. Då kommer han såklart på kollisionskurs med både Masashi och Zero...

I nutid är det framförallt Michael vi följer parallellt med diverse andra karaktärer, företrädesvis Mashshi, hans hantlangare och somliga ryssar involverade i det där med atombomben... I tillbakablickar till 40-talet är det istället Philip och föräldrarna till dagens japaner man läser om.

I sann Lustbader-stil är det mycket text, massor med asiatiska traditioner, orientens historia och mer man får sig till livs, allt kryddat med en hel del svingade svärd, några flygande kaststjärnor, knivar och pistolskott. Det är handelsförvecklingar mellan USA och Japan och som du förstår av ovanstående, mängder med intriger mellan olika yakuzapersoner, spioner och andra... 474 sidor som känns som 500, minst.
Eric Van Lustbader: Nattens nyckel (Wahlströms 1990)
(French Kiss. 1988)

I Frankrike försöker Terry byta en gammal dolk mot tio miljoner dollar i diamanter men förlorar både dolken och livet.

I en kyrka i Connecticut, USA är det Fader Guarda som går en fight mot en maskerad främling och förlorar livet när huvudet lämnar resten av kroppen.

Det blir Terrys bror, stjärnadvokaten Chris, som får resa till Paris för att hämta hem Terrys kvarlevor och blir indragen i en jakt på den där värdefulla dolken, ett vapen av jade som tydligen tillsammans med andra i en serie kan innebära total kontroll över hela orientens opiumhantering. Chris kan inte tro att brodern varit involverad i knarkhandel, men så har de å andra sidan inte haft kontakt på typ tio år. Och där Chris valde en annan väg i livet har Terry varit soldat i krig och sådant kan såklart förändra en människa.

Den döde Fader Guarda har faktiskt också en bror, den tuffe polisen Seve som, skall det senare visa sig, också har varit soldat långt borta i Asien, och det dessutom tillsammans med just Terry!

Ja, på sina respektive håll far Chris och Seve runt och försöker komma till klarhet kring vem som mördat deras bröder och varför. Och, som sagt, kommer i kontakt med jadevapnet Nattens nyckel, knarkhandel och ett hemlighetsmakeri av sällan skådat slag...

Berättelsen far runt i världen i nutid men hoppar då och då tillbaka till sent 60-tal i Kambodja och Vietnam. Det är stridshelikoptrar och blodiga eldstrider bland klippor och djungel och småbyar men också smygande lönnmördare som dödar med rakknivsvassa solfjädrar.

De 512 sidorna är några för många och de många inblandade karaktärerna, somliga dessutom med två eller tre olika namn och alias, gör läsningen bitvis lite tung och rörig, men som helhet är det faktiskt rätt spännande. Ett solitt medelbetyg, men inte mer dock. Inte mindre heller.
Eric Van Lustbader: Rysk gryning (Wahlströms 1992)
(Angel Eyes. 1991)

På 533 sidor följer vi huvudsakligen tre kvinnor.

I USA hittar vi den hemliga agenten Tori Nunn. Fast nu befinner hon sig i underjordiska tunnlar i Argentina när hon stöter på beväpnade japaner som försöker döda henne och hennes kamrat.

Japanska gangsters i Sydamerika är inte jättevanliga men det verkar som att de varit involverade i knarksmuggling. Ett nytt superstarkt pulver är ute på marknaden, narkotika som omedelbart skapar ett starkt beroende och på nolltid får brukaren att se ut som en mångårig gammal narkoman.

Tori Nunn letar spår och det leder vidare till både Japan och Ryssland.

I Tokyo hjälper sekreteraren Honno sin chef att begå rituellt självmord. Det är hennes första steg in i den japanska gangstervärlden. Snart slår hon sig fram inom Yakuzamaffian som den skickliga mördaren Koi. En konfrontation med Tori Nunn känns oundviklig.

I Moskva är Irina älskarinna åt en mäktig man i ryska Politbyrån. Han ger henne i uppdrag att närma sig en annan högt uppsatt man och snart spelar Irina dubbelspel både här och där, och vet snart inte vem av männen som talar sanning, om ens någon av dem. Båda påstår att dödsfienden ifråga tillhör KGB...

En rysk attack på de baltiska staterna står för dörren, Sovjetunionens president skall lönnmördas och den hemliga sammanslutningen Vita Stjärnan har möjligen kommit över atomvapen...

De tre kvinnorna har bokstavligt talat hela världens öde i sina händer... Ja, 533 sidor minsann, där det blir mest spännande att följa ryska Irina, hennes båda män och mötet med en mycket speciell astronaut...