Bo Lundin: Spårhundarna (Rabén & Sjögren 1973)
252 sidor berömda detektiver i närbild... Ja, Lundins deckarintresse gav upphov till vad som säkerligen var ett riktigt praktverk på sin tid.

Här presenteras kriminallitteraturens främsta detektiver, somliga riktigt ingående (5-8 sidor var), andra lite mer kortfattat så att två karaktärer ryms per sida.

Först är det 25 större figurer ur världslitteraturen som får breda ut sig. Roderick Alleyn, Lew Archer, Martin Beck, Fader Brown, Steve Carella, Beril Durell, Gideon Fell, Harry Friberg, Sherlock Holmes, Paul Kennet, Jules Maigret, John J. Malone, Philip Marlowe, Jane Marple, Perry Mason, Henry Merrivale, O. P. Nilsson, Hercule Poirot, Ellery Queen, Sam Spade, Nigel Strangeways, Piet Van der Valk, Christer Wijk samt Nero Wolfe.

Därefter kommer ytterligare 15 till men som alltså beskrivs mer kortfattat, får en halv sida till sitt förfogande, precis som med ovanstående figurer inkluderande en lista med de romaner vari figuren ingår. Av de 15 är det endast en vars namn jag tidigare stött på överhuvudtaget; John D. MacDonald’s Travis McGee.

Sedan en sida deckarutmärkelser följt av en lista referenslitteratur och ett digert register.

Visst är det skoj att lära känna en del karaktärer lite mer på djupet, men med så mycket god litteratur därute är det många här som jag helt enkelt måste välja bort. Säkerligen ett mycket uppskattat faktaverk som nytt, men nu för tiden har såklart Internet gjort den här typen av bok överflödig.




Bo Lundin: Spårhundar, spioner och spännande personer (Carlssons Bokförlag 1993)
När det här skrivs har det gått mer än 25 år sedan boken kom ut, men jag köpte den faktiskt som ny då. Det här är den uppdaterade versionen (20 år senare) av Lundins egen bok Spårhundarna.

Allt är sig likt, det är kriminallitteraturens mest färgstarka karaktärer i fokus, som titeln antyder diverse detektiver, spioner och andra i övrigt spännande personer som läsaren får lära känna lite mer på djupet. Till varje karaktär presenteras en lista på de böcker i vilka figuren förekommer.

Boken Spårhundarnas 25 huvudsakliga figurer är nu 33 till antalet, flera av dem dock bekanta från den första boken.

Roderick Alleyn, Lew Archer, Martin Beck, Fader Brown, Steve Carella, Gideon Fell, Harry Friberg, Sherlock Holmes, Jules Maigret, Philip Marlowe, Jane Marple, Henry Merrivale, O. P. Nilsson, Hercule Poirot, Ellery Queen samt Nero Wolfe är alla kvar och får till största delen sina kapitel i oförändrad form. Ja, många kapitel är ord för ord exakta mot den tjugo år äldre titeln.

Somliga kapitel har dock utökats eller skrivits om helt, t.ex. det om Martin Beck, där hela serien Roman om ett brott inte var avslutad när Spårhundarna gavs ut.

Ytterligare fyra figurer från Spårhundarna finns kvar (Paul Kennet, John J. Malone, Sam Spade, Christer Wijk) men har reducerats till B-ligan, den del av boken där 17 figurer presenteras i kortare ordalag (men med sin titellista). Av de tre som inte längre är med alls kan jag känna viss förvåning över av att Perry Mason saknas.

Å andra sidan är det ju många andra kriminalpoliser etc. som tillkommit, slagit igenom sedan 1973 och skapat sig ett namn bland deckarfantasterna.

Nya namn i huvudsektionen blir C. Auguste Dupin, Simon Templar, Adam Dalgliesh, Modesty Blaise, David Audley, Roland Hassel, Spenser, Kommissarie Morse, Cadfael, Gustav Jörgensson, V. I. Warshawski, Carl Hamilton, Thomas Lynley, M. Didius Falco och Kay Scarpetta.

Utöver de redan nämnda i B-sektionen finns bland andra James Bond, Mike Hammer, Johan Homan, Stadsrådet... (Men att sätta självaste James Bond i B-rummet, nej du...)

Sist litteraturtips, en lista referensböcker samt ett digert register.

Spårhundarna 2, om kan kalla boken så, är förstås rätt lik den första men ändå bättre såklart, främst för att den lyfter fram figurer jag är mer bekant med, själv lärt känna genom åren och ofta följt sedan debuten. Boken lyckas väl i att ge en insikt i somliga karaktärers liv och bakgrund och kan absolut fungera som en aptitretare, ge tips och väcka läslust. Idag är väl litteraturlistorna för somliga figurer att anse som rejält ofullständiga. Internet blir en bättre informationskälla.




Bo Lundin: Dexikon (Bibliotekstjänst 2004)
Mer än 500 detektiver, thrillerhjältar, äventyrare, medhjälpare samt en och annan minnesvärd skurk samsas på dessa 282 sidor. Att läsa boken från pärm till pärm som jag gjort kan inte rekommenderas, då blir det snabbt ganska trist läsning. Som deckaruppslagsverk för snabba nedslag bland spänningslitteraturens stora namn är det en liten pärla. Har du läst bokhandelns alla moderna thrillers och redan är bekant med de största av detektiver; Hercule Poirot, Miss Marple, Sherlock Holmes, Van Veeteren, Kurt Wallander och Martin Beck, är detta oumbärlig läsning och du kommer snart att finna nya favoriter.

Utan att ha räknat efter får jag en känsla av att boken har sin tonvikt på romanfigurer fram till och med 1970-talet. Då jag själv samlat spänningsböcker sedan tidigt 80-tal finner jag en del brister beträffande de mer moderna brottsutredarna vilket tyvärr irriterar mig lite. Å andra sidan finner du flera av dessa figurer i de deckare som står i dagens bokaffärer (eller också hittar du dem här på denna hemsida!) så det gör kanske inget. Dessutom är det kanske mer intressant att få kännedom om de äldre och mer okända problemlösarna?

Lundin har gjort ett jättejobb med dessa 500 figurer. Fokus ligger förstås på personer som förekommit i två eller fler böcker. Kort beskrivs de till sin person och debutbok och årtal står registrerat för varje figur. Därtill kommer information om andra minnesvärda/betydelsefulla böcker i bokserierna men den som letar efter kompletta bibliografier gör bäst i att söka på Internet. Här finns mycket att njuta och lockas av för en deckar/thrillerentusiast men jag fattar inte vad Harry Potter gör i denna bok!